1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2 bin 300 TL destek veriliyor! Şartlara uyan herkes alabilir! İşte detaylar…
2 bin 300 TL destek veriliyor! Şartlara uyan herkes alabilir! İşte detaylar…

2 bin 300 TL destek veriliyor! Şartlara uyan herkes alabilir! İşte detaylar…

Hükümetin almış olduğu bir karar ile şartlara uyan herkese 2.300 TL’ye kadar maaş verilecek. İşsizlere destek amacıyla verilecek bu maaş, her ay düzenli olarak hesaplara yatırılacak. İŞKUR’a başvuru yaparak işsizlik ödeneğinden yararlanma talebinde bulundular. Peki, işsizlik maaşı nedir? Nasıl alınır? Başvuru için gereken şartlar nelerdir? Tüm bu soruların cevabı haberimizin detayında yer alıyor.

A+A-

Hükümetin almış olduğu bir karar ile şartlara uyan herkese 2.300 TL’ye kadar maaş verilecek. İşsizlere destek amacıyla verilecek bu maaş, her ay düzenli olarak hesaplara yatırılacak. İşte işsizlere yardım ve maaş ile ilgili tüm haberin detaylnı sizler için derledik…

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de korona virüs salgını sebebiyle birçok önemli sektörde üretim yavaşlatılmış, bazı işyerleri de kapanmıştı. Üretimin durması sebebiyle işten çıkan işsizler de tek çare olarak İŞKUR’a başvuru yaparak işsizlik ödeneğinden yararlanma talebinde bulundular. Peki, işsizlik maaşı nedir? Nasıl alınır? Başvuru için gereken şartlar nelerdir?

İşsizlik maaşına hak kazanabilmek için kişinin öncelikle sigortalı olarak çalışıyor olması ve kendi isteği veya kusuru dışında işsiz kalmış olması gerekiyor. İşsizlik ödeneği alma şartlarına haiz olan kişiler, işveren tarafından son 3 yıla göre yatırılan işsizlik primine göre farklı tarihlerde işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadır. İşyerinde disiplinsiz davranışlar gösteren, performansı düşük olan, temel ahlak ve toplumsal kurallara aykırı davranışlar nedenleriyle işine son verilen kişiler ise işsizlik maaşı başvuruda bulunamaz.

İşsizlik ödeneği ne kadar süreyle ve hangi miktarlarda ödenir?

İşsizlik ödeneği kapsamında ödenen miktar, hizmet akdi sonlandırılan işçinin son 3 yıl içerisinde ödenen prim miktarına göre farklılık gösterir. Örneğin, son 3 yılda 600 gün prim ödemesi yapılmış olan bir işçi, işsiz kaldığında 180 gün işsizlik ödeneği alırken, 900 gün prim ödenmiş bulunan bir işçiye işsiz kaldığı dönem içerisinde 240 gün işsizlik ödeneği tahakkuk eder. Ödenecek olan işsizlik maaşı miktarı ide iş hakkı feshedilmeden önceki 4 aylık gelir üzerinden hesaplanmaktadır.

Günlük ortalama kazancın %40’ı kadar olan işsizlik ödeneği miktarı asgari ücretin %80’ini geçmez. Buna göre son 4 aylık çalışma döneminde asgari ücret seviyesinde gelir elde etmiş bulunan kişi, işsizlik döneminde 1,168,27TL alırken, son 4 aylık süre zarfında 3500 TL maaş almış bulunan bir kişi 1.389.37 TL işsizlik ödeneği almaya hak kazanır. İşsizlik maaşı ödemeleri banka hesaplarını bildiren işçilerin banka hesabına yatarken, hesabı sisteme girilmemiş olan işçiler ise PTT kanalıyla işsizlik maaşlarını çekebilmektedir. Başvuruda bulunan işçinin yukarıda belirtilen miktarlarda işsizlik ödeneği alabilmesi için, sigortalı olarak çalıştığı dönemlerde sigorta primlerinin eksiksiz olarak yatırılmış olması gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.