1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. 4/D'li Taşeron İşçilere Zam Müjdesi! Taşeronda 1000 TL seyyanen zam var mı? YHK Kararı Duyurdu
4/D'li Taşeron İşçilere Zam Müjdesi! Taşeronda 1000 TL seyyanen zam var mı? YHK Kararı Duyurdu

4/D'li Taşeron İşçilere Zam Müjdesi! Taşeronda 1000 TL seyyanen zam var mı? YHK Kararı Duyurdu

Çalışma Bakanlığı'nın nasıl adım atacağı, hem de Türkiye İşçi Sendikası'nın masada sendika olarak ne yapması gerektiğigibi hususlar merak konusudur. Peki taşeron işçi haberleri ve 4D li taşeron maaş zammı duyurusu nedir?

A+A-

Taşeron işçi için son dakika haberi. Taşeron işçiler, yüzde dilim, atama hakkı ve enflasyon artışının masaya yatırılacağı Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri konusunda oldukça meraklılar. TIS müzakerelerinden önce, işçiler önümüzdeki yıllarda enflasyondan daha az olmayan bir maaş artışı istiyorlar. Bu bağlamda, hem Çalışma Bakanlığı'nın nasıl adım atacağı, hem de Türkiye İşçi Sendikası'nın masada sendika olarak ne yapması gerektiğigibi hususlar merak konusudur. Peki taşeron işçi haberleri ve 4D li taşeron maaş zammı duyurusu nedir?

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin 2020 TIS müzakereleri yaklaşırken, mali kararlarda daha fazla ayrıntıdan bahsedilmektedir. Bu bağlamda, işçilerin maaşlarındaki artış oranı listenin en başında yer alırken, kararname sonrası Bakanlıkça yapılan açıklanan mali ve sosyal haklar tablosunda, taşeron işçilerinin maaşları için TIS görüşmelerinin 2020 yılında yapılacağı ve çalışanların maaşlarının her 6 ayda bir yüzde 4 artırılacağı açıklandı. Peki, taşerona 1000 TL bir zam var mı?

YHK Kararı Duyurdu

YHK, asgari ücret işçilerini hayal kırıklığına uğratan kritik kararı 21 Temmuz 2020'de "emsal ilkelerin değerlendirilmesi" gündemiyle yaptığı toplantıda aldı.Bugüne kadar yapılan uygulamalarda, asgari ücret zammı önce asgari ücret maaşına uygulanmış, sonra YHK tarafından belirlenen oran zammı eklenmiştir. Bu sayede sendikasız işçiler sadece asgari ücrete razı olmak mecburiyetinde kalırken, sendikalı işçiler asgari ücretin yüzde 4 artı 4, yüzde 5 artı 5 gibi ek toplu sözleşmeler yaparak gelirlerini artırabilmişlerdir.

Kararname sonrası Bakanlık açıklamasına göre mali ve sosyal haklar tablosunda, taşeron işçilerinin maaşları için TIS görüşmelerinin 2020 yılında yapılacağı ve çalışanların maaşlarının her 6 ayda bir yüzde 4 artırılacağı açıklandı. Bu süreçte ekonomik olarak zorlanan taşeron işçiler, yüzde 4 artıştan sonra daha yüksek oranlarla yeni artışlar talep ediyorlar.

Bu konuda Çalışma Bakanlığı tarafından atılan adımı merak eden taşeron işçilerin dile getirdiği bazı artış oranlarını paylaşıyoruz. Basında yapılan bazı değerlendirmelere göre, 2020 TIS müzakerelerinde en muhtemel oran yüzde 15'tir. Bu zam oranı, asgari ücret zam oranı olduğu ve enflasyon rakamlarının üzerinde olduğu için göze çarpmaktadır. Ayrıca yüzde 12,5 ve yüzde 17,5 oranında yükselme değerlendirmesi yapılırken, bakanlığın yüzde 10'luk bir öneri ile çalışanlarla karşılaşabileceği düşünülmektedir.

Taşeron İçin Çıkan Karar

Yüzdelik dilimin kurbanı olan taşeron işçilerine ilişkin karar mahkeme tarafından verildi. Taşeron işçilerin açtığı yüzdelik davada işçilerin haklıbulunmasına ve geriye dönük yüzde ödeme yapılmasına karar verildi.

Maaşlar Yeniden Belirlenecek

Hükümetin emsal kararın tüm taşeronları kapsaması için olumlu bir karar alması durumunda taşeron işçilerin maaşları yeniden hesaplanacaktır. Haziran ayında yapılacak görüşmelerin ikincisinde işçilerin dış kaynak kullanımı tartışılacak. Yüzde 4 zam alan taşeronlar, hükümetle yapılan görüşmelerde bu oranın artırılmasını talep edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum