1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BES’te Önemli Değişiklikler Geliyor
BES’te Önemli Değişiklikler Geliyor

BES’te Önemli Değişiklikler Geliyor

2019 yılında BES otomatik katılımda büyük kopmalar yaşanması sebebiyle 2020 yılında BES sisteminde önemli değişikliklerin yapılması planlanıyor.

A+A-

Yeni Bireysel Emeklilik Sistemi ile birlikte geçmiş döneme göre çalışanlara çok daha büyük avantajlar sunulması planlanıyor. Bu doğrultuda bu sene tekrar revize edilmesi planlana BES sistemi ile çalışanlara yaşlılıkta ikinci bir maaş imkânı sunulacak.

Özellikle sistemin genç kesime yönelik daha cazip hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda devletin sağladığı yüzde 25 oranında ki devlet katkısının yaşa göre düzenlenmesi ve daha genç katılımcıların için destek oranının yüzde 30’a kadar çıkabilmesi sağlanacak.

Ayrıca acil nakit ihtiyaçları dolayısıyla sistemden çıkılmasını önlemek amacıyla sağlık, evlilik, eğitim, ev alma gibi durumlarda sistemden çıkmadan birikimlerin bir kısmını çekme imkânı sağlanacak.  Özellikle bu değişlikle birlikte sistemden çıkılma oranının oldukça azalacağı ön görülüyor.

Gurbetçiler İçin BES İmkanı

Yapılması planlan değişiklikler ile birlikte Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarına dövizli BES uygulaması için de çalışma yapıldığı bilgisi edinildi. Buna göre gurbetçi vatandaşlarımız BES'te katkı payları Euro üzerinden ödeyecek, devlet de Euro üzerinde katkı gerçekleştirecek.

Uzmanlar yapılması planlanan bu değişiklikler sayesinde sistemden çıkışların azalacağı hatta daha önce sisteme girmeyi düşünmeyen önemli bir genç kesiminde sisteme girmeye karar vereceği ön görülüyor. Yapılması planlanan bu değişikliklerin 2020 Nisan ayına kadar alt yapısı ile birlikte tamamlanarak hayata geçirilmesi planlanıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.