1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. 4D’li Kamu Taşeron maaşları için yılların gelişmesi yaşandı! Ödemeler başlıyor, zam oranı belli oldu… Taşeron zammı ne zaman ve ne kadar?
4D’li Kamu Taşeron maaşları için yılların gelişmesi yaşandı! Ödemeler başlıyor, zam oranı belli oldu… Taşeron zammı ne zaman ve ne kadar?

4D’li Kamu Taşeron maaşları için yılların gelişmesi yaşandı! Ödemeler başlıyor, zam oranı belli oldu… Taşeron zammı ne zaman ve ne kadar?

Çalışma bakanlığıyla beraber yetkili olarak yer alan işçi sendikaları 2020 TİS anlaşmalarının ardından maaşlar üzerinde yeni bir ek zam uygulaması meydana gelecek. Asgari ücret üzerinden belirleme yapılması söz konusu olan ek zam tutarlarının ne kadar olacağına dair meraklar da yer alıyor. Konu hakkında 4D'liler tarafından merak edilen tüm hususları sizler için derledik.

A+A-

Yüz binlerce 4D'li taşeron işçiyi yakından ilgilendirecek açıklama sonunda geldi. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı kapsamında yapılan ve gönderilen yazı içerisinde yüzdelik dilim hesaplamalarına dair gerekli detaylar söz konusu oldu. Bir yandan da mahkemelerden alınan kararın olumlu bir şekilde sonuçlanmasıyla beraber yüzdelik dilim düzenlemesine dair bilgiler gündemde yerini almaya başladı.

Çalışma bakanlığıyla beraber yetkili olarak yer alan işçi sendikaları 2020 TİS anlaşmalarının ardından maaşlar üzerinde yeni bir ek zam uygulaması meydana gelecek. Asgari ücret üzerinden belirleme yapılması söz konusu olan ek zam tutarlarının ne kadar olacağına dair meraklar da yer alıyor. Konu hakkında 4D'liler tarafından merak edilen tüm hususları sizler için derledik.

4D'lilerin kadroya alınmasının ardından yüz binlerce işçinin maaşlarını yakından ilgilendirecek açıklama sonunda geldi. Aile - çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı bünyesinden gelen yazı ile beraber işçi maaşlarına denk gelen yüzdelik dilim düzenlemeleri artık verileceğine dair bilgiye yer verildi. Bir yandan da 4D'li taşeron işçiler için gelecek olan maaş zamları için yeni bir düzenleme yanı sıra ek zam yapılacak olması da gündemde yerini alıyor. 4D'lilerin kadroya geçmelerinin ardından yaşanmış olan düzenlemelerin de tekrar iptal edilmesi ve maaşların yeniden düzenlenmesi adına istenen talep de 2020 TİS görüşmeleri sırasında ele alınacağına dair umutlar yer alıyor. Bu kapsam içerisinde olacak düzenlemeler ile beraber maaşlar da ne kadar artacak diye hesaplamaların formülü araştırılıyor.

Hazırlanan söz konusu olan yazı;

Öz Büro İş Sendikasının Bakanlığıbünyesinde çalışacak olan personeller için ücretlerin ödenen yüzledik dilimleri ile birlikte; 2018 yılında ödenmiş olan asgari ücret üzerinden benzer bir şekilde ödenmeye devam edildiği ve bunların eksik ödenen tutarlar için de bakanlıkların aleyhine dava açıldığı belirten bilgiler yer alıyor. Bu anlarda üyelere 1/12019 tarihinden itibaren olacak şekilde eksik ödenen ücretlerinin tekrar hesaplanarak ödenmesi de beklenen durumlar arasında. Bu anlarda ise ödemenin yapılmasına ilişkin yazı ilgisi durumuyla beraberde yazının ekinde gönderildiği dile getirilmiştir.

Öz Büro İş sendikası genel başkanlığı tarafından vatandaşları oldukça yakından ilgilendirecek şekilde bakanlık bünyesinde olmasıyla beraber sürekli işçi kadrosunda çalışma hayatına devam eden vatandaşların ücretlerinin ve bir yandan da kadroya geçirmiş oldukları 2/4/2018 tarihinden önceki ihale durumlarına göre asgari ücretin belli bir oranda fazlası ile paralel olacak şekilde belirlendiği üyelerinin kadroya geçilmesinin de ardından 2018 yılının sonuna kadar ihale için gerekli durumlar ile kendilerine verilmiş olan yüzdelik dilimlerinin de ücretlerine yansıtılarak ödenmeye her şekilde devam edildiği durumlardır. Fakat 2019 yılı içerisinde belirlenen asgari ücret dikkate alınmayarak olmasıyla beraber ihale sözleşmelerinde yer alan yüzdelik dilimlerinin de tekrar 2018 yılındaki asgari ücret üzerinden ödenmeye devam edildiğine dair yer verildi.

Burada yer alan üyelerinin ücretlerinin eksik ödenmesi nedeniyle de bakanlık karşısında olacak şekilde Ankara'da mevcut olarak bulunan 44. İş Mahkemesine göre 2019/651 numaralı olarak yer alan ı dosyası ile beraber bakiye ücret, ilave tediye ile beraber ikramiye hakkında konularında dava açıldığı da biliniyor. Buna göre 10/7/2020 tarihinde karara bağlanmasıyla beraber davanın kabulüne karar verildiği de söz konusu oldu,

 Bu süreçlerde açılan davaların emsal niteliğinde olmasıyla beraber, söz konusu ücret alacaklarının da mahkemeye intikal etmesi karşısında ücret alacağı yanında mahkeme masrafları ile beraber vekalet ücretlerinin de bakanlık tarafına yükleneceği biliniyor. Bir yandan da söz konusu olan durumun yüklü miktarda kamu zararının da her an oluşmasına neden olacağı yer aldı.

Tüm bu nedenlerle, aslına bakılacak olursa üyelerinin 1/1/2019 tarihinden de itibaren eksik ödenmekte olmasıyla yer alan ücretlerinin yeniden hesaplanarak ödenmesi ya da aksi halde yasal yollara başvurulacağı konusundaki ilgide burada yazılı bir şekilde yer aldı.

Taşeronlar adına yüzdelik dilim ile beraber ek zam düzenlemesi yapılacağına dair bilgi...

Kamuda bulunan taşeronlar adına KHK aracılığı ile gelen kararın ardından düzenleme uygulandı. Bu yapılan düzenlemenin de ardından geçmeden önce yüksek maaş alan vatandaşlar şimdilerde asgari ücret adı.

Maaş düzenlemelerinin peşine gelen durumla bazı taşeronlar da iptal edilmesi hakkında dava açarak davayı kazanmayı başardılar. Bu süreçler içerisinde taşeronlar adına kadro adımlarının ardından yüzdelik adına gelen düzenlemeler de yapılmış oldu.

Düzenlemeler meydana gelirse maaşların artışı ne kadar olacak?

Taşeronlar adına merak edilen yüzdelik düzenleme ardından mahkeme kararının gelmesi bu kapsam içerisinde tüm işçiler adına düzenleme taleplerinin gündemde yer almasına neden oldu. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığının taşeron yetkili kişileriyle beraber görüşmelerinin ardından düzenleme talebi yeniden gündemde olacak gibi duruyor. Bakanlık ve sendika anlaşması söz konusu olursa bu durum işçilerin tamamına uygulanacak.

Bu konu hakkında önemli olan durumsa bu kadro hayatına geçilmeden önce alınmakta olan yüksek maaş. Yüzde ondan daha fazla maaş alan kişiler adına hesaplama adımları uygulanacak. Bu hesaplamaların ardından da maaş üzerinden diğer gerekli zam oranları da eklenmiş olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum