1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Artık hiç birşey eskisi gibi olmayacak! Kiracılık sisteminde yeni dönem!
Artık hiç birşey eskisi gibi olmayacak! Kiracılık sisteminde yeni dönem!

Artık hiç birşey eskisi gibi olmayacak! Kiracılık sisteminde yeni dönem!

1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kiracılar ve mülk sahipleri adına yeni düzenlemeler hayata geçirilecek. Salgın döneminde ekonomik sıkıntı yaşayan kiracılar baz alınarak yapılan yeni düzenleme ile pek çok kişi rahat nefes alabilecek. Peki bu yeni düzenlemenin içeriği neler kimlere ne kadar fayda sağlayacak işte habere dair diğer detaylar.

A+A-

Kiracılık sisteminde yeni döneme adım atılacak ve artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.

Salgının hayatımızda pek çok şeyi değiştirdiği bir gerçek ekonomik alanda yaşanan sıkıntılar sebebiyle çok sayıda işletmede bu durumundan nasibini almış durumda salgın döneminde faaliyetlerini ara veren işletmeler kira ödeme konusunda sıkıntılar yaşadı.Yaşanan sıkıntıları en aza indirmek amacı ile 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kiracıları vede iş yeri sahibini yakından ilgilendiren yeni düzenlemeler hayata geçirilecek işte detaylar....

Ülkemizde 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile ticari hayatın kurallarını değiştirecek yeni düzenleme ile kiracılar vede mülk sahipleri adına yeni bir uygulama başlayacak. Artık  mülk sahipleri ve kiracılar adına yeni hukuksal yöntemler devreye girecek. Yapılan bu değişikler neticesinde özellikle iş faaliyetlerindeki aksamadan dolayı kirasını ödeyemeyen iş yerleri bir nevi koruma altına alınmış olacak.

Borçlar kanundaki yapılan değişiklikler sonrasında bazı maddeler devre dışı bırakılacak. Koronavirüs sürecinde ödeme güçlüğü çeken kiracılar mevcut kanuna göre bir aylık kirayı ödemezse sözleşmeden kalan ayların tamamına ait kiraları peşin ödemesine karar verilen madde saf dışı bırakılacak. Bu şekilde peşin ödeme ve buna bağlı olarak ceza şartı geçersiz olacak. Özellikle AVM'lerde bulunan iş yerlerindeki kiracılar bu kuralın değişmesi sebebi ile büyük bir rahatlama yaşayacak.

Yerine Kiracı Bulması Durumunda Tazminat Ödemeyecek

Yeni düzenleme ile kiracılar işyerlerini başka bir kiracıya devredebilecek. Kendi yerine başka bir kiracı bulan mevcut kiracı sözleşmeyi feshetmesinden dolayı herhangi bir tazminat ödemek zorunda kalmayarak bu şekilde sözleşme süresininde bir önemi kalmayacak.

Fesih Hakkı Tanınacak

Mülk sahipleri ve kiracılar  arasında bulunan sözleşmenin uygulanmasının ağır şartlar getirdiği durumlarda tazminat verilmesi şartıyla sözleşmenin iptal edilmesine imkan sağlanacak. Olağanüstü fesih durumlarında meydana gelecek zararın tazminatını ilgili mahkemenin hakimi tarafından  belirlenecek. İş yeri sahipleri kiracılara bağlantılı sözleşme teklifinde bulunamayacaklar. 

Haklı Gerekçe Olamamsı Durumunda Kiracı İş yerini Başkasına Deveredebilecek

Yeni düzenleme kapsamında kiracılar mülk sahibinin yazılı izni olmaksızın bir başka kişiye haklarını devredemeyecekler. Fakat bu konuda önemli bir ayrıntı dikkat çekmekte Mülk sahipleri haklı bir gerekçe sunmamaları durumunda kiracılar bu devri gerçekleştirme hakkına sahip olacaklar. İş yeri sahipleri bu duruma müdahale edemeyecekler yeni gelen kiracı eski kiracının sözleşme kuralları çerçevesinde devam edecek fakat sözleşmeden doğabilecek borçlardan her iki kiracıda mesul tutulacak.

Depozito Sisteminde Değişim

Yapılan değişiklikte en can alıcı nokta ise güvence bedeli yani depozito olarak tabir ettiğimiz alanda gerçekleşecek. Bundan sonra mülk sahipleri kafalarına göre depozito talebinde bulunamayacaklar.  Ayrıca bu depozito bedeli ile alakalı olarak kullanım haklarına sahip olmayacaklar. İş yeri sahipleri en fazla 3 aylık depozito bedeli isteme hakkına sahip olacaklar. Kiracılar tarafından ödenen depozito bedeli mülk sahibi yerine banka mevduat hesabına yatırılacak kiracının onayı olmadan bu para mülk sahibi tarafından kullanılamayacak. Sözleşme bitimi sonrasında mülk sahibi mahkeme kararı doğrultusunda depozitodan kullanım sağlayacak. Kesinti olmaması durumunda ise depozito bedeli kiracının hesabında kalacak.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum