1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. 2024-2025 Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılan Zam Oranları Netleşti! Son Dakika Haberi Detaylar Burada...
2024-2025 Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılan Zam Oranları Netleşti! Son Dakika Haberi Detaylar Burada...

2024-2025 Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılan Zam Oranları Netleşti! Son Dakika Haberi Detaylar Burada...

Son dakika haberine göre, uzun süren müzakerelerin ardından 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nin sonuçları nihayet belli oldu. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 2024-2025 yılları için geçerli olacak memur ve emekli zamlarını açıkladı. Bu karar, sadece memurları ve emeklileri değil, yaklaşık 8,5 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiriyor.

A+A-

Son dakika haberine göre, uzun süren müzakerelerin ardından 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nin sonuçları nihayet belli oldu. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 2024-2025 yılları için geçerli olacak memur ve emekli zamlarını açıkladı. Bu karar, sadece memurları ve emeklileri değil, yaklaşık 8,5 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiriyor.

Toplu sözleşme zammının açıklanması, memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı sorusunun yanı sıra, 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım maaşı gibi SED ödemelerini de etkiliyor.

Peki, bu zamlar ne kadar olacak? İşte tablo tablo memur, emekli, 65 yaş, engelli ve engelli bakım maaşı hesapları:

Emekli ve Memur Zamları:

2024'ün ilk altı ayında yüzde 15 zam
2024'ün ikinci altı ayında yüzde 10 zam
2025'in ilk altı ayında yüzde 6 zam
2025'in ikinci altı ayında yüzde 5 zam
Bu zam oranları, memurların ve emeklilerin maaşlarına yansıyacak. Her yıl Ocak ve Temmuz döneminde yapılan toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ile hesaplanan bu zam, 2024 ve 2025 için belirlendi.

Sosyal Destek Ödemeleri:

65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi SED ödemeleri, her 6 ayda bir memur zammı kadar artacak. Yani memurların ve emeklilerin aldığı zamlar, bu ödemeleri de doğrudan etkileyecek.

Örneğin, beklentiler gerçekleşirse Ocak 2024'te en düşük memur maaşı 31.797 lira olacakken, en düşük memur emeklisi maaşı 14.263 lira olacak. Bu hesaplamalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre evli ve 2 çocuklu bir memura göre hesaplanmıştır.

Bu gelişmelerin ardından, kamu görevlileri ve emeklilerin yanı sıra SED ödemeleri alan vatandaşlar da bu zamlardan etkilenecekler. Kamu görevlileri için belirlenen bu zamlar, aynı zamanda SSK ve Bağ-Kur emekli zamlarının referans değeri olarak kullanılacak.

Öte yandan, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine göre de 2023 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 58 ve yüzde 59,46 olarak kayıtlara geçti. Bu verilere göre hesaplanan enflasyon farkı da SSK ve Bağ-Kur emeklilerini etkileyecek. Temmuz 2023'te uygulanan yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı çıkarıldığında memur enflasyon farkı yüzde 25,59 olarak gerçekleşecek.

Sonuç olarak, kamu çalışanları, emekliler ve SED ödemeleri alan vatandaşlar için önemli bir gelişme olan bu zamlar, maaşlar ve sosyal destek ödemeleri üzerinde etkili olacak. Kamu görevlileri ve emekliler, bu zamların ardından maaşlarını ve ekonomik durumlarını gözden geçirecekler.

MERKEZ BANKASI'NIN YENİ PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ YAYIMLANDI

Merkez Bankası'nın ve Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2023 yılı enflasyon tahmini belli oldu. Hafize Gaye Erkan'ın açıkladığı enflasyon raporuna göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 58 oldu. Yine Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre enflasyon tahmini yüzde 59,46 olarak kayıtlara geçti. Yeni ekonomik veriler geldikçe tahminler revize ediliyor.

Ekonomistler yüzde 59,46'lık enflasyon tahminine göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin 1799,43 puana yükselmesi ve 6 aylık enflasyonun yüzde 33,13 olması bekleniyor.

Bu yüzde 33,13'lük 6 aylık enflasyon oranı refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammını temsil ediyor. Bu rakamdan Temmuz 2023'de uygulanan yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı çıkarıldığında memur enflasyon farkı yüzde 25,59 olarak gerçekleşecek.

OCAK ZAMMI HESAPLAMA TABLOSU

Ocak 2024 memur zammı hesaplama işlemi yapılırken aşağıdaki veriler kullanılacak.

Temmuz 2023 toplu sözleşme zammı yüzde 6
Ocak 2024 toplu sözleşme zammı yüzde 15
6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 33,13
Enflasyon farkı beklentisi yüzde 25,59
Hesaplanan memur zammı yüzde 44,42

MEMUR ZAMMI 8,4 MİLYON VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR

Zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı ilgilendiriyor. Bilindiği üzere 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirleniyor.

OCAK 2024 İÇİN MEMUR ZAM BEKLENTİSİ YÜZDE 45'E DAYANDI

Memur zammı, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile hesaplanıyor. Yani Ocak 2024 için yüzde 15'lik toplu sözleşme zammına göre yeni hesap yapıldığında memur maaşları yüzde 44,42 oranında artacak.

MEMUR ZAMMI, EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN DE ÖNEMLİ BİR REFERANS OLACAK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan emekliye ek zam için ilgili bakanlıklara talimatı verdiğini bildirdi. Emekli maaşı zammı, için memur zammı önemli bir referans değer olacak. SSK, Bağ-Kur emeklisine ek zam konusunda teknik ve bütçe çalışmalar devam ediyor.

OCAK 2024'TE EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ve Merkez Bankası'nın Ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre hesaplanan yüzde 25,59'luk enflasyon farkı hesabına göre tablo tablo memur, emekli, 65 yaş, engelli ve engelli bakım maaşı hesaplarını yaptık:

Eğer beklentiler gerçekleşirse Ocak 2024'te en düşük memur maaşı 31.797 lira, en düşük memur emeklisi maaşı da 14.263 lira olacak.

NOT: Memur maaşları Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre evli ve 2 çocuklu bir memura göre hesaplanmıştır.

65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı dahil sosyal destek ödemeleri her 6 ayda bir memur zammı kadar artıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.