1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Argan Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Argan Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Argan Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Fitoterapi ve aroma terapi amacıyla son yıllarda yoğun şekilde kullanılan argan yağı, yüzyıllara uzanan bir süreçte tedavi edici etkileri nedeniyle kullanılan bir yağdır.

A+A-

Fas’ ta yetişen bir ağacın meyvelerinin içindeki çekirdeklerden elde edilen yağın, insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır.

Yüksek oranda E Vitamini, C ve A Vitaminleri, linoleik asit, Omega 6, steroller, esansiyel yağ asitleri ve antioksidanlara sahip olan yağ, çeşitli şekillerde uygulanarak kullanılıyor. Yaşlanmanın etkilerine karşı ve onarıcı etkiler konusunda son derece güçlü bir destek olarak başvurulan Argan yağı, geniş bir kullanıcı kitlesine sahip.

Argan Yağının Zararları da Var mı?

Tüm bitkisel ürünler gibi, argan yağı da içeriğinde bulunan kimyasal bileşenlerden faydalanmak amacıyla üretiliyor. Ancak, çeşitli bileşenlere yoğun şekilde sahip olan doğal ürünler, kişiden kişiye farklı etkiler gösterebilir. Tüm doğal destek ürünlerinde olduğu gibi, Argan yağının kullanımı sırasında da tavsiye edilen dozaja mutlaka uyulmalıdır. Bu dozajın üzerinde bir kullanım, içeriğinde bulunan mineral ve Vitaminlerin çeşitli zararlar oluşturmasına sebep olabilir.

Saç köklerinin ve cildin onarılmasında güçlü katkıları olan Argan yağı; yanlış uygulama, yüksek dozajda kullanım gibi nedenlerle, beklenmeyen etkiler oluşturabilir. Uzun süre beklemiş ve güneş ışınlarına maruz kalmış ürünlerin, kimyasal bileşenlerinde değişikliklerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu tür yağların kullanılması da, beklenmeyen etkilerin oluşmasına sebep olur. Raf ömrünü doldurmadığından emin olunmalı ve aynı zamanda güneş ışınlarına maruz kalmasını olabildiğince engelleyecek ambalaja sahip yağları seçmek konusunda da titiz davranılması gereklidir.

Fitoterapi ve bitkisel destek ürünleri konularında ki önemli otorite isimlerden biri olan Doktor Ender Saraç, Argan yağı harici şekilde yüze uygulandığında, bir süre sonra istenmeyen bir şekilde tüylenmeye neden olacağının altını çiziyor. Saç köklerinin güçlenmesini sağladığı bilinen yağın, harici olarak başka bölgelerde kullanıldığında da kıl köklerini güçlendirdiğini belirtiyor.Aynızamanda çeşitli kozmetik ürünlerinde saç destekleyici ve onarıcı olarak da kullanılan bir ürün olarak karşımıza çıkar. Bu anlamda çeşitli bakış açılarına göre tüylenmeye neden olması, istenmeyen bir etki veya zarar olarak görülebilir.

Argan Yağı Kullanımın Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal olarak bitkilerde bulunan kimyasal bileşenlerin pek çoğu, insan sağlığına çok çeşitli olumlu etkiler yapar. Bu bileşenlerin bir kısmı, vücudumuzun mutlak bir şekilde ihtiyaç duydukları ve aynı zamanda üretemedikleri arasındadır. Bir kısmı ise yine vücudumuzun üretse bile dışarıdan destekleyici oranlarda alması gereken bileşenlerdir.

Bu sebeplerle bitkisel destek ürünlerinin sayısız faydalar sağladığı kaçınılmazdır. Bununla birlikte her bileşenin oluşturduğu çeşitli zincirleme etkiler bulunur. Bazı bileşenlerin fazla miktarda alınması ise vücudumuzda istenmeyen zincirleme etkilerin oluşmasına sebep olabilir. Var olan çeşitli kronik hastalıklar ve buna takiben sürekli kullanılan ilaçlar, argan yağı kullanımıyla alınan kimyasal bileşenlerle beklenmeyen etkilere sebep olabilir. Bu tür kişilerin ve hamilelerin, doğal da olsa yağların kullanımı öncesinde, uzmanlardan görüş almaları gereklidir.

Doğal yollardan elde edilmiş bitkisel destek ürünlerinin, doğal olması nedeniyle herhangi bir zarar oluşturmayacağı kanısı yanlıştır. Bitkisel destek ürünlerinin, mutlaka tavsiye edilen miktarlarda ve kişinin sağlık durumuna dikkat edilerek kullanılması gereklidir.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.