1. HABERLER

  2. NASIL YAPILIR

  3. Ayak kokusuna kesin çözüm nedir? Ayak kokusunu önlemenin yolları!
Ayak kokusuna kesin çözüm nedir? Ayak kokusunu önlemenin yolları!

Ayak kokusuna kesin çözüm nedir? Ayak kokusunu önlemenin yolları!

Ayak kokusu, cildinizde ve ayakkabınızın içinde yaşayan bakteriler terinizi yediğinde ortaya çıkar. Bu durum, hoş kokmayan bir asidin yan ürünüdür. Peki, ayak kokusu nasıl geçer? Ayak kokusuna kesin çözüm bulmak mümkün müdür? Cevabı, yazımızın devamında…

A+A-

Havalar ısındığında vücudunuz her zamankinden daha fazla terler, ayaklarınız da buna dahildir. Kapalı burunlu ayakkabılara bir de sıcaklık artışı eklenince, ayak kokusu da kaçınılmaz olabilir. Ayak kokusu, cildinizde ve ayakkabınızın içinde yaşayan bakteriler terinizi yediğinde ortaya çıkar. Bu durum, hoş kokmayan bir asidin yan ürünüdür. Peki, ayak kokusu nasıl geçer? Ayak kokusuna kesin çözüm bulmak mümkün müdür? 

Ayak Kokusu Neden Olur?

Bakteri ve mantarlar sıcağı, karanlığı ve nemi çok severler. Açıkçası, ayakkabınızın içi de buna çok uygun bir ortam sağlamaktadır. Bu, sizin için bir teselli olmayabilir; ancak, ayak kokusu nadiren bir sağlık sorunu belirtisidir. Yine de, can sıkıcı ve utanç verici olabilir. Neyse ki, ayaklarınızın kokmasına neden olan mikroplardan kurtulmanın etkili ve kalıcı çözümleri de vardır. Aslında, yapmanız gereken ayaklarınız ve ayakkabılarınızın bakteriler için üreme alanı olmasını engelleyecek doğru adımları atmaktır.

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayaklarınızı temiz ve kuru tutmak, kokusuz kalmasına yardımcı olabilir:

  • Temiz tutun.

Ayaklarınızı her gün su ve sabunla yıkayın. Çoraplarınızı giymeden önce ayaklarınızı iyice kuruladığınızdan emin olun.

  • Ilık su ve sirkeyi deneyin.

Ayaklarınızı her gün su ve sabunla yıkamak yeterli gelmiyorsa, ılık su ve sirkeli karışımı deneyebilirsiniz. Çoraplarınız ıslanırsa mutlaka değiştirin. Ayaklarınızın nefes almasını sağlayan çoraplar tercih edin. Ayakkabınızın içine pudra ya da mısır nişastası dökmek de yardımcı olabilir. Kozmetik marketlerde, ayak kokusu için tasarlanmış özel tozlar da bulunmaktadır.

  • Ayaklarınızı havalandırın

Aynı durum, ayakkabılarınız için de geçerli. Çıplak ayak zaman geçirerek ayaklarınızın hava almasını sağlayın.

  • Dezenfektan sprey kullanın.

Ayakkabılarınız için dezenfektan sprey kullanın ve ardından ayakkabılarınızı güneşte kurumaya bırakın.

  • Aromatik yağlardan yardım alın.

Ayak kokusuna neden olan bakteri ve mantarları öldürebilen aromatik yağlar vardır. Yapılan bir araştırmada, ardıç yağının ayak kokusuna neden olan bu bakterilerden kurtulmanıza yardımcı olabileceği bulunmuştur. Mikrop karşıtı olduğu bilinen diğer bazı yağlar da yardımcı olabilir. Aromatik yağlar güçlü olduklarından ve cildi tahriş edebileceğinden, baz yağlarla karıştırarak uygulamak daha iyi olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.