1. HABERLER

  2. SSK

  3. BAĞ-KUR’lu, EYT’li, SGK, SSK’lı, milyonları ilgilendiriyor! Belgeyi götürenlerin borcu anında silinecek...
BAĞ-KUR’lu, EYT’li, SGK, SSK’lı, milyonları ilgilendiriyor! Belgeyi götürenlerin borcu anında silinecek...

BAĞ-KUR’lu, EYT’li, SGK, SSK’lı, milyonları ilgilendiriyor! Belgeyi götürenlerin borcu anında silinecek...

EYT’li, emekli, işçi, kamu personeli, memur herkes çok merak ediyordu. Tek tek açıklandı. Ödeme planınızı taksitli uyguladıysanız peşine çevirerek 31.12.2021 senesine kadar ödeme yapabilirsiniz.

A+A-

EYT’li, emekli, işçi, kamu personeli, memur herkes çok merak ediyordu. Tek tek açıklandı. Ödeme planınızı taksitli uyguladıysanız peşine çevirerek 31.12.2021 senesine kadar ödeme yapabilirsiniz. Ancak tekrardan taksitli bir biçimde ödeme yapmanız mümkün değil.

Merhaba, bu halk arasında dolaşan SGK primi ödedikçe maaş düşer bilgisi doğru mudur acaba? 20 yaşında üniversiteliyim. 18 Yaşıma kadar babamın sigortasından faydalanıyordum fakat 18’den sonra sağlığım kapandı. 19 Yaşında üniversite kazandım fakat adıma çok yüksek GSS borcu çıkarılmış bununla ilgili ne yapmam gerekir?

Gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır yanıt verdi...

 İşte o sorular ve yanıtları…

Sayın profesyonel, ben 20 yaşında üniversiteliyim. 18 Yaşıma kadar babamın sigortasından faydalanıyordum fakat 18’den sonra sağlığım kapandı. 19 Yaşında üniversite kazandım fakat adıma çok yüksek GSS borcu çıkarılmış bununla ilgili ne yapmam gerekir? Teşekkürler.Merhaba, öğrenci olduğunuz dönemlere ilişkin GSS borcu adınıza çıkarılmaması gerekir. Öğrenci belgenizle beraber size yakın SGK merkezine giderek yersiz tahakkuk ettirilen borçlarınızı sildirebilirsiniz. Her yıl bu öğrenci belgesini kuruma iletmeniz gerekiyor.

Merhaba, benim işyerime ait 100 000 tl'ye yakın SGK prim borcum var. 7326 Yapılandırması yaptım fakat ödeyemedim, unuttum ödemesini. Şimdi bu yapılandırmayı tekrardan ödeyebilir miyim

Merhaba, yapılandırmanıza ilişkin ödeme planınızı taksitli oluşturduysanız peşine çevirerek 31.12.2021 senesine kadar ödeme yapabilirsiniz. Ancak tekrardan taksitli bir biçimde ödeme yapmanız olanaklı değildir.
Merhaba, bu halk arasında dolaşan SGK primi ödedikçe maaş düşer bilgisi doğru mudur acaba?

Merhaba, bu kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur. Ancak devamlı asgari ücret üzerinden prim bildirilen biriyseniz sizden istenen prim gün koşulunı tamamladığınızda prim ödemesini bırakmanız sağlıklı olur. Çünkü daha fazla ödedikçe asgari ücret düzeyinde primlerin aylığı düşürdüğü hesaplanmıştır.

Ya da yüksekten prim ödeyen birinin son birkaç senesini asgari ücret üzerinden bildirmesi aylık bağlama oranını direk şekilde düşüreceğinden aylık miktarını eksiltmektedir. Bu gibi durumlarda da prim ödeyenlerin aylığı düşmektedir.

Sayın profesyonel, ilk işe giriş tarihime göre 4/a tablosundan baktığımda 53 yaşında emekli oluyordum. SGK’ya gittiğimde ise Bağkur’lusunuz siz 55 yaşında emekli olacaksınız dediler. Bağkur’da yaş koşulu ilk işe girişe göre belirlenmiyor mu?

Merhaba, Bağkur sigortalıları için belirlenen emeklilik tablosu 4/a’dan farklıdır. 4/a sigortalılarında ilk işe giriş tarihine göre yaş belirlenir, Bağkur’da ise 01.06.2002 tarihinden önce 25 yılı doldurmanıza kalan süreye göre belirlenir. Sizin 2002’den önce bildirilmiş toplam hizmetiniz 3 yılsa kurumun belirtmiş olduğu yaş da doğrudur. Aşağıdaki link üzerinden de kendiniz hesaplama yapabilirsiniz. Https://uyg.Sgk.Gov.Tr/EMEKTARWEB/hakKazanma.Do

Merhaba, ben onlarca şubesi olan bir firmada yöneticiyim. SGK e-tebligatla ilgili duyuru paylaştı fakat tam net olarak anlaşılmadı. Tüm şubeler için mi müracaat yapacağız yoksa yalnızca merkezden başvuru etmemiz yeterli olacak mı?

Merhaba, vergi kimlik numarasına kayıtlı e-bildirge kullanıcısı veya şirket ortaklarından birinin başvuru etmesi yeterlidir. Tüm siciller için ayrı ayrı başvuru etmenize ihtiyaç yoktur.

Merhaba, e-devlette bulunan Çalışma Hayatım uygulaması emeklilik bilgilerini hatalı göstermektedir. Staj girişimi başlangıç olarak almış ve öyle sonuç vermiş. Kuruma gittiğimde staj girişleri sayılmıyor dedi.

Merhaba, uygulama henüz yeni olduğundan daha sağlıklı bilgi vermemektedir. Çalışma hayatım uygulaması fotoğrafı veri değildir, altında bilgi amaçlıdır diye yazmaktadır. Tabi kamu kurumundan böyle bir veri gelince yurttaşlar hatalı işlem yapmış olmaktadır. Henüz olmasa da bu yönde davalar da önümüzdeki günlerde karşımıza gelecektir. Ancak yapacağınız işlemlerde muhakkak kurumdan teyit alınız.

Merhaba, ben asgari ücretli çalışanım ve tekstil atölyesinde çalışıyorum. Her akşam mesaiye kalmamıza rağmen mesai ücreti ödenmiyor. Bu konu da nasıl bir yol izleyebilirim. İşyerini şikayet etsem beni çıkarabilirler mi
Merhaba, ben asgari ücretli çalışanım ve tekstil atölyesinde çalışıyorum. Her akşam mesaiye kalmamıza rağmen mesai ücreti ödenmiyor. Bu konu da nasıl bir yol izleyebilirim. İşyerini şikayet etsem beni çıkarabilirler mi? 

Merhaba, fazla mesai ücretinizi işyerinizin size iş kanunu gereği ödemesi gerekiyor. Ödenmemesi durumunda elbette şikayet edebilirsiniz, şikayetiniz dolayısı ile sizi işten çıkaramazlar fakat tabi ülkemizde her şey kanunlara göre uygulanmamaktadır. Tazminatınızı ödeyerek de olsa yine işveren iş akdinizi sonlandırabilir. Ancak Alo170 hattına isminizin gizli kalarak şikayette de bulunabilirsiniz. Böylelikle işvereniniz adınızı öğrenmeden denetime girebilir, fazla mesai ödenmediği tespit edilirse cezai işlem uygulanır.

Merhaba, doğum borçlanması için başvuru ettim fakat kurum borçlanma yapamazsınız, siz çalışmışsınız diye bilgi verdi. Ben doğum borçlanması yapamaz mıyım

Merhaba, doğum borçlanması için başvuru ettim fakat kurum borçlanma yapamazsınız, siz çalışmışsınız diye bilgi verdi. Ben doğum borçlanması yapamaz mıyım? 

Merhaba, doğum borçlanmasının şartlarından biri doğumdan sonraki geçen sürelerde adınıza prim bildirilmemesidir. Sizin muhtemelen doğum akabinde de adınıza prim ödemesi yapılmış. Bu sebeple kurum borçlanılacak süre bulamadığından size ret yanıtı vermiş olabilir. Doğum sonrasında 720 gün boyunca adınıza prim ödemesi yapılmışsa kurumun verdiği yanıt doğrudur.

Merhaba, 49 yaşında çalışanım. 55 yaşında emekli olacağım görünüyor, EYT çıkarsa ben yararlanabilir miyim Yani EYT çıkarsa hemen emekli olmam mümkün mü

Merhaba, 49 yaşında çalışanım. 55 yaşında emekli olacağım görünüyor, EYT çıkarsa ben yararlanabilir miyim? Yani EYT çıkarsa hemen emekli olmam mümkün mü? 

Merhaba, EYT ile alakalı henüz fotoğrafı bir çalışma bulunmamaktadır. 2022 yılı bütçesi içerisinde de EYT ne yazık ki yer almadı. EYT çıkarsa elbette yararlanabilirsiniz, 25 senelik sigortalılık süresi ve prim gün koşulunız tamamsa EYT için yeterli olacaktır. Ancak belirttiğimiz gibi EYT ile alakalı bir çalışma yapılmamaktadır.

Merhaba, ben Almanya’da yaşıyorum. Buradan isteğe bağlı ödeme yapabilir miyim

Merhaba, ben Almanya’da yaşıyorum. Buradan isteğe bağlı ödeme yapabilir miyim? 

Merhaba, isteğe bağlı ödeme yapabilmeniz için Türkiye’de ikamet koşulu vardır. Yurtdışından isteğe bağlı ödeme yapamazsınız. Yurtdışındaki yurttaşlar genelde yurt dışı borçlanmasına yönlendirilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.