1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 5 Temmuz tarihinde hesaplara yatacak paralar: 6 ay boyunca en az 1420 TL olarak verilecek ödemeler…
5 Temmuz tarihinde hesaplara yatacak paralar: 6 ay boyunca en az 1420 TL olarak verilecek ödemeler…

5 Temmuz tarihinde hesaplara yatacak paralar: 6 ay boyunca en az 1420 TL olarak verilecek ödemeler…

Milyonlarca çalışma hayatına devam eden vatandaşları ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. En düşük ödemeler 1420 TLseviyesinde olacak. Başvuru yapan herkes bu ödemelerden rahat bir şekilde yararlanabilecek. Paralar PTT aracılığı ile kimlikler ile gidilerek alınacak. Ödemeler ise her ayın beşinde başvuranlar için düzenli olarak yapılacak.

A+A-

Milyonlarca çalışma hayatına devam eden vatandaşları ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. En düşük ödemeler 1420 TLseviyesinde olacak. Başvuru yapan herkes bu ödemelerden rahat bir şekilde yararlanabilecek. Paralar PTT aracılığı ile kimlikler ile gidilerek alınacak. Ödemeler ise her ayın beşinde başvuranlar için düzenli olarak yapılacak.

Normalleşme süreçleri içerisinde kısa çalışma ödenekleri ile işten çıkarılma yasakları durumları 30 Haziran tarihinde son bulacak. Çalışma hayatına devam eden vatandaşların ise bu süreçlerde en merak ettikleri konulardan bir tanesi de işsizlik maaş ödemeleri üzerine oluyor. Kimlerin işsizlik maaşı alacağı, en düşük ödemelerin ne zaman olacağı ve hangi tarihlerde verileceği en merak edilen konulardan bir tanesi oluyor.

İşsizlik maaşı ödemeleri ile ilgili hizmet akdinin fesih edilme işlemlerinden son 30 günlük süreç içerisinde İŞKUR üzerinden başvuruların yapılması gerekiyor. En düşük işsizlik maaşları ile ilgili olarak 1420 TL değeri olurken en yüksek maaşlar da 2840 TL civarında oluyor. Bu ücretler ise çalışma dönemlerine göre 6 ila 10 aylık süreçler içerisinde değişiklik gösteriyor. Kısa çalışma ödenekleri ile işten çıkarma yasaklarının hemen son ermesinin ardından çalışma hayatına devam edenler için yeni bir dönem geliyor. Bu dönemler içerisinde çalışanların yıllık izinlerinden, işsizlik maaşına, kıdem tazminatlarından evden çalışma konularına kadar nelerin olacağı oldukça merak ediliyor.

Korona virüs salgın vakalarını ülkemizde ilk meydana geldiği anlardan bu yana kadar 11 Mart 2020 tarihinden daha sonra pandemi çalışanlar ve işverenlerin yüklerini biraz da olsa hafif hale getirmek için 26 Mart 2020 tarihinde ilk defa uygulamaya alınmıştı. 3 ay süre içerisinde kısa çalışma ödenekleri olarak KÇÖ, 30 Haziran 2021 tarihinde sona ermiş olacak. İşten çıkarma yasaklarından ücretsiz izin ve ücretsiz izne çıkma zorunda kalanlara aylık olarak 1500 TL nakdi destek ödemeleri de 30 Haziran tarihinde son bulacak. İş dünyalarında özellik ile kısa çalışma dönemlerinin uzatılmasından ötürü beklentiler gelmeye devam ediyor.

Normalleşme dönemine az zaman kaldı. Kısa çalışma ve işten çıkarma durumlarının uzatılmasından sonra 1 Temmuz itibari ile çalışma hayatında neler olacağı en merak edilen konulardan bir tanesi olmaya devam ediyor. Çalışanların haklarından neler geleceği merak edilenler arasında oldu. Adaptasyonlar nasıl yerine getirecek gibi birçok konu merak ediliyor. En çok da evden çalışmak zorunda kalanlardan kıdem tazminatları ya da yıllık izin haklarının normalleşme sürecinde ne gibi durumlar olacağı en merak edilen konulardan bir tanesi oluyor.

Tazminat hesaplamaları…

Kısa çalışma ödenekleri alınmış olan süreçlerin, kıdem tazminatları esas olan süreçlerin hesaplarında dikkate alınacak mı merak edilirken iş kanunları üzerinde netlik yer almıyor. Fakat yargıdan gelen karara bakılacak olduğu zaman kısa çalışma ödeneklerinden alınacak olan hesaplarda kıdem sürelerinin de dahil edilmesi ön görülenler arasında yer alıyor. Yargıtay yakın tarihli olarak alınan kararında ise kıdem tazminat konusunda hesaplamaların nasıl olacağı gibi detaylar açıklandı.

Kıdem tazminatı hesaplaması sırasında dikkate alınan ödemeler brüt ücretler oluyor. Kıdem tazminatlarından işçilerin fiilen ele geçmiş olduğu ücretleri üzerinden değil de, sigorta primlerinden vergi ile sendika aidat gibi kesintilerin yapılmadan belirlenmiş olan brüt ücretler gözler önüne alınarak hesaplamalar ayarlanıyor. Tazminatlaraesas bir şekilde aylık olan ücret, saatin ücretleri önce 7,5, ardından da 30 ila çarpımlarının ardından belirlenmeler yapılıyor. Aksi bir durum olursa işçilerin fiilen aylık olarak ücretlerin tespitlerinin işçilerin fiilen çalıştıkları gün sayıları üzerinden hesaplamaları doğrudan olmayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.