1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücret 2022 zammı için müjdeli haber geldi! İşte asgari ücrete yapılacak zam tutarı
Asgari ücret 2022 zammı için müjdeli haber geldi! İşte asgari ücrete yapılacak zam tutarı

Asgari ücret 2022 zammı için müjdeli haber geldi! İşte asgari ücrete yapılacak zam tutarı

Asgari Ücret 2022 zammı için yaklaşık 7 000 000 işçinin heyecanlı bekleyişi devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4. Toplantısı sonrası netleşecek olan ve yeni senede geçerli olacak Asgari Ücret ile alakalı son dakika gelişmeleri peş peşe geliyor.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret 2022 için ciddi bir artış yaşanacağı ve bu artışın bayram havası yaratacağını belirtirken, herkezin aklında ise AGİ ve Asgari Ücret 2022 ne kadar, kaç TL olacak sorusu yer almakta.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun dördüncü toplantısı için geri sayım başladı. Yeni senede geçerli olacak asgari ücret 2022 zammı miktarının bu hafta içerisinde netleşmesi bekleniyor. Bakan Vedat Bilgin'den Asgari ücret ne kadar olacak sorusuna ilişkin müjdeli haber gelirken, konu hakkında son dakika gelişmeleri art arda yaşanıyor. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4. Toplantısı ne zaman sorusu da gündemdeki en önemli soru işareti olarak ön plana çıkıyor.

ASGARİ ÜCRET 2022 ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Yeni asgari ücret 2022 zammı için geri sayıma başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den bir yeni asgari ücret 2022 açıklaması daha geldi.

ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari ücrette ikinci toplantı 7 Aralık Salı günü saat 14.00'te TÜRK-İŞ'te gerçekleşti. 3.Toplantısı ise 9 Aralık Perşembe günü saat 10.00'da TİSK'te yapıldı 2022 senesinde uygulaması yapılacak olan yeni asgari ücretin yani 4. Toplantının 13-17 Aralık haftasında gerçekleşmesi ve duyurulması bekleniyor.

BAKAN BİLGİN'DEN ASGARİ ÜCRET 2022 ZAMMI MÜJDESİ!

Bakanlığının TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmeleri üstünde konuşan Çalışma Bakanı Bilgin, devam etmekte olan asgari ücret görüşmeleri ile alakalı şu açıklamayı yaptı:

"Asgari ücret çok önemli. Bunla ilgili bir çok rakam ortada dolaşıyor. Çeşitli tahminler yapılıyor. Siyasette bunların tartışılması önemli. Asgari ücretli çalışan kimi zaman 15 kimi zaman 20 milyon diye rakamlar dolaşıyor ortalıkta. Bu rakamlar doğru değil. Yaklaşık 6 000 000 dolayında asgari ücretli işçimiz var. Bunların aileleri ile oluşturmuş olduğu bütünlüğü dikkate almamız lazım. Asgari ücret adı üstünde çalışanların emekçilerin aldığı asgari ücrettir. Dolayısıyla bu diğer ücretleri de farklılaşmış seviyede belirleyecek yetkiye sahip.

Bu sebeple biz Bakanlık olarak bir araştırma yaptırdık. İşçilere, işverenlere bir de uzman idarecilere sorduk. İşçilerimizin çok büyük bir çoğunluğu yüzde 37'si 3 000 750 ile 4 bin TL arasında beklentileri olduğunu söylediler, daha küçük yüzde 9'luk bir oran 4 binin üstünde rakamlar telaffuz ettiler. Daha aşağıları telaffuz edenler de var. Küçük işletmelerde çalışanlar işçilerin daha alt düzeylerde rakamlar telaffuz ettiklerini gördük. Bu sebepsiz değil. Onlar şunu diyor, 'Evet, biz ücretimizin artmasını istiyoruz ama işimizin devam etmesini istiyoruz.'

Dolayısıyla biz burda sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumumuzun işçilerimizin beklentilerini karşılayan ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz. Bu Türkiye için elemanlarımız için özellikle düşük gelirli asgari ücretli elemanlarımız için bir bayram havası yaratacaktır, bunu şimdiden müjdelemek isterim. Bugün asgari ücretin daha yüksek seviyede açıklanması daha anlamladır. Çünkü ekonomi alanında bazı dalgalanmaların yaşandığı bir dönemde geçiyoruz, enflasyon üstü ortamdan geçiyoruz, onun için asgari ücret bu kadar önem atfedilen bir ücret olmuştur. Bunu anlıyoruz.

DAHA AZ VERGİ DAHA ÇOK TEŞVİK FORMÜLÜ

İşçi ve işverenin mutabakata vardığı gelir vergisinde birinci vergi dilimi, senelik brüt asgari ücret miktarına çekilerek çalışanların daha az vergi ödemesi sağlanacak. Kümülatif vergi matrahı hesaplanırken brüt asgari ücret esas alınacak.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANA 1500 TL'LİK VERGİ KATKISI

Düzenlemeyle çalışanlara bin 500 liralık gelir vergisinden kaynaklanan katkı sağlanacak.
SSK primi işçi payının yüzde 14'ten 5 puan indirilerek yüzde 9'a düşürülmesi ile 180 lira çalışanın cebinde kalacak.

252 TL'Yİ BULACAK

Bu tutar yeni asgari ücrette yüzde 40 artış varsayımı ile 252 lirayı bulacak. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulaması yapılacak oranın yüzde 10 olması alternatifler arasında bulunuyor.

BÜTÜN ÇALIŞANLAR İÇİN GELİR ARTIŞI

Mevcut uygulamada asgari ücretli çalışanın ücret matrahının senelik 24 000 lirayı aştığı ay ve takip eden aylarda, ücretinin bir sonraki vergi diliminde yüzde 20 üstünde vergilendirilmesi gerekmektedir. Asgari ücretin artmasıyla birlikte nerdeyse bütün çalışanlar, işsizler için bir gelir artışı olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum