1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücretle çalışan kişilere vergi ayarı geldi! Yüzde yirmilik vergi dilimi nedir?
Asgari ücretle çalışan kişilere vergi ayarı geldi! Yüzde yirmilik vergi dilimi nedir?

Asgari ücretle çalışan kişilere vergi ayarı geldi! Yüzde yirmilik vergi dilimi nedir?

Asgari ücretle çalışma hayatına devam eden milyonlarca insan konu hakkında araştırmalarına devam ediyor. Vergi dilimi konusu hangi kesim vatandaşların maaşları üzerinde etkili olacak ve asgari ücret alan vatandaşların maaşlarında düşme olacak mı? Eylül ayının sonu gelirken kısa çalışma ödeneği alan vatandaşların son durumu ne olacak?

A+A-

Yaklaşık 22 milyona yakın çalışma hayatına devam eden vatandaşların el ettiği gelir için  vergi ödemesi söz konusu oluyor. Eylül ayının sonu gelirken dört ay içerisinde gelen gelir de değişecek. Her yıl sonuna doğru gelecek olan vergi dilimlerinin artması ile beraber vatandaşların ellerine geçecek net ücret üzerinde de azalma meydana geliyor. Yüzde yirmilik vergi dilimi hakkında merak edilen tüm detaylar...

Asgari ücret ile çalışma hayatına deva eden vatandaşlar Eylül ayının gelmesi ile beraber maaşlarında düşme olacak mı yoksa aynı mı kalacak araştırmalarına devam ediyor. Her yıl içerisinde evli ve çocuklu olan asgari ücret çalışanlar adına yüzde yirmi oranı ile gelir vergi dilimine girmelerinden dolayı AGİ sonucunda ellerine geçen maaşlarda azalma meydana geliyordu.

Toplam geliri 13 bin lira değerine yakın olan vatandaşlar için yüzde on beş, 13 ve 30 bin TL arasında geliri olan vatandaşlar için yüzde yirmilik vergi dilimi söz konusu oluyor.

Bu süreç içerisinde asgari ücret hesaplama kısmı ile beraber eylül ayının gelmesi il beraber yılın son dört aylık hesabı içerisinde değişmeler meydana gelecek. Yani çalışan vatandaşlar ücretleri üzerinden kesilmesi yapılacak gelir vergisinin yanı sıra ücret gelirinin arttıkça artacağına şahit olacak. Buna paralel olarak her yıl sonuna doğru gelen vergi dilimlerinden dolayı da yıl sonları içerisinde çalışan vatandaşların ellerine gelecek net ücret üzerinde azalma oluyor.

Asgari ücretlilerin maaşlarında AGİ desteği sayesinde düşme meydana gelmeyecek

Asgari ücretli çalışan vatandaşlar bu ay itibari ile vergi dilimi konusunda bir üst kademeye çıkacaklar. Vergi diliminin gelmesi ile beraber eylül ayı içerisinde 25 TL, ekim - kasım ve aralık ayları itibari ile de 125 TL AGİ ilave ücret desteği gerçekleşecek. Asgari ücretli vatandaşlar adına sağlanacak toplam 400 TL değerindeki ek destek sayesinde maaşlarında düşme meydana gelmeyecek. Asgari ücretli çalışan vatandaşlar adına 2016 yılı itibari ile gerçekleştirilen AGİ ilavesi ile bu yıl içerisinde de uygulanacak. Asgari ücretli çalışan vatandaşlar adına her ne kadar bir üst düzey vergi dilimine geçilmiş olsa bile 2324 TL altında düşük ücret ödemeleri gerçekleşmeyecek.

AGİ müdahale işlemleri nasıl meydana gelecek?

AGİ ücretli bordrolarında yılın ilk sekiz aylık ücreti için yüzde 15lik bir oran ile gelir vergi hesaplaması yapılırken bir yandan da yüzde 20lik bir oran ile yapılacak. Yılın kalan son üç aylık döneminde ise kazançların tamamı yüzde 20lik vergiden hesaplaması yapılacak.

Asgari ücret ile çalışan vatandaşlar adına daha yüksek bir ödeme ile AGİ ödemesi yapılarak net asgari ücret koruması yıl içerisinde yerini korumayı başarmış olacak. AGİ ile gelecek artış ile iş verenler için ek bir maliyet olması gerekmeyecek. Çünkü bu süreçlerde iş verenler için çalışanlara ödenecek ilave asgari geçim indirimi ile beraber kendi ödemesi gereken vergilerden düşülecek.

İlk sekiz aylık süreç içerisinde çalışan vatandaşların bordları üzerinde yüzde 15lik bir oran ile 375.23 TL vergi kesilmesi yapıldı. Eylül ayı içerisinde gelen 400.93 TL yükselme ile aradaki fark kapanacak. Son üç aylık süreç içerisinde gelen 500.31 TL gelir vergisi sayesinde bir kesinti gerçekleşmeyecek. Fakat her durum için gerçekleşecek olan ilave AGİ desteği ile beraber asgari ücretli vatandaşların  net maaşları üzerinde 2324 TL altında yer almasına engel olunacak.

Kısa çalışma ödeneği alan vatandaşların son durumu nasıl olacak?

Korona virüs süreçleri ile beraber kısa çalışma hayatına başvuru yapmış iş yerleri içerisinde sigortalı bir şekilde iş hayatına devam eden bekar vatandaşlar adına kısa çalışma ödeneği ödendi ise vergi dilim bakımı ile beraber üst dilime geçmesi tam anlamı ile meydana gelmeyecek. Asgari ücretli çalışan vatandaşlar adına kısa çalışma ödeneği kapsamı ile beraber 15 gün çalışarak 15 gün boyunca kısa çalışma ödeneceği alınırsa bile yıl içerisinde yüzde yirmilik gelir vergi dilimine erişilmesi olmayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler