1. HABERLER

  2. SSK

  3. 2024 SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşı Zamları Belli Oldu! En Düşük Maaş Ne Kadar? İşte yeni maaşlar!
2024 SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşı Zamları Belli Oldu! En Düşük Maaş Ne Kadar? İşte yeni maaşlar!

2024 SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşı Zamları Belli Oldu! En Düşük Maaş Ne Kadar? İşte yeni maaşlar!

Türkiye genelinde bulunan milyonlarca emekli ve hak sahibi, 2024 yılında beklenen zamların neler olacağını öğrenmek için sabırsızlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak enflasyon oranı üzerinden belirlenecek olan maaş artışlarını merakla bekliyor.

A+A-

Erken emeklilik hakkından faydalanmak isteyenler için borçlanma ödemeleri konusunda önemli bir uyarı geldi. EYT (Erken Emeklilik Talepleri) kapsamında yer almayanlar, belirli şartları sağlayarak erken emeklilik için başvuruda bulunabiliyor. Ancak, bu borçlanma işlemleri için vatandaşların bir an önce harekete geçmesi gerekiyor, aksi halde büyük bir maliyetle karşılaşabilirler.

Borçlanma İle Emeklilik: Emekli olmak için gereken prim gün sayısını dolduramayanlar için çeşitli borçlanma imkanları bulunmaktadır. Doğum ve askerlik borçlanmaları, özellikle prim eksikliği yaşayanları hedef almaktadır. Doğum borçlanması için kadınlar, sigorta giriş tarihinden sonra dünyaya gelen her çocuk için borçlanarak emeklilik sürelerini geriye çekebilmektedir. Erkekler ise askerlik borçlanması ile prim günlerine ek yapabilmektedir.

Borçlanma Maliyetleri Artıyor: Ancak, bu borçlanma işlemleri asgari ücrete göre belirlenen maliyetlere tabi tutulmaktadır. Doğum ve askerlik borçlanması asgari ücretin %32'si civarında ödenirken, yurt dışında yaşayanlar için yapılan borçlanma %45 olarak belirlenmiştir. Temmuz ayından sonra brüt asgari ücretin 13.414.000 TL'ye çıkmasıyla birlikte, bu ödemeler de artış göstermiştir. Doğum ve askerlik borçlanması için aylık 4.292 TL ödenirken, yurt dışında yaşayanlar 6.036 TL ödemek durumundadır.

Zam Oranları Artacak: Asgari ücret zamlarının yapıldığı her dönemde, borçlanma maliyetleri de artmaktadır. 2024 yılı asgari ücret zammının ardından bu maliyetlerin daha da yükseleceği öngörülmektedir. Asgari ücret zam toplantısı için belirlenen oranlar doğrultusunda, borçlanma maliyetlerinin de artması beklenmektedir. Bu nedenle, erken emeklilik talebinde bulunanların, zam öncesi olan bu dönemde başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

Son Tarih 31 Aralık: Erken emeklilik hakkından faydalanmak isteyenlerin borçlanma başvurularını tamamlamak için son tarih 31 Aralık olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonra yapılacak başvurularda, yeni asgari ücret zamları dikkate alınarak ödemeler yapılacaktır. Uzmanların hesaplamalarına göre, minimum %40 bir artış ile 2 yıllık çocuk borçlanmasında 50.000 TL civarında fazla ödeme durumu yaşanacaktır. Bu nedenle, vatandaşlar Aralık ayı içinde borçlanma başvurularını tamamlamaları konusunda uyarıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.