1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. 4/D işçilerin maaş zammı 2020 ne kadar olacak? Taşeron işçileri için kritik tarih
4/D işçilerin maaş zammı 2020 ne kadar olacak? Taşeron işçileri için kritik tarih

4/D işçilerin maaş zammı 2020 ne kadar olacak? Taşeron işçileri için kritik tarih

Taşeron işçilerine, Kanun Hükmünde Kararname ile işe alım sürecinden sonra belirlenen mali haklar kapsamında her 6 ayda bir yüzde 4 artış sağlanmıştır. Bu zam oranları, özellikle yılın başında asgari ücret oranlarının altındaydı ve maaşların asgari ücretin altında kaldığı dönemler vardı. Bu süreçte bakanlık, ek düzenlemelerle taşeron işçilerinin maaşlarını asgari ücret seviyesine indirdi.

A+A-

Taşeron ve kamu işçileriiçin son dakika kritik tarih! AK Parti grubu tarafından Nisan 2020'de hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanun teklifi, toplu pazarlık görüşmelerinin 3 ay boyunca yapılmaması koşulunu içeriyordu. Taşeron işçilerine, Kanun Hükmünde Kararname ile işe alım sürecinden sonra belirlenen mali haklar kapsamında her 6 ayda bir yüzde 4 artış sağlanmıştır. Bu zam oranları, özellikle yılın başında asgari ücret oranlarının altındaydı ve maaşların asgari ücretin altında kaldığı dönemler vardı. Bu süreçte bakanlık, ek düzenlemelerle taşeron işçilerinin maaşlarını asgari ücret seviyesine indirdi. Peki,taşeron personelin ve 4 / D çalışanların 2020 maaş zammı ne kadar olacak? İşte tüm detaylar

Corona virüsü nedeniyle toplu pazarlık görüşmelerinin iptali ile birlikte, taşeronlar ve kamu çalışanları için kritik dönem yaklaşıyor. Basında taşeron işçiler yüzde 15 oranında artış gösteriyor. Bu odaklanmanın nedeninin hem asgari ücret zammı oranı hem de enflasyon rakamlarının üzerinde olduğu gösterilmiştir. Bunun dışında Çalışma Bakanlığı'nın yüzde 10'luk bandın üzerinde bir artış teklif etmesi bekleniyor. Peki taşeron personelin ve 4 / D çalışanların 2020 maaş zammı ne kadar olacak?

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN ÖNEMLİ GELİŞME

18 Temmuz'da sona erecek yasaklardan sonra, toplu pazarlık görüşmeleri ile ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor. Buna göre, YHK kararına göre, maaş zammı alan kamu çalışanlarının durumunu, YHK kararına, belediye çalışanlarının durumuna, belediye çalışanlarının haklarının düzeltilmesi ve iyileştirilmesine, ortadan kaldırılmasına göre planlanması beklenmektedir. Taşeronların personele geçişinden sonra eşitsizliklerin ve mağduriyetin ortadan kaldırılması nihai hedef olacak. Özellikle zam oranındaki adaletsizlik ve ikramiye almayan işçilerin menfaati gibi sorunların öncelikli olması istenmektedir. Ayrıca MEB'de 10 aylık maaş ve 2 aylık maaş alan çalışanların durumunun düzeltilmesi ve aynı işe sahip, farklı maaş ve kişisel haklara sahip çalışanlar arasındaki adaletsizliğin giderilmesi gibi konular kamu çalışanlarının en önemli beklentileri. Bu toplu pazarlık anlaşması, özellikle 2017'deki istihdamlarından sonra büyük mağduriyet yaşayan taşeron işçiler için 3 yıllık mağduriyetin ortadan kaldırılması için hayati önem taşımaktadır.

4/D İŞÇİLERİNE MÜJDE

18 Temmuz'da toplu pazarlık müzakerelerinin durdurulmasından sonra, sendikaların taşeronlara ve kamu çalışanlarına toplu pazarlık hazırlıklarını hızlandırdıkları görülmüştür. Bu noktada, bazı sendikalardan üyeleriyle iletişim kurmaları ve karşılaştıkları sorun ve taleplere ilişkin önergeleri belirtmeleri istendi. Bu yıl yapılacak müzakerelerin çok daha katı ve pazarlık müzakereleri olacağı tahmin ediliyor.

Taşeron işçilerin basın kapsamındaki artış oranı yüzde 15'tir. Bu odaklanmanın nedeninin hem asgari ücret zammı oranı hem de enflasyon rakamlarının üzerinde olduğu gösterilmiştir. Bunun dışında Çalışma Bakanlığı'nın yüzde 10'luk bandın üzerinde bir artış teklif etmesi bekleniyor. Sendikaların yüzde 12,5 ile yüzde 20 arasında bir oran sunabileceği söyleniyor.

TAŞERON İŞÇİ ÜCRETLERİ

Taşeron işçilerine, Kanun Hükmünde Kararname ile işe alım sürecinden sonra belirlenen mali haklar kapsamında her 6 ayda bir yüzde 4 artış sağlanmıştır. Bu zam oranları, özellikle yılın başında asgari ücret oranlarının altındaydı ve maaşların asgari ücretin altında kaldığı dönemler vardı. Bu süreçte bakanlık, ek düzenlemelerle taşeron işçilerinin maaşlarını asgari ücret seviyesine indirdi. Bu bağlamda, enflasyon oranlarının altında bir düzeyde maaş zammı alan taşeron işçiler, bu sürecin 2020 yılında değişmesini istemektedir. Bu bağlamda, maaşlarda enflasyon oranlarının üzerinde artış isteyen taşeron işçiler için sık sık söz edilmeye başlanmıştır. Taşeron işçiler için yapılan değerlendirmelerde aşağıdaki oranlar ön plana çıkmıştır.

  • Çalışma Bakanlığı'nın taşeron işçilerin maaş artış oranı talebinin değerlendirilmesinde yüzde 10 ile yüzde 15 arasında bir oran olabileceği öngörülmektedir.
  • İşçi tarafından talep edilecek zamlara yüzde 20 seviye öncelik verilmektedir.

Çalışma Bakanlığı'nın teklifi ve sendika talebi için alınan oranlar bir değerlendirmedir ve henüz resmi bir açıklama alınmamıştır. Bu açıklamalar 2020 TIS müzakerelerinin başlamasıyla kamuoyuna açıklanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum