1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 3600 ek göstergede flaş gelişme! Emekli maaşlarına 1.234 TL artış yapılacak!
3600 ek göstergede flaş gelişme! Emekli maaşlarına 1.234 TL artış yapılacak!

3600 ek göstergede flaş gelişme! Emekli maaşlarına 1.234 TL artış yapılacak!

3600 ek gösterge düzenlemesi için detay netleşiyor. Milyonlarca amme mensubunun merakla beklediği düzenlemede maaş ve ikramiyelerde artış olacak ve meslek grupları genişletilecek. Memur emeklisinin maaşında 1.234 liraya varan artış yaşanacak. İkramiyelerde yüzde 20'nin üzerinde artış bekleniyor. İşte ayrıntılar...

A+A-

Memurların gelir ve emekli aylıklarını artıracak 3600 ek göstergede teferruat netleşmeye başladı. Birçok amme görevlisinin maaş, emekli aylığı ve ikramiyelerinde artış olacak. Memur emeklisinin maaşında 1.234 liraya varan artış yaşanacak. İkramiyelerde yüzde 20'nin üstünde artış umut ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "3600 ek gösterge emekleri mayıs ayında tamamlanacak ve Meclis'e intikal ettirilecek" açıklamasını yapmıştı.

GÖZLER 10 MAYIS'TA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ile alakalı teknik çalışmaları mayısta bitirerek Meclis'e sunulacak hale getireceklerini anlatım etti. Milyonlarca çalışanın beklediği ek gösterge düzenlemesinin Meclis tatile girmeden önce temmuz ayında yasalaşması planlanıyor. Öğretmen, polis, hemşire, avukatlar, din görevlileri, esenlik ve teknik hizmetleri, idarecilere 3600 ek gösterge verilmesine yönelik üçüncü toplantı 10 Mayıs'ta yapılacak. Kamuda 4 milyon çalışanın gelirini etkileyecek düzenlemeyle dengeler değişirken, personel rejiminde büyük dönüşüm yaşanacak.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, 3600 ek gösterge düzenlemesinde gelinen son durumu ve temmuz ayında memura verilecek zam oranını TRT Haber'de değerlendirdi.

KAMU GÖREVLİLERİNE YÜZDE 20'NİN ÜZERİNDE ARTIŞ

Tarkan Zengin, “Yapılan hesaplamalara bakılırsa Kamu görevlilerinin çalışma sürelerine göre değişmekle beraber ortalama yüzde 21 ile 22 oranında etkileyeceği ön görülüyor. Örneğin, 6 bin TL emekli maaşı alan bir öğretmen, 3600 ek göstergeye çıkarılması durumunda maaşı 7 bin 200 liraya çıkıyor. Ortalama 1234 lira artışa tekabül ediyor. Bu artış emek harcama sürelerine bağlı olarak değişiklik izah edebilir” diye konuştu.

"EMEKLİ İKRAMİYELERİ DE YÜZDE 21-22 ORANINDA ARTACAK"

Emekli ikramiyeleri de benzer biçimde yüzde 21-22 oranında arttığını söyleyen Zengin, "Emekli olduğunda 200 bin TL olarak alacağı ikramiye, yaklaşık 245 bin TL'ye çıkıyor. Göstergelerdeki bu değişim, şu anda emekli niteliğinde olanları da etkileyecek. Onların maaşlarında da etki görülecek. Mevcut çalışanların maaşlarında, ek göstergelerindeki farklılıklara bakılırsa değişebilse de, ortalama 115 TL civarında bir artış olacak" dedi.

KAPSAM GENİŞLEYECEK

Bu çalışma başta polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri ve olmak üzere 4 meslek grubu için başlatıldığını hatırlatan Zengin şu ifadelere yer verdi:

"İlk kapsam genişlemesi 14 Mart’ta oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız sıhhat çalışanlarına müjdeler verdi. O müjdelerden birisi de lisans mezunu sıhhat çalışanlarından 3600 ek göstergeye çıkarılmasıydı.

"SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜNÜN DEĞİŞMESİNİ BEKLİYOR"

Zengin, "2200 yada 3000 olan amme çalışanının 3600’e çıkma beklentileri var fakat daha üst derecelerde esasen 3600’de olanların da beklentileri var. Dolayısıyla statüler arası dengeyi bozmayan adil bir sistemin gelmesi bekleniyor. Kamuda yaklaşık 530 bin sözleşmeli personel var. Yerel yönetimlerde vaziyet biraz daha aciliyet gösteriyor. Yerel seçimlerden sonra belediyelerde sözleşmeli personeller işten çıkarılmıştı. Dolayısıyla amme personelleri bir an önce bu statünün değişmesini bekliyor. Bu da mühim bir müjde olur" şeklinde konuştu.

“TEMMUZ'DA YÜZDE 22,81 ZAM CEPTE”

Temmuz ayında verilmesi beklenen zam için tahmini sorulan Zengin, "3 aylık enflasyon (Ocak-Şubat-Mart) 22,81. SSK ve Bağkur emeklileri son 6 aylık TÜFE oranında maaş zammı alıyorlar. 2022 Temmuz’unda yapılacak zam oranı yüzde 22,81 cepte. 3 aylık enflasyon da (Nisan-Mayıs-Haziran) buna eklendikten sonra zam verilecek" cevabını verdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.