1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. 5 milyon emekli vatandaş için intibak müjdesi! Emeklilere intibak yasası geliyor mu? Maaşlarda artış olacak mı?
5 milyon emekli vatandaş için intibak müjdesi! Emeklilere intibak yasası geliyor mu? Maaşlarda artış olacak mı?

5 milyon emekli vatandaş için intibak müjdesi! Emeklilere intibak yasası geliyor mu? Maaşlarda artış olacak mı?

İntibak yasasında son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Meclisin yeni yıl görev hayatına başlamasının ardından milyonlarca emekli vatandaş heyecan ile beklemeye devam ettikleri intibak yasasında son durum ne olacak diye araştırmalarına devam ediyor.

A+A-

2000 yılından daha önce emekli olmak için hak kazanan vatandaşlar için gelen intibak düzenlemelerinin bu sefer de 2000 senesinden sonra emekli olmak için hak kazanan vatandaşlara gelmesi bekleniyor. Yaklaşık olarak 5 milyon üzerinde yer alan emekli vatandaş da intibak zammı son durum ne oldu diye araştırmalarına devam ederken meraklı bekleyişlerini de sürdürüyorlar.

Emekli vatandaşlara intibak zam mı gelecek mi diye son dakika gelişmeleri heyecan ile beklenmeye devam ediyor. 2000 yılından daha sonra emekli olan vatandaşlar için intibak yasalarında araştırmalar ve çalışmalar sürmeye devam ediyor. Memur sen aracılığı ile gelen talepler hayata geçerse en düşük 50 en fazla da 355 TL ye varan maaş zamları gelecek. Kurum kaynaklı olarak kadroda çalışanlar ya da emekli olanların maaşlarındaki farkların giderilmesi için heyecanla bekleyişler devam ediyor. Peki intibak zammı artık gelecek mi?

Emekli intibak zammı için son durum ne olacak?

2000 yılından daha önce emeklilik hakkı kazanan vatandaşların maaşları için gelen intibak düzenlemelerinin bu sefer de 2000 senesinden sonra emekli olan vatandaşlar için gelmesi bekleniyor. Fakat bekleyişler her ne kadar devam ediyor olsa bile hala resmi bir açıklama gelmiyor. Beklenen talep uygulamaya geçerse de alınan maaşlara oran ile en az 50 en fazla da 355 TL maaşlarda artışlar olacak.

İntibak talebi gündemde yerini koruyor

2000 yılı ve sonrasında emeklilik için hak kazanan vatandaşlar bir an önce intibak düzenlemelerinin kendileri için gelmesini de bekliyor. Memur emeklileri için gelecek intibak talebi için tüm her şeyin toplu sözleşme görüşmeleri sırasında memur sen aracılığı ile gündeme geldi.

KPDK olarak yer alan kamu personeli danışma kurul toplantıları sırasında eğer karara bağlanarak hayata geçmeyi başarırsa da aynı unvan ile kadroda çalışan ya da emekli olan vatandaşların kurum kaynaklı olarak meydana gelen maaş farkları ek ödeme yöntemleri ile kapanacak. Düşük maaş sahipleri için de bu fark kadar ek ilave uygulamaları olacak.

SSK ve Bağ-kur kapsamında emekli olanlar için taleplerin hayata geçmesi söz konusu olursa da emekli maaşlarında ciddi oran ile artışlar meydana gelecek. 2000 senesinden sonra emekliler için en az 50 en fazla da 355 TL ek ödeme zam yolları açıldı. 2000 yılında ve sonrasında emekli olan vatandaşlar için maaşlarda yeniden bir hesaplama meydana gelecek. TÜED aracılığı ile çıkacak intibak düzenleme kapsamında yaklaşık olarak 5 milyon emekli vatandaş yararlanma hakkına sahip olacak.

İntibak düzenlemesinden son durum….

2000 yılından daha önce gelen sigorta primleri olan vatandaşların 2000 yılından daha sonra emekli olmalarından dolayı karma sistem ile maaşların hesaplanması maaşlarda düşüşlere neden oluyor. 2000 yılının ardından emeklilik için hak kazananlar da bir yandan 2008 senesinden önce ve sonra emekli olanlar diye kendi aralarında iki gruba ayrılıyorlar.

Tüm bu yaşanan farkların da bir an önce ortadan kaldırılabilmesi adına aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından çalışmalar son hızı ile devam ediyor. Beklenen çalışma eğer uygulamaya geçerse de emekli vatandaşların maaşlarında yeniden bir düzenleme olacak ve oluşan farklar kapanacak. Emekli vatandaşlar için gelecek düzenleme hayata geçerse bir yandan SSK, emekli sandığı ve Bağ-kur kapsamında olanlar SGK kapsamında tek çatı altında yer alacaklar.

İntibak yasası ne zaman gelecek?

Ortalama olarak 5 milyona yakın vatandaşı çok yakından ilgilendiren intibak yasası için her ne kadar çalışmalar devam ediyor olsa bile yıl sonunda ancak tamamlanması bekleniyor. Konu ile ilgili resmi bir açıklama hala gelmedi.

Taleplerin sonucunda neler gelecek?

İntibak yasası talepleri hayata geçerse bu kapsamda;

  1. Taban olarak belirlenen emekli aylıkları ek ödemeler ile beraber en az 2324 TL olacak.
  2. Sağlık üzerinde ek ödemelerin kalkması ile beraber maaşlarda hiç kesinti olmayacak.
  3. Ek ödemelerin oranları değişirse net maaşların üzerinden yüzde 4 – 5 değil de 8 ila 10 arasında farklar alınacak. Eğer yüzde 8 olarak alınırsa 255, yüzde 10 olarak alınırsa da 382 TL ye varan artışlar gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum