1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücretlilerde mesai sürprizi! Ek mesailere ne kadar ödeme olacak? İşte detaylar...
Asgari ücretlilerde mesai sürprizi! Ek mesailere ne kadar ödeme olacak? İşte detaylar...

Asgari ücretlilerde mesai sürprizi! Ek mesailere ne kadar ödeme olacak? İşte detaylar...

SGK kurumu kullarında ve asgari ücret ile çalışmalarına devam eden kişiler adına fazla çalışma durumları için ek ödemeler gerçekleştirilir. Yani haftada 45 saat üzeri olan çalışmaların her saati başına belirli bir ücret ödenir. Peki bu ücret ne kadar oldu?

A+A-

Fazla mesai ücretleri kişilerin aldıkları maaşlarda saatleri ne kadara denk gelir ise o kadarı verilir. Asgari ücret ile çalışan kişiler de bir aylık maaşlarını ay içerisindeki çalışma saatlerine bölerek bir saatleri ne kadara denk gelecek bakabilirler. Bu ücret ile kaç saat mesai ücreti alınacak ise o bulunan ücreti çarparak maaşları üzerine ekleyebilirler. Bu sayede o ay ne kadar maaş alınacak olduğu rahat bir şekilde hesaplanır.

Asgari ücret 2020 ne kadar?

Ülke sınırları içerisinde asgari ücret ile çalışmalarına devam eden milyonlarca insan var. Şu an;

– Asgari Ücret 2020 Brüt (Aylık): 2 bin 943 TL

– Asgari Ücret 2020 Net: 2.324,70 TL

– Asgari Ücret 2020 Brüt (Günlük): 98,10 TL

Asgari ücretle çalışanlar için ek mesai ücreti ne kadar?

4857 sayılı iş kanunu içersinde yer alan 41. maddeye göre bir iş yeri içerisinde çalışmalarına devam eden kişilerin en fazla çalışma süresi toplam 45 saat olarak belirlenmiştir. Bunun üzerinde olan saatler için ise ek ödeme olması gerekir. Net maaşlarına çıplak maaş ya da asıl ücret ismi verilir. Bunların ise en fazla 45 saatlik bir çalışmayı kapsadığı bilinir. Eğer kişi o hafta 45 saatin de üzerinde işe geldiyse her saat başı ek mesai ücreti ödemesi gerekir.

Ödemeler ile kişinin normalde bir saat için aldığı ücretin üçte ikisi ile çarpılarak yapılması gerekir. Mesela bir kişi o hafta 50 saat çalıştıysa ek çalışma ücreti olarak da 5 saatlik ücretini alması gerekir. Ödeme hesaplama sırasında kişinin almış olduğu maaş asıl çalışması gereken ay içerisindeki toplam 225 saate bölünerek yapılması gerekir. Daha sonra ise çıkan sonucu üçte iki ile çarpmak ve o saatler için ödenecek ücreti bulmak gerekir.

Kişinin alacak olduğu ücretin üzerine bu ek mesai ücretleri de eklenerek o ay içerisinde alınacak olan maaşı hesaplamış oluyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum