1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücretlilere üzücü haber geldi! Maaşları azalacak…
Asgari ücretlilere üzücü haber geldi! Maaşları azalacak…

Asgari ücretlilere üzücü haber geldi! Maaşları azalacak…

Asgari ücret ile çalışan kişiler adına verilen ücretler eylül ayından itibaren yüzde yirmi gelir vergisi dilimine tabi tutulacak. Evli ve çocuğu olan kişiler adına bu aydan itibaren uygulanacak gelir vergisi dilimi söz konusu olacak. Ekim ayından yıl sonuna kadar ise asgari ücret alarak çalışma hayatına devam eden kişilerin maaşlarına 25 lira civarı bir azalma meydana gelecek.

A+A-

İşçi, memur olarak çalışan kişilerin kazançlarında gelirlerine oran ile vergi alımı söz konusu. 2020 yılı içerisinde 22 bin liraya kadar olan ücret gelirlerinden asgari ücrete kadar olan gelirlere kadar vergi dilimi uygulanacak. Bu oranlar ise;

  • 22 bin lira civarında geliri olan kişilerde yüzde 15
  • 22 ve 49 bin lira arası gelir sahibi olan kişilerde yüzde 20
  • 49 ve 180 bin lira arası gelir sahibi olan kişilerde yüzde 27
  • 180 ve 600 bin lira arası gelir sahibi olan kişilerde yüzde 35
  • 600 bin lira üstünde geliri olan kişilerde ise yüzde 40 oranı ile vergi kesimi uygulanacak.

Asgari ücret ile çalışma hayatına devam eden çalışanlar adına ise ilk iki dilimden vergi ödemesi uygulanacak. Ağustos ayına kadar ola süreçlerde elde edilen aylık brüt ücretlerin yüzde on beş oranı ile vergi ödemesi yapılırken eylül ayında yüzde yirmi gelir vergi dilimi tabi olacak.

Ücretlerde vergi dilimi hesaplaması uygulanırken önce brüt gelirlerin yüzde on dörtlük kısmı ardından da sosyal güvenlik primi işçi payı - yüzde bir oranında oluşacak işsizlik sigortası prim işçi payı düşümü gerçekleşiyor. Kalan kısım adına ise vergi matrahı oluşumu uygulanacak. Bu süreçlere göre ise asgari ücretlerde aylık gelir vergi matrahı için 2501,55 TL düzeyleri hesaplanıyor.

Bekar olan işçiler adına 2020 yılı içerisinde verilen asgari brüt ücret 2943 olurken net ücret ise 2324,71 TL olarak gözleniyor. Fakat net ücret üzerinden bir de AGİ olarak 220,73 TL asgari geçim indirimi uygulanması söz konusu.

Ödenen vergilerin bir kısmı geri iade edilecek

Asgari ücret ile çalışma hayatına devam eden bekar işçilerin normal ödeme yapması gereken aylık vergi tutarı şu an 375,23 TL olarak hesaplanıyor. AGİ yolu ile beraber bu durum 220,73 TL kısmı iade ediliyor. Böylece bekar olarak yer alan işçilerin aylık maaşları üzerinden 154,50 TL vergi ödemesi söz konusu oluyor.

Geçmiş yıllar içerisinde bekar asgari ücretliler adına yapılan işlemler eylül ayının başından itibaren yüzde yirmi gelir vergisi dilimine girerek ellerine geçen net brüt ücret artık azalmaya başlıyor. 2016 yılının baş kısımlarından itibaren gelen bu düzenleme ile gelir vergi diliminde artış olması ile beraber asgari ücretli çalışanların ellerine geçen net ücret ocak ayında olan net ücretin altına geçmesine de engel olundu. Bu gelen düzenleme ile beraber bekar asgari ücretli olan kişiler adına ocak ayında ellerine geçen net ücret kısmı ile beraber aralık ayında olan ücret aynı duruma geldi. Söz konusu olan yasal düzenleme olmamış olsaydı bekar olan asgari ücretli çalışanlar adına da ellerine geçen net ücret bu ay azalmış olacaktı.

Eşleri çalışmayan ve çocukları olan kişiler adına daha yüksek AGİ uygulaması da gerçekleştiriliyor. AGİ ödemeleri sabit kaldığı halde vergi dilimlerinden meydana gelen artış için ödenen vergilerin de artması asgari ücret ile çalışan - evli ve çocuğu olan kişilerin ellerine geçen parada azalma meydana geliyor.

Üç çocuklu işçinin kaybı 400 TL olacak

Üç çocuklu olan asgari ücretlilerin ocak ayından bu yana kadar AGİ ile beraber net olarak 2479 TL ücret ödemesi gerçekleşecekti. Söz konusu olan işçiler adına net ücret 2453 TL altına gelirken ekim ayı içerisinde de bu durum 2324 TL ye kadar gelecek. Fakat 2016 yılı içerisinde çıkan yasa ile beraber vergi dilimi üzerinde meydana gelen artış her ne olur ise olsun bir yandan ellerine geçen net asgari ücretin bekar işçi için verilenlerin ocak ayı içerisindeki net ücretin altında kalmamasına yardımcı oldu.

Başka bir ifade ile durum incelenecek olur ise eşleri çalışmayan ve üç çocuğu olan asgari ücretliler ağustos ayına kadar bu süreçlerde gelir vergisi alınması yapılmadı. Söz konusu olan durumlar içerisinde ise eylül ayı içerisinde 25,70 TL kesinti olurken ekim ve aralık arasında olan durumlarda toplam 125,08 T gelir vergisi ödemiş olacaklar. Üç çocuklu olan asgari ücretli çalışanların eşi çalıştıklarında ya da 4 - 5 çocuklu olduklarında ve 2 çocuklu eşi çalışmayan kişilerin yıllık kayıpları ise tam 400,94 TL değerinde olacak.

268 TL damga vergisi

Asgari ücretli olan tüm vatandaşlardan gelir vergisinde ayrı olarak bir de binde 5.79 oranında damga vergisi ödemesi söz konusu olacak. Bu da yıllık olarak kişilerde 268,08 TL ye denk gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum