1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Borcu Olan Herkesi İlgilendiren Haber Geldi! GSS, SGK, KYK ve Daha Fazlası…
Borcu Olan Herkesi İlgilendiren Haber Geldi! GSS, SGK, KYK ve Daha Fazlası…

Borcu Olan Herkesi İlgilendiren Haber Geldi! GSS, SGK, KYK ve Daha Fazlası…

Yüzlerce kişinin beklediği o haber geldi. Borcu olan ve yapılandırma bekleye yüzlerce insanı yakından ilgilendiriyor. SGK, SSK ve BAĞ-KUR tüm çalışanları sevindiren o haber sonunda geldi. Meclis’e sunulan teklif kabul edildi. Şu an borcu olanlar yapılandırmanın hangi borçları içerdiğini merak ediyor.

A+A-

İdari para cezaları, prim borçları, özel işlem vergisi, damga vergisi ve bunlara bağlı olan gecikme cezalarını yapılandırılması yönünde kanunun 10 maddesi mecliste yapılan görüşmeler sonucu kabul edildi. Peki yapılandırma hangi borçları kapsıyor?  İşte yapılandırmaya dair tüm detaylar…

Meclis tarafından kabul edilen maddeler içerisinde sosyal güvenlik prim alacaklarının yapılandırılması da yer alıyor. Yapılandırma içerisinde hem işverenin hem de şahısların borçları yer alıyor. Dolayısı ile yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin şu sıralar planlama yapmaları gerekiyor. Yapılandırma kapsamında 2020 yılı ağustosayı ve öncesi zamanlara ait genel sağlık sigortası, sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, meslek hastalığı, idari para cezaları sonucu oluşan rücu alacakları sigorta primi ve topluluk sigortası primi ve bun bağlı gecikme cezası SGK tarafından takip edilen damga vergisi eğitime katkı payları bulunuyor.

İşverenlere Teşvik

Yapılandırma kapsamı gereği 2020 yılı ağustos ayı ve öncesine ait işveren ödemeleri gerekn sigorta prim borçları bulunuyor. İşverenler çalıştırdığı her işçi için SGK’ya prim ödemek zorundadır. Primlerini günü gününe ödeyen işverenler yürürlükteki sigorta prim teşviklerinden faydalanmaya hak kazanıyor. SGK’ya borcu olan işverenler ise borçlarından ötürü herhangi bir teşvikten faydalanamıyor. Yapılandırma kapsamına borcunu yapılandırıp düzenli ödeyen işveren prim teşviklerinden yararlanabilecek.

Ertelenen Primler

Koronavirüs nedeni ile işverenlerin 2020 yılı Mart ve Nisan ayları primleri ertelenmişti. Uygulanacak olan yapılandırma 2020 ağustos ayı öncesi olan prim borçlarını kapsıyor. Fakat ertelenen Mart, Nisan ve mayıs ayları primleri yapılandırma içerisinde yer almıyor.

SGDP Kapsamda

Yapılandırma kapsamında sosyal güvenlik destek prim borçları da yer alıyor. Emekli olduktan sonra BAĞ-KUR’ lu olarak çalışan kişilerin sosyal güvenlik destek primlerini kendilerinin ödemeleri gerekmekteydi. Sosyal güvenlik destek priminin oranı ilk etapta düşürülürken daha sonra komple kaldırıldı. Fakat emekli olduktan sonra BAĞ-KUR’a çalışması olan kişilerin ödeme yapmayıp SGK’ya borçlu olan kişiler bu yapılandırmadan yararlanıp borçlarını kapatabilecekler.

Hiç Test Yaptırmayanın Borcu Silinebilir Mi?

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan fakat yaşadığı hanedeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden düşük olan kişiler daha önce hiç test yaptırmayan kişiler 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırarak yapılandırmadan yararlanıp borçlarını sildirebilecekler.

Bukapsamda yer alan kişiler SGK’ya başvuruda bulunarak gelir testi yaptırabilecekler ve o dönemde yaşadıkları hane ve içerisindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden düşük olduğu tespit ettirilip borçlarını sildirebilecekler. Bu kişiler borçlarının silinmesinin ardından hala gelirleri asgari ücretin üçte birinden düşük ise sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılanarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.