1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 49 Yaşında olanlar direkt emekli olacak! Beklemeden erken emekli olabilirsiniz…
49 Yaşında olanlar direkt emekli olacak! Beklemeden erken emekli olabilirsiniz…

49 Yaşında olanlar direkt emekli olacak! Beklemeden erken emekli olabilirsiniz…

Hangi meslekler için yıpranma payı sayesinde emekli olma hakkı verilecek? 49 yaşında emekli olma hakkında merak edilen tüm detaylar gelişmeye her an devam ediyor.

A+A-

Uzun yıllar boyunca iş hayatına devam eden vatandaşlar için yaş ya da prim eksik olma durumlarından dolayı geç emekli oldukları bilinen bir gerçek. Bu süreçler içerisinde belirlenen kanun ile beraber yakından ilgilendirecek konu başlıkları da dikkatleri çekiyor. Bu durumlardan bir tanesi de yıpranma payı ile beraber borçlanma hakları da dahil oluyor.

Sigortasız olarak çalışanlar adına kişiler için amortisman payı ile beraber çalışma şartları da ağır bir şekilde olan meslekler için çok hızlı emekli olma hakkına sahip. Fiili olarak yer alan hizmetler adına da daha çok artış olması için maruz kalan ve daha fazla yıpranma durumları ile maruz kalanlar için hızlı emeklilik de şu an hedefleniyor.

Erken emekli olma konusu için şu an yüz binlerce vatandaş ise konu araştırmaya devam ediyor. Emeklilik fonu içerisinde bağkur sistemleri ile bir olarak bu kapsam içerisinde aylık olarak ödemeler de yapılıyor. Üretim ekonomisi ile beraber 3 sigorta kolu içerisinde biri birilerine bağlı olarak yer almalarının ardından işiler yaş engellerine de takılabiliyor. Bu anlarda ise yıpranma payları ile emekli olma hakkına sahip olacaklar.

Yıpranma payları nasıl hesaplanacak?

Çalışanlarda yıpranma durumu söz konusu olan meslekler için her yıl düzenli olarak doksan gün filli olan hizmet artışı verilmesi ile beraber 12 ay boyunca çalışa durumlarına devam eden bir birey adına 15 ay çalışmış olma durumu kabul ediliyor. Bu durumlar göz önüne alındığı süreçlerde 360 gün sayısı esas sayı olarak yer alırken fiili hizmet artış durularına göre yer alan meslekler için her yıl 360 gün üzerine bir de 60 ya da 180 gün arasında farklı bir oran ile prim gün sayısı hesaplama durumları da sunuluyor.

Kimler yıpranma payına dahil olacak?

Yıpranma payına dahil olacak meslekler;

  • Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60 - 90 gün
  • Cam fabrikalarında ve atölyelerde işçiler 60 gün
  • Cıva üretim işletmelerinde çalışanlar 90 gün
  • Çimento fabrikalarında işçiler 60 gün
  • Kok fabrikalarında ve termik santrallerde işçiler 60 gün
  • Alüminyum fabrikalarında işçiler 60 gün
  • Demirde işçiler ve çelik fabrikaları 90 gün
  • Döküm fabrikalarında işçiler 60 gün
  • Asit üreten yerlerde işçiler 90 180 gün
  • Yer altı madenlerde çalışanlar 180 gün gibi meslekler gruba dahil olacak.

Radroaktif ve doğal maddelerden yapay radyoaktif maddeler üzerine eklenen birçok iş için 90 gün erken emekli olma fırsatları tanınıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.