1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Beklenen Resmî Açıklama SGK’dan Geldi! Artık Yaş Beklemeden Anında Emekli Olabileceksiniz
Beklenen Resmî Açıklama SGK’dan Geldi! Artık Yaş Beklemeden Anında Emekli Olabileceksiniz

Beklenen Resmî Açıklama SGK’dan Geldi! Artık Yaş Beklemeden Anında Emekli Olabileceksiniz

Sigortalı çalışan yüzlerce vatandaş erken emeklilik hayali ile yaşıyor. Peki ya hangi meslekler gelen açıklamadan yararlanabilecek? Kadınlarda doğum borçlanması 5 yıl daha geriden emekli olmaya olanak tanıyor.

A+A-

Erkeklerde ise bu durum askerlik borçlanması erken emeklilikte oldukça önemli rol oynuyor. Anneler en fazla 3 çocuğu için ikişer yıl olmak şartı ile 2160 gün yani 6 yıl kadar borçlanma hakkı kazanabiliyorlar.

Sigortalı çalışan vatandaşlar için 60 ila 180 gün arası fiili hizmet zammı hakkı kazandıran uygulama uygulanmaya başlandı.

Tek Koşul Yaş Değil… Yaşa Takılmadan Emekli Olabilmek Mümkün

Erken emeklilik son dönemlerde sigortalı çalışanların ve emeklilikte yaşa takılanların çabalarıyla oldukça büyük ses getirdi. 2008 yılı sonrası 1000 gün primi olan ve bakıma muhtaç çocuğu olan anneler 1250 gün prim ödemesi yapmış olarak sayılır. Bu şart ile kadınlar erken emeklilik mümkün hale getiriliyor. 10 yıl sigortalı olan vatandaş 1200 prim günü ile en az %60 oranında iş kaybı meydana geldiği sürece emeklilik için başvuruda bulunabilirler.

Malulen Emeklilik İçin Hangi Şartlar Gerekli

Sigortalı çalışanların 1800 prim günü sayısına ulaşması halinde çalışma sırasında hastalanmaları ya da kaza geçirerek %60 çalışma ve kazanma kaybı yaşamaları halinde malulen emekli olabilmeleri mümkün hale geldi. Malulen emeklilikte yaş şartı aranmıyor. Fakat doğuştan gelen hastalık ya da sigortalı olmadan önce geçirilmiş kaza nedeni ile yaşanan işgücü kaybı malulen emeklilik kapsamına girmiyor.

Engelli Emekliliğine Sahip Olmak İçin Hangi Şartlar Gerekli

16 yıl sigortalı çalışan vatandaşlar ilgili sağlık kurumlarından işgücü kaybı yaşadıklarına dair sağlık raporu alıp ilgili kuruma götürerek emeklilik hakkından yararlanabiliyor. 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında sigortalı olmuş engelli vatandaşlar %50 ile %59 arasında çalışma gücü kaybı olanlar 16 yıllık sigortalılık süresi ve 3700 prim günü ile emekli olamaya hak kazanabiliyorlar. %40 ile %49 arasında engelli olan vatandaşlar ise 4100 prim ile 18 yıl sigortalılık süresini dolduran kişiler de emekli olmaya hak kazanabiliyorlar.

Kadınların Doğum Borçlanması Erken Emekliliğe Fırsat Sunuyor

Kadınlar artık iş hayatının her alanında aktif olarak çalışmaya devam ediyor. Onlar da yüzlerce çalışan gibi emeklilik hayali kurmaya devam ediyor. Çocuk sahibi olan kadınlar doğum sonrası ve doğuma yakın zamanda çalışmıyor. Bu nedenle de prim ödemesi işveren tarafından yapılmıyor. Ancak sadece doğumdan önce sigortalı çalışan kadınlar bu haktan yararlanabiliyor.  En fazla 3 doğum için borçlanma hakkı veriliyor. 2 şer yıl erken emeklilik için toplam 6 yıl süre kesin sağlanmış oluyor.

Askerlik Borçlanması İçin Gerekli Koşullar Neler?

Erkeklerin askerlikte geçirdikleri süre emeklilik için borçlandırma yapılıyor. Askerlik borçlanması için en fazla askerlik süresi kadar borçlanma yapılır. Askerde görev yapılan süreye göre askerlik borçlanması yapılır. Kadınlarda doğumlarda yapılan doğum borçlanmasında herhangi bir olumlu durum elde edilirken askerde geçirilen süre prim gününüze sayılır. Askerlik borçlanması çalışmaya başlamadan önce sigortası olmayanlar için de gerçekleştirilebilir. Askerlik borçlanması asgari ücret oranı ile doğru orantılı belirleniyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.