1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bir kere bile 0850 hat üzerinden arananlar yandı! Dikkat Herkesin korkulu rüyası oldu: 0850’li hatlar ..
Bir kere bile 0850 hat üzerinden arananlar yandı! Dikkat Herkesin korkulu rüyası oldu: 0850’li hatlar ..

Bir kere bile 0850 hat üzerinden arananlar yandı! Dikkat Herkesin korkulu rüyası oldu: 0850’li hatlar ..

Ülkemizde binlerce kişi her gün 08502li numaralar üzerinden aranıyor. Çoğu vatandaş bu numaraları açmazken bir kısmı da numaralarla ilgili şikayette bulunuyor. Bir kere bile 0850 hat üzerinden arananlar dikkat! Herkesin korkulu rüyası oldu. İşte son gelişmeler...

A+A-

Ülkemizde binlerce kişi her gün 08502li numaralar üzerinden aranıyor. Çoğu vatandaş bu numaraları açmazken bir kısmı da numaralarla ilgili şikayette bulunuyor. Bir kere bile 0850 hat üzerinden arananlar dikkat! Herkesin korkulu rüyası oldu. İşte son gelişmeler..

Toplumdaki her kesimi mağdur eden numaraların büyük bir kısmı 0850’li numara ile başlıyor. Ancak bunun dışında çeşitli firmaların, hava yolları kurumlarının pek çok resmi kurumların numaraları da 0850’li hatlarla başlıyor. Konuya ilişkin TBMM’ye çok sayıda bu numara ile ilgili başvuru yapıldı.

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ise TBMM’ye gönderdiği raporda, 0 850 hatların 0 532 gibi mobil ve diğer 0 212 gibi sabit numaralardan farkının bulunmadığı, yalnızca dolandırıcılık amaçlı kullanıldığına ilişkin yanlış algı olduğu, bu numaraların pek çok kurumsal şirket tarafından kullanıldığını vurguladı. “Dolandırıcılık faaliyetinin gerekçesi, dolandırıcılık yapan taraflara 0 850 alan kodlu numara tahsis edilmiş olması değil, dolandırıcılık yapma iradesidir” diyen BTK, dolandırıcılıkla ilgili tespitin ancak adli merciler tarafından yapılabileceğini, bilgileri dahilinde dolandırıcılık sebebiyle iptal edilen numara bulunmadığını belirtti.

CAYDIRICI CEZA TALEP EDİLDİ

TBMM Dilekçe Komisyonu’nun kapısını çalan vatandaşlar, hayatlarını kabusa dönüştüren hem manevi hem de maddi yıkıma yol açan telefonla dolandırıcılığın önlenmesi talebinde bulundular. Bu vatandaşlardan İ.O ve arkadaşları, binlerce vatandaşın maruz kaldığı “0850” hat ile başlayan numaralar üzerinden dolandırıcılık yapıldığını, caydırıcı cezalar getirilmesini istedi. Kendilerini Türksat Kablo Net, Telekom gibi internet sağlayıcı firmaların personeli gibi tanıtıp, kimlik bilgilerini elde ettikten sonra banka hesaplarının boşaltılması, yüzbinlerce liralık borç yüküyle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren vatandaşlar, 0 850 ve benzeri telefon hatların tahsisi ve kullanımının disiplin altına alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti. Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, şikayetleri tek tek inceleyerek çözümü için konuyu BTK’ya iletti.

0 212 YA DA 532 GİBİ NUMARALARDAN FARKLI YOK

BTK’dan ilk aşamada komisyona gönderdiği yanıtta, 0 850 kodlu telefonların, 0 212 gibi coğrafi alan kodu, 532 gibi mobil numaralardan farklı olmadığını, yetkilendirilen işletmecilere tahsis edildiğini ve abonelere verilmesinin ise işletmecilerin sorumluluğunda bulunduğunu kaydetti.

BTK, sadece 850 hatlar değil herhangi bir telefon numarasının dolandırıcılık amacıyla kullanılabileceğini belirterek, “Suç duyurusu için adli makamlara, kişisel verilerin gizliliği yönünden Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na (KVKK) ve ikincil düzenlemeler açısından Ticaret Bakanlığı’na başvurulması” gerektiğini belirtmekle yetindi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.