1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari Ücretlilere Müjde! Bu Mesleklerde Çalışanlara 3 Bin 500 Lira Maaş...
Asgari Ücretlilere Müjde! Bu Mesleklerde Çalışanlara 3 Bin 500 Lira Maaş...

Asgari Ücretlilere Müjde! Bu Mesleklerde Çalışanlara 3 Bin 500 Lira Maaş...

Asgari ücretlerli çalışanlara siyasi partilerden çok önemli müjde geldi. Mesleki asgari ücret ile çalışanın eline geçen maaşın daha uygun hale getirileceği belirtildi. En düşük Mesleki asgari ücret ne kadar olacak? Hangi mesleklerde çalışana 3 bin 500 TL maaş verilecek? Asgari ücretliye bayram ikramiyesi olacak mı?Tüm soruların cevabı nutuk.com.tr'de

A+A-

Asgari ücret; yılın belirli dönemlerinde bazı kriterler dikkate alınarak belirleniyor. Asgari ücret belirleme toplantılarının ardından her yıl zamlı ücretler açıklanmaktadır. Yüzde 15,3 zamın ardından hayatlarına devam eden asgari ücretli vatandaşların aklında asgari ücretle alakalı farklı sorular bulunmaktadır. Bu noktada, mesleki asgari ücret uygulamasının söz konusu olacağı ifade edildi. Mesleki asgari ücret ne kadar olacak sorusu ise yanıtı merak edilen sorular arasında yer almaktadır.

Hangi Meslek Ne Kadar Asgari Ücret Alacak?

Mesleki asgari ücret uygulaması hayata geçirildiği takdirde bilhassa inşaat sektörü çalışanlarının en çok ücreti alacağı tahmin ediliyor. İnşaat işçisi olarak çalışan bir kişinin günlük kazandığı paranın genellikle 200 lira olduğu biliniyor. Bu ücretin içerisinde yemek ve farklı ücretler de yer alıyor. Sonuç olarak, inşaat sektöründe çalışan bir işçinin asgari ücretinin aylık 4 bin 500 TL'yi geçeceğini söylemek gerekir. Buna ek olarak, lokanta ve farklı yerlerde çalışan döner ustalarının da benzer miktarda ücret alacağı biliniyor. Mesleki asgari ücret uygulaması sayesinde ekonomide yepyeni düzenlemelerin olacağını söylemek gerekir. Bu noktada, inşaat işçisi veya döner ustası gibi çalışanların hem ekonomide kayıt altına alınması hem de SSK primlerinin ödenmesi söz konusu olacaktır. Peki en düşük mesleki asgari ücret 3 bin 500 lira olacak mı? 

2020 Yılının Asgari Ücreti Ne Kadar?

Mesleki asgari ücret uygulamasının uygulamaya konması halinde çalışanlar arasındaki ücret farklılıklarının ortadan kaldırılması söz konusu olacak. Çalışanların sektörlerine ve yapmış oldukları işin zorluklarına göre maaş alacağını ifade etmek gerekir. İnşaat sektöründe çalışan bir işçi ile ofiste çalışan bir beyaz yakalının aynı ücreti almasının önüne geçilecek.

2020 yılı için asgari ücret; brüt olarak 2 bin 943 lira olarak belirlenirken net miktarın ise 2 bin 324 lira 70 kuruş olduğu açıklanmıştı. Bu noktada, 2020 asgari ücretinin 2019 asgari ücretine kıyasla yüzde 15,03 oranında arttırıldığı belirlenmişti. Brüt asgari ücret üzerinden net asgari ücret tutarına ulaşmak için birtakım hesaplamalar yapılmaktadır. SGK primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi, asgari geçim indirimi, damga vergisi ve kesintiler toplamı sonucunda net asgari ücret tutarına ulaşılmaktadır.

2020 Yılı İçin AGİ Ne Kadar?

2020 yılının asgari ücretinin belirlenmesinin ardından çalışanları ilgilendiren bir başka konu ise AGİ olmaktadır. Buna göre 2020 AGİ rakamları; bekar bir işçi için 220 lira 73 kuruş, evli ancak eşi çalışmayan bir işçi için 264 lira 87 kuruş, evli, eşi çalışmayan ancak bir çocuklu işçi için 297 lira 98 kuruş, iki çocuklu işçi için 331 lira 9 kuruş, evli ve üç çocuklu ancak eşi çalışmayan işçi için ise 375 lira 23 kuruş olarak belirlenmiştir.

Asgari Ücret Nedir?

Asgari ücret; işçilere herhangi bir çalışma günü için ödenen ve işçinin çeşitli konulardaki gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden minimum seviyede karşılamaya yetecek olan ücret olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra, asgari ücret; günlük olarak hesaplanmasına rağmen aylık olarak ödenmektedir.

Asgari ücret ile alakalı olarak geçmişten bu yana birçok tartışma yaşanmaktadır. Birçok ekonomist; asgari ücret yüzünden işsizlik oranlarının arttığını ifade etmektedir. Bunun sebebi, asgari ücretin artması durumunda bu ücreti ödeyemeyecek durumda olan küçük işletmelerin işçi çıkartmak zorunda kalmalarıdır. Sonuç olarak, asgari ücret yüzünden birçok çalışan işsiz kalmaktadır.

Asgari ücret yüzünden hem çalışıp hem de okumak isteyen öğrencilerin bu isteğine darbe vurulmaktadır. Bunun yanı sıra, kaçak işçi çalıştıran işletmelerin sayısı bir hayli artmaktadır. Sonuç olarak, asgari ücret; ekonominin gelişmesinin önündeki engellerden birisidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
İlgili Haberler