1. HABERLER

  2. SSK

  3. 83 milyon için büyük destek geliyor! Vergi, prim, GSS, KYK ve ceza borçları için yapılandırma müjdesi verildi…
83 milyon için büyük destek geliyor! Vergi, prim, GSS, KYK ve ceza borçları için yapılandırma müjdesi verildi…

83 milyon için büyük destek geliyor! Vergi, prim, GSS, KYK ve ceza borçları için yapılandırma müjdesi verildi…

Vergi, prim, GSS, KYK ve ceza borçları uzun zamandır beklenen yapılandırma ile buluşuyor. 83 milyon üzerinde yer alan vatandaşların ayaklarını yerden kesecek kadar mutlu edecek yasa teklifi sonunda meclisten geçti. İstihdam alanlarında yeni destekler gelmeye devam ederken vatandaşlar için vergi, prim, GSS, KYK ve ceza borçları yeniden gelen yapılandırma ile beraber kolayca kapatma imkanlarına sahi

A+A-

Uzun zamandır merakla bekleyişler devam ederken yasa sonunda TBMM tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanı tarafından resmi gazetede yayına alınmasının ardından yürürlüğe girecek. 31 Ağustos 2020 ve daha öncesinde borçlar varsa gelen istihdam alanındaki yeni paketler ile rahat bir şekilde kapatılacak.

Hangi borçlar dahil oluyor?

Gelir vergisi ile beraber birçok borç da dahil olacak. Bunlar;

  1. Gelir Vergisi,
  2. Kurumlar Vergisi,
  3. KDV,
  4. Motorlu Taşıtlar Vergisi,
  5. Özel Tüketim Vergisi,
  6. Emlak Vergisi,
  7. Gümrük vergisi,
  8. İdari para cezaları,
  9. Su,
  10. Atık su,
  11. Yol katılım payları,
  12. Öğrenim kredisi,
  13.  SGK primi,
  14. Birlik aidatı,
  15. KOSGEB aidatları,
  16. OSB'lerin kredi borçları dahil olacaklar.

Cumhurbaşkanı ve TBMM tarafından kabul edilen yasa ile beraber duyurular resmi gazete içerisinde yayına alınacak ve bu başvuru süreçleri yıl sonuna kadar devam edecek.

Borçların hesaplanması nasıl yapılacak?

Biriken borçlarını bu zorlu günlerde ödemek konusunda zorluk çeken vatandaşlardan faizler silinecek. Ana para ödemeleri için aylık olarak sadece yüzde 0,35 oranları ile faiz gelecek. Yi – ÜFE olarak da bilinen yurt içi üretici fiyat endeksleri de dikkate alınarak bu anlarda gecikme faizleri hesaplanacak. Borçlardaki ilk taksit ödemeleri için bu gecikme farklarında meydana gelecek farkların yüzde doksanlık oranları silinecek.

Taksit imkanları verilecek mi?

Vatandaşların borçlarını taksitlendirme istedikleri zaman ana para ve Yİ – ÜFE kapsamında meydana gelen tutar, seçilen taksit sayılarına göre belirlenmiş kat sayılar ile çarpma adımları yapılacak. 18 aya varan taksit seçeneklerinin yanı sıra vatandaşların ödemeleri iki aylık süreçte bir yapmasında dolayı 36 aya kadar artış gösterecek.

İlk taksit ödemeleri ne zaman?

Vatandaşlar tarafından ilk taksit ödemeleri ne zaman olacak en çok merak edilen konulardan bir tanesi oluyor. Taksit ödemeleri için başvuru yapan vatandaşlar ilk taksit ödemelerini Ocak 2021 tarihinde yapacak. Prim borç ödemeleri için ise 2021 Şubat ayında başlayacak.

GSS farkı olmayacak

Genel sağlık sigortası için yapılacak olan prim borçları için kurtulma imkanları gelecek. Bu sayede vatandaşlar eğer nisan ayına kadar sadece ana para ödemeleri ile geçmiş borçlarını öderse kurtulacaklar. Prim borcu olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmesi için tüm borçların ödemesi 30 Nisan 2021 tarihine kadar ek süre verildi.

Bağkur için emeklilik

Bağkur ile esnaf ve çiftçiler 31 Ekim 2020 tarihine kadar meydana gelen prim borçlarını ödeyemediyse ya da yapılandırma adımlarına devam edemediyse prim borçları silinecek. Bu süreçler içerisinde sigortalı sayılma süreleri durdurulacak. Emeklilik hakları için dahil edilmeyecek. Bağkur kapsamında çalışma hayatına devam ederken prim borçlarından dolayı daha önce sigortalılık süreleri durdurulanlar için de 2 aylık sürede SGK kapsamında ihya prim canlandırma başvurularını beraberinde getirecek. Böylece emekli olmak için yeni fırsatlar gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.