1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Başvuru yapan herkese 752 TL ve 1625 TL arasında maddi yardım yapılacak! Başvuru şartları neler, nasıl başvuru yapılır?
Başvuru yapan herkese 752 TL ve 1625 TL arasında maddi yardım yapılacak! Başvuru şartları neler, nasıl başvuru yapılır?

Başvuru yapan herkese 752 TL ve 1625 TL arasında maddi yardım yapılacak! Başvuru şartları neler, nasıl başvuru yapılır?

Korona virüs süreçlerinin ülkede bir hayli baş göstermesinin ardından maddi durumlarda sıkıntısı olan vatandaşlar için zorlu günler meydana geldi. Başvuru yapan tüm vatandaşlar adına 750 TL ve 1625 TL arasında maddi yardımlar sunulacak. Peki devlet bu yardımları neden ve kimler için sunuyor?

A+A-

Sosyal yardımlar kimlere verilir ve başvuru adımları nelerdir?

2020 yılı içerisinde sosyal yardımlar adına yapılan ortalama oran yüzde dört olarak yerini alırken 2019 yılı içerisinde yüzde 43 oranlarına kadar çıktı. Son zamanlarda 3.4 milyon hane içerisine yapılan yardımlar ile beraber yüzde 86lık bir oran ile maddi destekler sunulmaya devam etti. Yüzde yetmiş sekiz gibi oldukça yüksek bir oran ile de engelli ve yaşlı olan vatandaşlar adına hizmetler sunulmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl içerisinde meydana gelen sosyal yardımlar kapsamı ile beraber ortalama olarak 55 milyarlık bir para harcaması yapılırken bu sene içerisinde tam 69.5 milyara kadar artış  bekleniyor. Ocak ve temmuz ayları içerisinde vatandaşlar için yılda iki kere olacak şekilde sosyal yardım kapsamı ile belirli miktarların memur maaşları üzerinde olmasına göre düzenlemeler yapılıyor. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı kapsamı içerisinde yapılan veri açıklamalarına göre de 135 milyon değerlerinden 180 milyona kadar artış göstermesi de bekleniyor.

Şu an yapılmaya devam edilen yardımlar üzerinde ortalama olarak yüzde otuz oranları ile bir zam gelmesi de bekleniyor. İhtiyacı olan vatandaşlar için 2020 yılı içerisinde yapılması söz konusu olan yardımları da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 65 Yaş üstü için verilen yaşlılık aylığı; Devlet 65 ve daha üzerinde olan yaş grupları adına aylık net bir şekilde 672 lira değerinde bir yardım sunuyor. Bu verilen yardım ise temmuz ayında gelecek zam oranı ile beraber 699 lira değerine kadar çıkacak.
  • Evde bakım adına verilen  yardım parası; Devlet tarafından verilmeye devam edilen ve engelli ya da engelli yakını olarak yer alan kişiler adına bu süreçlerde 1519 lira yardım parası sunamaya devam etmesinin yanı sıra gelecek olan zam ile temmuz ayında 1625 liraya çıkacağı gelen bilgiler arasında.
  • Engelli vatandaşlar adına verilen maaşı; Devlet tarafından verilen yardımlardan bir tanesi de engel oranı yüzde kırk ile altmış dokuz yer alanvatandaşlar adına  aylık olarak 537 lira verdiği biliniyor. Bunun yanı sıra engel oranı yüzde yetmiş ve daha üzerinde olan vatandaşlar adına da 558 lira para veriyor. Bu söz konusu olan yardım ücretlerin temmuz ayı itibari ile 805 ve 837 lira değerlerine yükselmesi beklenen durumlar arasında.
  • GSS ile verilen prim ödemesi; Şu an ülke içerisinde hane başına ortalama olarak düşen kişi başı 981 lira değerinin altında olanvatandaşlar için Genel sağlık sigortası primi ödenmesi yapılmaya devam ediyor.
  • Dul kadınlar adına verilen devlet yardımı; Devlet eşlerinden ayrılan ya da vefat etmesi ile ayrı kalan dul kadınlar adına aylık 275 lira yardımda bulunmaya devam ediyor.
  • Yeni doğan çocuklar adına verilen maddi yardım; Yeni doğan çocukların ailelerine rahat bir hayat adına katkıda bulunabilmek maksadı ile devlet tarafından birinci çocuklar için 300 TL değerinde yardımlar yer alırken, ikinci çocuk için 400 ve üç ile üçten sonraki gelen her çocuk adına da 600 liralık bir ödeme yer alıyor. Yapılan bu yeni doğdukları zaman bir kereye mahsus olarak verilen seçenektir.
  • Kız çocuklarına devlet tarafından okutmak amacı ile sunulan yardımı; Devlet tarafından ikiz çocukları olan aileler için verilen ve çoklu doğum yardımı kapsamı ile beraber çocuk başına 150 lira ödeme verilen durumdur.
  • Maddi durumunda sorun olan ve yetersiz kalanlar adına okuma yardımı; Okumak isteyen fakat bu anlarda maddi durumu yetersiz olan aileler için de çocukları okula gidebilsin diye aylık ortalama olarak 35 ile 60 lira bir ödemedevam ediyor. Bu anlarda 6 ve altında yaş grubuna ait olan çocuklar adına da şu an belirlenmiş olan aylık 35 lira olmaktadır.

Yapılan diğer yardım kapsamları

Devlet tarafından sunulan bu yardımların yanı sıra bir yandan da asker aileleri için farklı yardım seçenekleri sunuluyor. Askerler için verilen yardımda eğer asker kişiler evliyse bu anlarda 550 TL eşlere ödenir. Fakat askerler bekar ve ailelerinin durumu yetersiz ise bu ödemeler askerin anne ya da babasına yapılır.

Devlet bir yandan da durumunda yetersizlik olan çocuklar adına aylık olarak 100 TL değerinde ek ödeme fırsatı veriyor. Öksüz ve yetim programı içerisinde yer alan çocuklar adına her iki ayda bir olacak şekilde 200 TL ödemeler devam ediyor. Kronik rahatsızlığı olduğu için cihaz kullanmaya devam eden hastalar adına da devlet aylık olarak 200 TL elektrik fatura ödeme yardımı sunmaya devam ediyor.

Tüberküloz ve SSPE hastası olarak yer alan vatandaşlar adına da devlet 1460 TL aylık olarak maddi yardımları sunarken hastalara bakacak kişiler adına da her ay 600 TL yardım sunmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.