1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2022 Yılında Dolar ve EURO Ne Kadar Olacak? Dolar Artacak mı? Euro Ne Kadar Olacak?
2022 Yılında Dolar ve EURO Ne Kadar Olacak? Dolar Artacak mı? Euro Ne Kadar Olacak?

2022 Yılında Dolar ve EURO Ne Kadar Olacak? Dolar Artacak mı? Euro Ne Kadar Olacak?

2021 Yılının sonuna yaklaştıkça döviz kurunun ne şekilde ilerleyeceği merak konusu. Dolar şu an 15-16 civarında işlem görüyor. Peki 2022 yılında dolar nasıl bir yol izleyecek? 2022 yılında dolar yükselecek mi düşecek mi?

A+A-

Dolar her yeni güne değer kazancıyla başlıyor. Bir önce ki güne oranla dolar şu an 16.46 seviyesinden Euro 18.70 seviyesinden işlem görmekte.

Covid19 salgınından sonra Omicron varyantının ortaya çıkması ve dünya genelinde artmaya devam eden enflasyon endişeleri piyasada fiyatlamayı zorlaştırdığı aşikar.

Britanya yatırım bankası olan Braclay'ın yaptığı açıklamaya göre Merkez Bankası Aralık ve Ocak ayında da faiz indiriminde olacağını söylemişti. 15.12.2021 tarihi 22:00 sularında FED faizi sabit tuttuğunu açıkladı. Gelecek aylarda da bu sabitliği veya indirimin olacağını öngörmek kaçınılmaz.

Bankanın bir diğer tahminine göre Türkiye'de enflasyon 0 oranında artacak. nacak bu faiz indirimlerini zorlasa da Merkez Bankasının kararının sabit olacağı düşünülüyor. Faizinin sabit tutulmasının ardından Türkiye'nin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

Bankanın kur tahminleri ise şöyle:

Dolar/TL 2022 ilk çeyrek 15.50 ikinci çeyrekte 16.00 ve 2022'nin sonuna kadar bu şekilde kalacağını öngörüyor. Avro için ise 2022 ilk çeyrek 16.68 ikinci çeyrek 17.98 üçüncü çeyrek 18.88 ve son çeyrekte 19.04'te kalarak yılı tamamlamasını öngörmekte.

İşte geçtiğimiz birkaç yıl için doların yükselip TL'nin değer kaybetmesinde rol oynayan başlıca birkaç sebep,

1-TL'nin değer kaybetmesinde ki en birinci sebep Moondys'in ülkenin kredi notunu indirmesidir. Üç büyük kredi kuruluşundan birisinin ülkeye yatırım yapılamaz notunu almasının ardından o ülkeye yatırım yapılmıyor ve yatırımlar yavaş yavaş çekiliyor.

2- Musul-Suriye sınırında ki sıcak temas

3-ABD'nin gelişmekte olan ülkelerden tahvil faizlerini çekmesi

4-FED başkanlarının faiz artırımında gecikmemeleri gerektiği vurgulandı ve ABD tahvil faizleri yükseldi ve dolar arttı.

5-Türkiye'nin Orta Vadeli Planda büyüme ve gelişme tahminlerini düşürmek. Ancak büyüme oranlarında ki negatif revize buna engel oldu.

6-TCBM'nin para politikasında ki endişeli tutumu

Sıkı para politikasının devama ettiği söylense de üst kademelerden gelen faiz indirimi baskısı Türk Lirası üzerinde negatif baskı oluşturup değer kaybetmesine sebep oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.