1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. 4D'li Taşeron İşçiler İçin Sıcak Gelişme: Tayin hakları, zam ve yüzdelik gelişme konusunda beklenen karar alındı!
4D'li Taşeron İşçiler İçin Sıcak Gelişme: Tayin hakları, zam ve yüzdelik gelişme konusunda beklenen karar alındı!

4D'li Taşeron İşçiler İçin Sıcak Gelişme: Tayin hakları, zam ve yüzdelik gelişme konusunda beklenen karar alındı!

4D'li Taşeronlar işçiler için, görüşmeler sırasında TİS hangi konulara değinecek ve son durum ne olacak diye büyük bir merak ile bekleniyor. 4d li olan taşeronlar adına gelecek maaş zamları adına yapılan açıklama ne yönde oldu? Peki bu süreçlerde taşeronlar için 1000 TL değerinde seyyanen zamlar gelecek mi?

A+A-

Çalışma bakanlığı tarafından taşeron işçiler için beklenen bir açıklama geldi. Yeni dönem içerisinde yeni sürüm istihdam paketi ile alakalı konuşmasını devam ettirdi. Gelen enflasyon zamlarının ardından masada yerini alacak zamların toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için taşeronlar adına ödenecek olan ücretler merak edilen konular arasında yer alıyor. Görüşmeler sırasında TİS hangi konulara değinecek ve son durum ne olacak diye büyük bir merak ile bekleniyor. 4d li olan taşeronlar adına gelecek maaş zamları adına yapılan açıklama ne yönde oldu?

Kamu kurumları içerisinde çalışma hayatlarına devam eden vatandaşlar için çalışma bakanı tarafından bir açıklama geldi. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk konu hakkında açıklamalarını dile getirdi. Bir yandan da iş kolu ile alakalı olarak KHK ardından alınan mali ve sosyal haklar için taşeron işçiler için TİS görüşmelerinin ardından 2020 yılı içerisinde yapılacak olan zamların her 6 ay içerisine yüzde dörtlük oran ile yapılacak olduğu dile getirilmişti.

Binlerce taşeron vatandaş için part time çalışma

Yeni sürüm ile gelecek istihdam paketinin ardından part time olarak iş imkanlarının da gelecek olduğuna açıklama sırasında değinildi. Bu süreç içerisinde bir yandan da " fesih olarak yer alan kısıtların kalkmış olduğunu, yarı zamanlı olarak çalışmak isteyen kadınların, hangi maddeler içerisinde önümüzdeki günler içerisinde belirlenecek olduğu" kısımlarına değindi.

Taşeronların açıklaması

Taşeron işçi olarak çalışılmaya devam edilen süreç içerisinde gerekli kararname hükümlerinin uygulanmamış olması yönlerinde Hak - iş içerisinden gelen talepler oldu. Bu konu için; " kararnamenin Mayıs içerisinde yürürlükte olması, sendikaların da o süreçlerde bir şey söylememiş olması, kısmen de olsa uygulama içerisinde yer almış olması, şimdi neden kamu içerisinde uygulansın sözlerini dile getirirken böyle bir beklentinin yer almadığı" da konuşması içerisinde dikkatleri çekti.

2020 TİS görüşmeleri büyük merak ile bekleniyor

2018 yılı içerisinde imzalanmış olan YHK kararı bu sene içerisinde son bulacak. 1 Kasım itibari ile de yeni dönem içerisinde girilecek ve öncesinde meydana gelen toplu sözleşmeler için yeniden bir görüşme meydana gelecek. İşçiler adına uygulanacak olan 4 + 4 nedeni ile de enflasyon altında ezilmeye devam eden maaşlar için seyyanen 1000 TL zam durumları da isteniyor.

Çalışma bakanlığı taşeron maaşları için çalışmalarına devam ediyor

Çalışma bakanlığı tarafından KHK ardından mali ve sosyal haklar adına TİS görüşmeleri ile beraber 2020 yılı içerisinde yapılacak olan zam oranları 6 y içerisinde yüzde dörtlük oranlar ile meydana gelecekti. Fakat ekonomik anlamda gelen zorlu durumların ardından vatandaşlar daha çok zam oranları istemeye devam ediyor.

Çalışma bakanlığı ise bu kapsam içerisinde konu hakkında söz konusu olan zam oranlarını vatandaşlar ile paylaşmaya devam ettiklerini dile getirirken, TİS görüşmeleri sırasında olası olan oranların da  yüzde on beş olduğu ve bunun da asgari ücret zam oranlarının olması ile enflasyon rakamlarına göre ön plana çıkacak olması aktarıldı. Yine yüzde 12,5 ve 17,5 oranlarının olma ihtimalleri dikkatleri çekerken yüzde on olma durumları da bir ihtimal olabilir.

Taşeronlar için beklemeye devam edilen tayin hakları

Kamu ve belediyeler içerisinde çalışma hayatlarına devam eden vatandaşlar için merak ile beklenen durumlardan bir tanesi de tayin hakları olarak dikkatleri çekmeye devam ediyor. Bu anlarda belirli maddeler yerini almaya devam ediyor.

* Kamu ve belediyelerde çalışma hayatına devam eden tüm taşeron işçiler adına koşulsuz ya da şartsız olarak tayin hakkı verilmesi.

* Eşi kamu içerisinde çalışma hayatına devam eden vatandaşların aile birliği sağlanması adında da  gerekli tayin hakkı verilmesi.

* Sadece kurum içi veya il içi tayin hakkı verilmesi adına da gerekli olan adımlar atılabileceği dikkatleri çekiyor.

Fakat konu için daha net bir haber gelmedi. Sadece değerlendirme aşamasında ve TİS görüşmelerinin yanı sıra aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı ile Türk iş sendikasının bir araya gelmesinin ardından toplantı sırasında net hale gelecek. Korona virüs süreçleri bu denli olmasa görüşmelerin yaz aylar içerisinde olması beklenirken üç aylık olarak ileri tarihe ertelemesi de yapıldı.

Seyyanen ne demektir?

Seyyanen kelime anlamı olarak tüm çalışma hayatına devam eden vatandaşların eşit zam yapılması durumlarına denir. Belli bir kesime göre değil de eşit zam yapılması ile beraber herkes maaşlarına göre oran ile bir zam almış olur. Zam eğer 50 TL gelecekse tüm herkeste 50 TL artış olur. Düşük maaşı olan vatandaşlar adına daha uygun olan bir adımdır.

Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.