1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. 4D'li Taşeron İşçilerin Çalışma Hayatı Değişiyor! 1 Milyon Taşeron İşçiyi İlgilendiren Dönem Başladı!
4D'li Taşeron İşçilerin Çalışma Hayatı Değişiyor! 1 Milyon Taşeron İşçiyi İlgilendiren Dönem Başladı!

4D'li Taşeron İşçilerin Çalışma Hayatı Değişiyor! 1 Milyon Taşeron İşçiyi İlgilendiren Dönem Başladı!

Taşeron çalışma hayatından kadroya geçen kişiler adına yeni dönem için süreçler başladı. Temmuz ayının gelmesi ile beraber başlamış olan dönem içerisinde taşeron olarak çalışan kişilerin sendikalarında değişim meydana gelecek. Bunun ardından ücret artışlarını meydana getiren toplu sözleşme durumları da dahil olarak birçok hak gelecek.

A+A-

Taşeron çalışma hayatından kadroya geçen kişiler adına yeni dönem için süreçler başladı. Temmuz ayının gelmesi ile beraber başlamış olan dönem içerisinde taşeron olarak çalışan kişilerin sendikalarında değişim meydana gelecek. Bunun ardından ücret artışlarını meydana getiren toplu sözleşme durumları da dahil olarak birçok hak gelecek. Bu da ortalama olarak bir milyona yakın çalışan kişilerin ücretlerinde değişim olması anlamlarına da geliyor.

Taşeron çalışma hayatından kadroya geçmiş olan bir milyona yakın kişiyi yakından ilgilendiren son dakika haberi geldi. Sendikalarında değişim meydana gelecek ve bu da ücretlerinde oluşacak artışa işaret edecek. Taşeron çalışma hayatından kadroya geçmiş olan çalışanlar adına ilgili olan süreç ise 2017 yılının sonuna kadar çıkarılmış olan kararname ile meydana geldi. Hazırlanan kararname ile beraber kamu idarelerinin yanı sıra belediye ve bunlara bağlı olarak yer alan kuruluşlarda alt iş veren işçileri olarak çalışmaları da kadroya geçerek devam etti. Fakat işçiler adına geçerli olacak toplu sözleşme yanı sıra sendika süreleri de kademeli bir şekilde geçiş olması ile bekleniyor.

Bu durum karşısında merkezi idare sistemlerinde yer alan ve kamu hayatına geçirilmiş olan işçiler adına kendi iş yerleri içerisinde geçerli olması ile dikkatleri çekecek toplu iş sözleşmesi hükümleri 31 ekim 2020 tarihinin ardından uygulanmasına dair bir karar alındı. Yerel idare sistemleri içerisinde ise bu tarih 30 haziran 2020 olarak bekleniyor. Geçiş dönemi içerisinde taşeron hayatından kadro hayatına geçen çalışanlar için ücretleri üzerinde yıllık olarak bakıldığı zaman yüzde 4+ yüzde 4 oranı ile bir artış olmasını sağlayan toplu sözleşme durumu da imzalandı.

İmzalar tamamlanmaya başladı

30 haziran tarihinden bu güne kadar belediyeler içerisine ortalama olarak 450 bin adet işçi ara dönem olarak yer almaya balladı. Artık bu durum karşısında işçilerin şimdiki süreçlere kadar üye olarak yer aldıkları sendikalardan ayrılması, belediye ya da il özel idareleri içerisinde toplu sözleşme alternatifleri ile sendikalarda yer almaları bekleniyor. Çalışarak yer alan kişilerin bu anlarda yapmış oldukları toplu sözleşme durumlarından yararlanma süreçleri de başlıyor.

Buna paralel olara da yer alan çalışan ücretleri, geçerli olan toplu sözleşme durumlarına göre düzenlenme adımları da bekleniyor. Kasım ayının gelmesi ile beraber kamu kurum ve kuruluşları içerisinde benzer bir süreç yer alacak. Buralarda ise kadroya geçiş durumları adına çalışanların o iş yeri içerisine örgütlü olarak bulunan sendikalara geçişleri önemlidir. Bu duruma göre de mali ve sosyal olarak yer alan hakların revize adımları ön planda olacak. 2021 yılına girilmesi ile beraber tüm taşeron yer alarak çalışanların kendi kurumları arasında yer alan çalışanlar için aynı ücret artışları ya da sosyal hak düzenine sahip olmaları ön planda tutulacak.

Taşeron olarak yer alan işçilerin sendika değişimleri adına işçi sendika üyelerinin sayılarında değişiklik meydana gelecek. Taşeron olarak gelen işçiler ise genel hizmet sektörü içerisinde örgütlenmiş olarak bulunuyor. Fakat bunun ardından artik istihdam edilme durumlarına göre iş yeleri içerisinde hangi faaliyet alanında yer alır ise orada hangi sendika örgütleri bulunur ise o üye yer alacaktır. Bu duru da sendikalılarda yer alan üye sayılarına değişiklik olmasına neden olacak. Herhangi bir sendika yetkisi olması ya da olmaması iş yerlerinde ise sendika arasında adeta üye rekabeti olması beklenir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum