1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 6 yıl erken emekli olmanın yolu açıklandı! Yıllardır beklenen formül
6 yıl erken emekli olmanın yolu açıklandı! Yıllardır beklenen formül

6 yıl erken emekli olmanın yolu açıklandı! Yıllardır beklenen formül

Erken nasıl emekli olunur nerede ise her çalışanın merak ettiği bir sorudur. Her geçen yıl ülkemizde emekli olmanın daha zor olmasından dolayı vatandaşlar da kendileri için farklı yollar arıyor. Belirli adımları yerine getiren vatandaşlar tam altı yıl boyunca erken emekli olma fırsatlarını elde edecekler. İşte nasıl erken emekli olma fırsatları elde edilir haberimizin devamında...

A+A-

Kadınlarda erken emekli olmak erkeklere göre çok daha kolay. Erkekler askerlik borçlanması ile bir ya da iki yıl daha erken emekli olma şansı elde ediyor. Fakat kadınlar her doğum ile iki yıl erken emekli olma fırsatını elde ederken üç çocuk için bu hakkını kullanabiliyor. Böylece üç çocuk ardından altı yıl daha erken emekli olma fırsatları kadınlar için sunulan bir seçenek oluyor. Doğum borçlanması yapmak isteyen vatandaşların belirli adımları yerine getirmesi gerekiyor. Bunlardan bir tanesi 4A, 4B ya da 4C statüsünden biri ile sigortalı olmak.

Staj sigortası da doğum borçlanmasına dahil olabilecek

Doğum borçlanması yapmak isteyen kadınların doğum yapmadan sigorta başlangıçlarının olması gerekir. Fakat uzun vadeli olarak çalışma hayatına başlamasalar bile staj yaparken yapılan kısa vadeli sigorta girişi sayesinde bu iki aralıkta doğum yapan kadınlar da yararlanma hakkına sahip olacak. Öğrencilik yılları içerisinde yapılan staj sigortası kadınların daha erken emekli olması adına farklı imkanları sunacak.

Bir günlük doğum borçlanması bile kadınların daha erken emekli olmasını getirebilir.

Kadınların sigorta girişleri emekli olmaları adına çok önemlidir. Her çocuk doğumu sırasında 720 prim gün ödemesini borçlanma hakları olan kadınların  eğer 1990’lı yıllar arasında staj yapsa bile 1994 yılında işe başlamış olması fark etmiyor. Bu aralıkta doğum yapan kadınlar 720 gün eksik prim ödeyerek 51 yaş emeklilik sınırından 49’a düşer.

Birden fazla çocuğu olan anneler dikkat...

Doğum borçlanması sırasında yılların önemi çok büyük. Fakat kadınlar birden fazla doğum yaptıysa borçlanma yapılacak yılların şartlarını iyi araştırması gerekir. Daha erken emekli olmak için bir fırsat olabilecek.

Evlat edinen kadınlar için büyük fırsat...

Doğum borçlanması hakkından yararlanmak için sadece doğurmak gerekmez. Bir de iki yaşından daha küçük çocukları evlat edinen anneler münferit bir şekilde evlat edilmiş olmalarından dolayı yararlanma hakları yer alıyor. İki yaşlarına gelecek oldukları süreye kadar borçlanmadan yararlanma haklarını elde edecekler.

Borçlanma maliyetleri nasıl oluyor

2020 yılı içerisinde doğum borçlanması yapmak adına başvuru yapan kadınlar için şu an günlük olarak 31.39 TL ile 235,44 TL arası ödemeler söz konusu olacaktır. En düşük tutar ile beraber borçlanma sırasında ödenmesi gereken net tutarlar;

- Bir tane çocuk adına tam 720 gün doğum borçlanması adına gerekli olan ödeme 22 bin 600 TL,

- İki tane çocuk adına tam 1440 gün doğum borçlanması adına gerekli olan ödeme45 bin 200 TL,

- Üç tane çocuk adına tam 2160 gün doğum borçlanması adına gerekli olan ödeme 67 bin 800 TL.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum