1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2020 Tis ile Taseron İşçilere Tayin Hakkı! Masada Olan 3 Formül!
2020 Tis ile Taseron İşçilere Tayin Hakkı! Masada Olan 3 Formül!

2020 Tis ile Taseron İşçilere Tayin Hakkı! Masada Olan 3 Formül!

2020 toplu iş sözleşmesi görüşmesi içerisinde 4/D’li olan kamu işçilerinin sosyal ve maddi hakları çözülecekti. Ancak bu sözleşme görüşmeleri ertelendi. Cumhurbaşkanı, ülkedeki salgın atlatılmaz ise üç ay daha ertelenebileceğini belirtti. Tis görüşmelerinde söz konusu olabilecek birtakım konular var.

A+A-

Taşeron İşçilerin Tayin Hakkı Talebi

Bu konu dahilince açılmış birçok dava var. Davalarda işçilerin lehine karar alınması için bu konunun Toplu İş Sözleşmesinde de ele alınması isteniyor. Taşeron işçiler kendilerine tayin hakkı verilmesini istiyorlar. Sözleşme sonucu alınacak karar sonucunda taşeron işçilerin açmış oldukları davalar bir sonuca varabilecek. İşçiler bu sonuçların kendi iyiliğine olmasını istiyor. Toplu İş sözleşmesi için görüşmelerin ertelenmesi, bu sonuçların gerçekleşmesini geciktiriyor. İşçiler, sözleşmelerin bir an önce görüşülmesini istiyorlar.

Salgının geçmesi durumunda sözleşme görüşmeleri, üç ay sonra hemen yapılabilecek. Bekleyen davalar ise görüşme sonuçlarına göre hemen sonuçlanabilecekler. İşçiler gözlerini sözleşme görüşmelerine çevirmiş olarak bekliyorlar.

Masada Yer Alan 3 Formül

Tayin hakkı talep eden kişiler için 3 formül yer alıyor. İlk formülde taşeron işçilerin belirli aralıklar dahilinde tayin edilmesi yer alıyor. Kişiler belirli aralıklarla, memurlar gibi şehirlerarası tayin edilebilirler. Bu durum taşeron işçilerin isteklerini bir nebze karşılayabilecek şekilde yer alıyor. Sürekli tayin hakkına her işçi olumlu yönde karar vermeyebiliyor.

İkinci formülde ise taşeron işçisi kişinin evli olması gerekiyor. Evli olan kişinin, eğer eşi kamuda ise tayin hakkı olabilir. Eşi ile birlikte tayin alma hakkını isteyen taşeron işçileri de mevcut. Bu isteğin de gerçekleşmesini isteyen taşeron işçileri cevaplar için Toplu İş Sözleşmesi sonucu çıkacak kararı merak ediyorlar.

Üçüncü formül ise taşeron işçisinin çalıştığı yerde, farklı bir yerde çalışması yer alıyor. İşçi, çalıştığı yerin başka bir birimine tayin olabilecek. Bu durumu isteyen taşeron işçisi de çok sayıda yer alıyor. Gelişecek olan iş değişikliğinin motivasyonu arttıracağı söz konusu. Yıllarca aynı birimde çalışan kişiler, işlerinden bunalabiliyorlar. Bu değişiklik ile çalışma performansında artış olması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
İlgili Haberler