1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 83.000 TL Toplu Ödeme Yapılacak! Milyonlarca Çalışan Vatandaş Alabilir…
83.000 TL Toplu Ödeme Yapılacak! Milyonlarca Çalışan Vatandaş Alabilir…

83.000 TL Toplu Ödeme Yapılacak! Milyonlarca Çalışan Vatandaş Alabilir…

Ülkemizde milyonlarca çalışanı alakadar eden toplu ödeme, şartları yerine getiren vatandaşların ödeme almasına olanak sağlıyor. Milyonlarca çalışan erken emekliliğin nasıl mümkün olacağı hakkında araştırmalar yapıyor. 56 yaşında olan çalışanlar emekli olabiliyor. Bu yıl emekli olan çalışanlar toplu olarak 83 bin TL ödemeden faydalandı.

A+A-

Bireysel emeklilik sistemine dahil olan 134 bin vatandaş, 56 yaşını doldurmaları durumunda, devletin sağladığı katkılar da dahil olmak üzere tüm birikimleri ile emekli oldu. Bulunduğumuz yılın 9 ayında, 18 bini aşkın vatandaş, emekli olmaya hak kazandı. Emekli olan vatandaşlara yaklaşık olarak 83 bin TL ödeme gerçekleştirildi. Hürriyet gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, konunun detaylarını belirtti.

Bireysel emeklilik olarak da anılan özel emeklilikte bireylerin her zaman düşüncesi, geleceğe dair bir yatırım olacağı yönündedir. "Geleceğin için yatırım yap", " Ne kadar erken o kadar iyi" gibi klişeleri hepimiz duymuşuzdur. Bu genel klişelere toplumun büyük bir bölümünden cevap olarak da "Paramız yetmiyor ki bir de biriktirelim", "O kadar yıl kim sabredecek" gibi cevaplar geliyor. Bireysel emeklilik sistemine girenler, çıkanlar, pes edenler de olmuştur. Toplumdaki bireylerin farklılık gösteren bu davranışlarına diyecek pek de bir söz yoktur. Zira elde veri bulunmamaktaydı.

Artık işler tamamen değişti. Ancak değişimlerden önce bazı hatırlatmalarda bulunmakta fayda var. Özel emeklilik sisteminden emekli olabilmek için bu sistemde 10 yıl bulunmanız ve 56 yaş sınırını doldurmanız gerekli. Bu şartları tamamladıktan sonra devletin sizler için yatırdığı katkı ücretlerinin hepsini alabiliyorsunuz. Daha net bir şekilde bir kıyaslama yapacak olursak, yeni iş hayatına atılacak bir birey eğer erkek ise 60, kadın ise 58 yaşını doldurduğu zaman sosyal güvenlik sisteminden emekli olabilecektir. Gelecek yıllarda ise bu yaş, 65'e kadar yükselecek. Bu kıyaslama pek de doğru olmasa bile aklınızda bulunmasında fayda var.

Devlet Tarafından Sağlanan Katkı Alındı

Peki bu sistemle ne değişti? BES (Bireysel emeklilik sistemi) üzerinden emekli olanların toplam sayısı 134 bin 458. Bu demek oluyor ki, artık emeklilik sağlayan bu sistem hakkında daha çok veri sahibiyiz. Bireysel emeklilik sistemi ile emekli olan vatandaşlara toplamda ödenen rakam 305 milyar. Başka bir deyişle, BES ile emekli olanlar birikimlerinin yanı sıra devletin katkısını da aldı.

BES ile emekli olan bireyler, sistem üzerinden toplam ne kadar aldı? Ödeme alınan tutarlar bazı durumlara göre değişkenlik göstermekte. Örneğin, ödenen katkı paylarının miktarı, bu sistemde kaç sene kalındığı gibi. Hesaplaması ve kafa yorması oldukça zor olan bu tutar ile ilgili ortalama bir rakam verilmesi gerekirse ufak bir hesap yapmalıyız. Emekli olan 134 bin kişinin ortalamasına bakacak olursak, bireyin kendi birikimi ve devletin sağladığı katkının toplamı yaklaşık olarak 83 bin TL rakamını elde ediyoruz.

Geçen sene emekli olan vatandaşların aldığı emeklilik ödemesi ise yine durumlara göre değişkenlik gösterirken 50-100 bin TL. Bu tutarın ortalaması ise 70 TL'ye tekabül ediyor. Bu sene de olduğu gibi daha fazla katkı payı ödemesi yapan bireyler, daha büyük bir ödeme aldı. Geçen sene emekli olan ve ödedikleri katkı payları yüksek olan 609 vatandaş, 400 bin TL'nin üzerinde bir ödeme almıştı.

Kıdemin Üzerine Bireysel Emeklilik Sistemi

Daha önce de belirttiğimiz gibi BES sistemine yatırılan katkı payının miktarı ve kalınan süre zarfı arttıkça, emekli olunduğu zaman alınacak ödemeler de orantılı olarak artış gösteriyor. Kafalarda oluşan soru işaretlerinin önüne geçebilmek için şöyle bir örneklemede bulunabiliriz. Bugün asgari ücret karşılığında çalışan bir birey, aynı iş yeri bünyesinde 20 yıl çalışsa ve emekli olsa, alacağı kıdem tazminatının tutarı 59 bin TL olur. Bu bireyin emeklilik maaşı ise, 1.500-2.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Eğer asgari ücretle çalışan bu vatandaş, bireysel emeklilik sistemine 150 TL aylık tutar yatırmış olsaydı ve her yıl enflasyona göre bu tutarı arttırsaydı, sistemden 110 bin TL'nin üzerinde ödeme alabilirdi. Bunun yanı sıra özel emeklilik tutarını da alır ve toplan 180-190 bin TL toplu bir ödeme alabilirdi.

Yaşlarının Emekliliğe Müsait Olmasına Rağmen Devam Ediyorlar

Bireysel emeklilik sisteminde olan ilginç bir durum ise, emekliliği hak etme sürelerini dolduran ancak bu sistem üzerine para yatırmaya devam eden bireylerdir. Birikimlerine devam etmekte olan vatandaşların sayısı hiç de az değil. Yaklaşık olarak 107 bin vatandaş, BES'te kalma süresini ve yaşını tamamlamasına rağmen birikim yapmaya devam etmeyi tercih etti. Bunun yanı sıra 60 ile 64 yaş arası olan 34 bine yakın vatandaş, hala bu sisteme para yatırıyor ve birikimlerini arttırıyor. Daha da ilginç olan şey, sistem üzerinde 2.500 vatandaş, 75 yaş üstü.

BES İle Nasıl Emekli Oldular?

  • Bulunduğumuz yılda 9 ay içerisinde 18 bin 262 vatandaş, yıllarını ve ödemelerini doldurarak emekli olmaya hak kazandı.
  • 2019 yılının öncesine bakacak olursak 85 bin 584 kişi birikimlerinin tamamını alarak emekli oldu.
  • 2019 yılında da bu sayı 23 bin 432.
  • 2019 tarihinden önce emekli olan vatandaşlar, sisteme toplamda 5.1 milyar katkı payı ödemesi yaptı ve emekli olduklarında da aldıkları ödeme 7.3 milyar oldu.
  • 2019 tarihinde emekli olan bireylerin ise sisteme yatırdığı katkı paylarının toplamı 1.6 milyar olurken, emekli olmaları durumunda aldıkları birikim tutarı 2.5 milyar oldu.
  • Emekli olan vatandaşlar, bireysel emeklilik sistemi üzerinde 10 yıllarını doldurduktan sonra emekli oldu. 10 yıl süre kalma durumunu doldurup emekliliğe ayrılan bireylerin sayısı 20 bini aşkındır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.