1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücretli çalışanlara müjde! Zam için ilk beş madde açıklandı, zam oranı belli oldu!
Asgari ücretli çalışanlara müjde! Zam için ilk beş madde açıklandı, zam oranı belli oldu!

Asgari ücretli çalışanlara müjde! Zam için ilk beş madde açıklandı, zam oranı belli oldu!

Asgari ücret zamları için sayılı zaman kala vatandaşlar maaşlarına ne kadar ek zam geleceğini merak ediyor? Ocak ayından itibaren ellerine ne kadar geçeceğini merak eden vatandaşlar bir yandan da meraklı bekleyişlerine devam ediyor.

A+A-

2021 yılına sayılı bir zaman kalması asgari ücret zamlarının en çok merak edilen konulardan bir tanesi olmasına neden oluyor. 2019 yılında meydana gelen enflasyon oranlarında dolayı 2020 yılı ocak ayında maaşlarına yapılan yüzde 15,03 oranındaki zam kadar bir artış bekleniyor. Uzmanlar tarafından gelen açıklamalara bakılacak olduğu zaman 2021 yılının brüt maaşlarının 3400 TL bandında olması beklenirken net maaşlarının da 2650 ve 2800 TL bandı arasında olması ön görülen bilgiler arasında.

Ülkemizde asgari ücret ile istihdam eden vatandaşların genelini çok yakından ilgilendiren maaş zamları için görüşmeler bu hafta içinde başlayacak. Üç oturum ile meydana gelecek bu zam oranları belirleme noktasında ilk beş madde de belli odu.

Asgari ücret tespit komisyonu görüşmelerinin başlamasına sayılı zaman kala ortalama olarak yedi milyonun üzerinde vatandaşı ilgilendire anlarda ne gibi konular görüşülecek merak ediliyor. Maaş zam oranları için gelen pazarlık sırasında;

  1. Yaşamın maliyeti
  2. Pandemi döneminde meydana gelen ekonomik durum
  3. Refah payı
  4. Bu sene meydana gelen enflasyon oranları
  5. Bu sene için beklenen enflasyon oranları ön görülen bilgiler arasında olacak.

Peki bu maddeler ışığında asgari ücret ne kadar olacak ve maaşlara ne kadar zam gelecek? Asgari ücret tespit komisyonunda işçi, iş veren ve hükümet kanadından beşer kişi olmak üzere on beş kişi yer alacak. Toplam üç oturum ile pazarlıklar yapılacak. Bu üç görüşmenin ardından dördüncü bir toplantı bakanlıkta meydana gelecek ve en az on üyenin katılım göstermesi yeterli kılınacak. Ne kadar oy çokluğu olursa ona göre maaşlar belli olacak.

Asgari ücret maaş belirlemeleri için senaryolar

Asgari ücret maaş belirlemeleri için şu an farklı senaryolar ön plana çıkıyor. Bunlar eğer merkez bankasından gelen beklenti anketine göre enflasyon oranları 12,1 olursa  asgari ücret için brüt maaş ödemeleri 3299, net maaşlar da 2605 TL seviyesine kadar artacak. Eğer geçtiğimiz yıl gibi bir artış meydana gelirseasgari ücret için brüt maaş ödemeleri 3384, net maaşlar da 2673 TL seviyesine kadar artacak. Merkez bankasından gelen enflasyon oranlarına bir de 3 refah baz puan eklemesi meydana gelirse asgari ücret için brüt maaş ödemeleri 3387, net maaşlar da 2675 TL seviyesine kadar artacak.

Merkez bankasından gelen enflasyon oranlarına bir de 4 refah baz puan eklemesi meydana gelirse asgari ücret için brüt maaş ödemeleri 3416, net maaşlar da 2698 TL seviyesine kadar artacak.Merkez bankasından gelen enflasyon oranlarına bir de 5 refah baz puan eklemesi meydana gelirse asgari ücret için brüt maaş ödemeleri 3446, net maaşlar da 2722 TL seviyesine kadar artacak.

2020 asgari ücret ne kadar?

2020 yılı için asgari ücret üzerine yüzde 15 oranında zam gelmesinin ardından brüt maaş ödemeleri 2943 TL seviyesine kadar artarken net maaşlar da 2324 TL seviyesine kadar arttı. Apartman görevlisi olarak istihdam eden vatandaşlardan damga ve gelir vergi kesintileri yapılmadığı için onlar net olarak 2501 TL maaş aldılar. Asgari ücret ile istihdam eden bir vatandaşın iş veren üzerinde maliyeti incelenecek olduğu zaman 3458 TL olduğu ortaya çıkıyor. Bunun 2943 TL si brüt maaş olurken 456 TL si sosyal güvenlik kurumları tarafından 58 TL si de işveren işsizlik sigorta fonu tarafından kesilerek kalan kısım net olarak ödeniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.