1. HABERLER

  2. DEVLET YARDIMLARI

  3. Annelere Devletten 5 Bin 400 Lira Destek Verilecek! Başvuru Şartları ve Detaylar Açıklandı
Annelere Devletten 5 Bin 400 Lira Destek Verilecek! Başvuru Şartları ve Detaylar Açıklandı

Annelere Devletten 5 Bin 400 Lira Destek Verilecek! Başvuru Şartları ve Detaylar Açıklandı

Çalışan annelere ''bakıcı desteği'' projesinde verilen hibe desteği artırıldı. 2022 yılında çalışan anneler, hükümetin AB ile birlikte finanse ettiği destek programından ayda 375 euro (5.400 Lira) alabilecek. Başvuru şartları ve kimler yararlanabileceği belli oldu.

A+A-

Kadın istihdamını desteklemek ve çocuğu olan annelerin çalışma hayatından kopmamaları için başlatılan bakıcı desteği artıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Avrupa Birliği destekli "Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" kapsamında, eğitimli çocuk bakıcısı istihdam eden anneler (çalışan anne desteği) ve 0-36 aylık çocuk bakımı alanında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sertifikası almış bayanlar (Bakıcı Eğitim Teşviki) bu destekten yararlanabiliyor.

375 EUROYA ÇIKACAK

Çalışan Anne Desteği, şu an için 325 euro olarak ödeniyor. Özel gereksinimli annelere ise aylık 375 euro ödeme yapılıyor. Gelecek yıl ise destek tutarı 375 euroya (5.400 TL) çıkacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, küçük çocuğu olan annelerin çalışma hayatından ayrılmamalarının hedeflendiğini belirterek, pandemi döneminde de hibe desteğinin sürdüğünü ifade etti. Bakan Bilgin, kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi amacı ile Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından karşılanan projesi kapsamında "Çalışan Anne Desteği" ve "Bakıcı Eğitim Teşviki" bileşeni altında ödeme yapıldığını bildirdi. Bilgin, konuyla alakalı soru önergesine vermiş olduğu yanıtta, "Çocuk bakımı alanında eğitimli olduğunu diploma ya da sertifikayla belgeleyen bakıcı istihdam edenlere teşvik verilmekte. Salgın sebebiyle projeye ara verilmedi, proje koşullarının salgına adapte edilmesi için revizyon yapıldı. Çalışan annenin daha önce ücretsiz izin sebebiyle evde olması hibe ödemelerinde geçersiz bir nedenken, salgın sebebiyle ücretsizı izin almak durumunda kalan ya da kısa çalışma ödeneğinden faydalandığını belgeleyenlere hibe desteğine devam ediliyor" dedi. Çalışan Anne Desteği için müracaatlar, 'www. Sgk.Gov.Tr' adresinden yapılıyor. Bakıcı Eğitim Teşviki'nde ise, projenin uygulanmış olduğu illerde ikamet eden ve MEB onaylı çocuk bakımı kursunu tamamlayanlara destek sağlanıyor.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

AB ile ortak olarak finanse edilen ve SGK'nın yürütmüş olduğu 'Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi' için Ankara, İstanbul ve İzmir'de çocuğuyla ikamet eden anneler, e-Devlet şifresi ile 'sgkegitimlibakici.Org' ve 'sgk.Org.Tr' adresi üzerinden müracaat yapabiliyor. Desteğe, müracaat tarihi itibarıyla 0-2 yaş aralığında çocuk sahibi olan SSK'lı (4A) anneler başvurabiliyor. İşte diğer şartlar...

-Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet etmelisiniz.

-Çocuğunuzla aynı evde bulunmalısınız. -Bekar anneyseniz çocuğunuzun velayetine sahip olmanız gerek.

-En geç kesin kayıt tarihi itibarıyla bir işverenin yanında sigortalı ve full time çalışıyor olmalısınız.

-Bir eğitimli çocuk bakıcısını full time sigortalı şekilde çalıştırıp, çocuğunuzu bu bakıcıya baktırmalısınız.

-SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamalısınız. -Bakıcınızın ücretini en az asgari ücret seviyesinden ödemeniz gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.