1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bakanlık müjdeyi verdi 4D Taşeronlara zam yasası geldi! 1000 TL seyyanen zam, yüzdelik dilim görüşmeleri tamamlandı…
Bakanlık müjdeyi verdi 4D Taşeronlara zam yasası geldi! 1000 TL seyyanen zam, yüzdelik dilim görüşmeleri tamamlandı…

Bakanlık müjdeyi verdi 4D Taşeronlara zam yasası geldi! 1000 TL seyyanen zam, yüzdelik dilim görüşmeleri tamamlandı…

Kamu kurumlarında kadroya alınan 4D taşeron işçiler için yapılması beklenen TİS görüşmelerinin her geçen gün biraz daha yaklaşıyor olması mali kararlar üzerinde daha çok konuşulması için de etki ediyor. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; 4d taşeronların kadroya geçmelerinin ardından bir açıklamada bulundu.

A+A-

Bakan Selçuk; iş kolları hakkında yapmış olduğu önemli açıklamalar ile dikkatleri çekerken, bir yandan da çalışma bakanlığından gelen KHK sonrasında açıklanan mali ve sosyal haklar tablosu 4d taşeron vatandaşların maaşlarında son durumun TİS 2020 görüşmelerinin ardından ne kadar belli olacağı söz konusu. Her altı aylık süreçlerde yüzde dörtlük oranlar ile yapılacak zam konusu duyurusu yapılmıştı. Peki 4d taşeronlar tarafından beklenen 1000 TL seyyanen zamlar gelecek mi? 4d taşeronlar için maaş ve özlük hakları...

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Selçuk; geçtiğimiz günler içerisinde 4d taşeron işçilerin son durumu ile alakalı olarak bir röportaj verdi. 1 ekim itibari ile geçilmiş olan yeni dönem istihdam paketi ile beraber bunlar üzerinde çalışmaların devam ettiğini dile getirirken kendisine yöneltilen yeni dönem sorularına yanıt verdi. TİS görüşmeleri yaklaşırken yeni döneme geçilmiş olması vatandaşların 4d taşeron işçiler için gelecek son durumları merak etmelerine neden oluyor. Tayin hakkı - enflasyon zammı - yüzdelik dilim konularının masaya yatırılacak olduğu TİS görüşmeleri için 4d taşeron işçiler hangi hakları elde edeceklerini büyük bir merak ile bekliyor. Bu konu hakkında aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından nasıl adımlar atılacak olduğu da büyük bir merak ile bekleniyor. Bir yandan da masada işçi sendikasının yer alması karşısında Türk iş sendikası ne gibi taleplerde bulunacak olması büyük bir merak konusu....

Binlerce kişiye part time çalışma hakları sunulacak...

1 ekim itibari ile geçilen yeni dönem paketi ile beraber özel sektör içerisinde çalışma hayatına devam eden iki yüz bine yakın işçiler için part time iş imkanları sunulacak. Bu konu hakkında açıklama yapan Bakan Selçuk; fesih işlemlerinin kısıtlarının kalkmış olduğu bu süreçler içerisinde örneğin kadın çalışanların isteklerine göre yarı gün çalışma talepleri dikkatleri çekiyor. Her ne kadar böyle istekler yer alsa bile siyaset kanadında hangi maddelerin gündemde olacağının tam bilinmiyor olduğunu aktardı.

4d taşeronlar için açıklama

Taşeron işçi olarak hayatına devam eden ve 696 sayılı kanun hükmünde yer alan kararname ile beraber kamuda çalışma hayatına geçen 4d taşeronlar için eğer kararname hükümlerinin uygulanmaması söz konusu olursa farklı bir yol izlenecek. Hak - iş tarafından gelen taleplerin neler olduğuna da açıklaması sırasında yer verirken bir yandan da; söz konusu olan kararnamenin zaten mayıs ayı itibari ile yürürlük içerisinde yer aldığı - sendikaların o süreçlerde en ufak bir şey dememiş olduklarını - yaşanan korona virüs süreçlerin de kısmen olsa da uygulamada yer aldığı - buna rağmen şimdi istenenlerin neden kamuda uygulanmasının söz konusu olacağını - şu anlık böyle bir beklentilerin olmadığına da yer verildi.

2020 yılı TİS görüşmeleri...

2018 yılında imzalanmış olan YHK kararı bu sene içerisinde son bulacak. 1 kasım itibari ile yeni dönem içerisinde yer alınacak. Kasım ayından daha önce toplu sözleşmelere ait görüşmelere başlanmış olacak. İşçiler de kendileri için bir sene içerisinde verilen yüzde 4 + 4lük olan zam oranları ile enflasyon karşısında ezilen vatandaşlar maaşlarına seyyanen olarak 1000 TL'lik zam istemeleri de dikkatleri çekiyor.

Taşeron işçiler için çalışma bakanlığından gelen açıklama

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından gelen KHK kararının sonrasında açıklama ile beraber mali ve sosyal haklara ait tablolar üzerinde 4d taşeron işçilerin maaşları üzerinde gelecek zam için TİS görüşmeleri bekleniyor. 2018 yılından 2020 yılının bu zamanlarına kadar taşeron vatandaşların maaşlarına 4 + 4lük bir karar ile zamlar geliyordu. Her altı ayda bir yapılan yüzde dört oranlık zam ile beraber ne kadar zorluk çektiklerini aktararak maaşlar üzerinde 1000 TL seyyanen olması bekleniyor.

Çalışma bakanlığı tarafından 4d taşeron işçiler ile yapılacak açıklama karşısında taşeronların çok konuşulacak olduğu maaş konusu dikkatleri çekiyor. Basın içerisinde yer alan bazı değerlendirmelere göre de bu oranlar yetersiz kalıyor. 2020 TİS görüşmeleri sırasında beklenen en az olası yüzde de 15 olarak gözleniyor gibi. Beklenen zam oranlarının asgari ücret zam oranı olması enflasyon rakamlarının da üzerinde yer alıyor olması ile ön planda yerini koruyor. Bunun yanında beklenen zam oranlarının yüzde 17,5 ve yüzde 12.5 olma ihtimalleri de söz konusu. Yüzde onluk bir bant ile öneride yer alan durumlardan bir tanesi olması 4d vatandaşların maaşlarına alacak zam konusunu belirleyebilir.

Taşeron işçiler tarafından beklenen 2020 tayin hakları

Hem kamu hem de belediye 4d taşeronları içerisinde merak ile beklenmeye devam eden tayin hakları için bazı çözüm önerileri de gündemde yer almaya başladı. Şu an yeni kapsam içerisinde belirlenen haklar göre de gerekli çözüm önerileri bekleniyor. Beklentiler arasında yer alan durumlar ise;

  • kamu ya da belediye hayatında yer aldıkları fark etmeden koşul ya da şart olmadan herkese tayin haklarının verilmesi
  • Eşlerin kamuda çalışılması durumlarında aile birliğinin daha sağlam olması adına istenen tayin haklarının verilmesi
  • Sadece kurum içinde ya da il içinde tayin haklarının isteniyor olması bu konu hakkında yakında çözümler çıkacak anlamına gelecektir.

Bir yandan da gelen çözüm önerilerine göre net bir açıklama gelmedi. Yapılacak olan  değerlendirmeler de sadece esas sonuçları olan 2020 yılı TİS görüşmeleri ile belli olacak. 2020 yılı toplu iş sözleşmesi ile beraber aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı kapsamı ile beraber Türk iş sendikası tarafından gelen toplantılar ile kapsamda yerini alacak.

Her ne kadar görüşmelerin bu yaz aylarında yapılması beklenmiş olsa bile yaşanan korona virüs süreçlerinden dolayı ileri aylara ertelendi. Resmi gazete içerisinde yayına alınmış olan karar kapsamı ile beraber TİS görüşmelerinin yapılması da 3 aylık bir süre ile ertelendi.

Seyyanen zam nedir ve ne zaman gelecek?

Seyyanen zam; tüm vatandaşlar arasında eşitliği sağlamak adına eşit zamların gelmesine denir.

  • Belirli bir çalışma grubunda yer alan vatandaşlar için yüzdelik zam değil de eşit olarak zamların yapılmasıdır. Şu anki devam eden kapsam ile herkes alınan maaş tutarlarına göre ödemelerden yardım ile zam almaları söz konusu olabilecek.
  • Eğer seyyanen zam ile sadece 50 TL zam gelmişse; herkesin maaşlarında o kadarlık bir artış meydana gelecektir.
  • Seyyanen zam herkes için faydalı olsa bile düşük maaşlı çalışanların maaşları üzerinde daha faydalı olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.