1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 19 yılın en büyük kazancı geliyor! İslam Memiş ve diğer uzmanlardan flaş açıklama! Altın düşecek mi, yükselecek mi?
19 yılın en büyük kazancı geliyor! İslam Memiş ve diğer uzmanlardan flaş açıklama! Altın düşecek mi, yükselecek mi?

19 yılın en büyük kazancı geliyor! İslam Memiş ve diğer uzmanlardan flaş açıklama! Altın düşecek mi, yükselecek mi?

2020 yılında gram altın fiyatları 540,6 TL seviyesine kadar çıkarak gelmiş geçmiş en yüksek altın rekorunu çıktı. Bir yıl içerisinde tam yüzde 56,4 artış göstererek 19 yılın en yüksek kazancını verdi. Fakat yılı 454,1 değeri ile kapattı.

A+A-

2020 yılında gram altın fiyatları 540,6 TL seviyesine kadar çıkarak gelmiş geçmiş en yüksek altın rekorunu çıktı. Bir yıl içerisinde tam yüzde 56,4 artış göstererek 19 yılın en yüksek kazancını verdi. Fakat yılı 454,1 değeri ile kapattı.

Peki, uzmanlara göre altın 2021 yılında ne kadar olacak ve yükselmeye devam edecek mi, altın yatırımı için uygun bir zaman mı? Uzmanlar yatırımcıların bir hayli akıllarında soru işaretlerine oluşturan altın ile ilgili çarpıcı yorumlarda bulundular.

Altın 2020 yılı için incelenecek olduğu zaman bir yıl içerisinde tam yüzde 56,4 artış göstererek resmen son 19 yıllık süreç içerisinde en çok kar ettiren yatırım oldu. Korona virüs salgınının tüm dünyayı kasıp kavuran bir etki altına girmesi merkez bankası ve hükümet kapsamında alınan trilyon değerinde önlemler ile beraber ABD ile Çin arasında meydana gelen gerginlik, ABD kapsamında yaşanan iş gücü piyasasında sıkıntılı durumlar etkili oldu. Bunların yanı sıra salgında korkulan ikinci dalga etkisi ile beraber altın fiyatlarının 2020 yılı içerisinde gözle görülür farklar yaratmasına neden oldu.

Geçtiğimiz 2020 yılı içerisinde resmen her an kendi rekorunun da üzerine çıkarak 540,6 seviyesine gelen altın yüzde 56,4 artış göstererek 19 yılın akıllara durgunluk veren karını getirdi. 19 yıl önce yani 2001 yılında ise yine altın akıllara durgunluk verecek kadar kar getirerek yüzde 119,1 artış ile yılı geçirmişti. Yatırımcıların altına yönelmesindeki en büyük etkilerden bir tanesi de küresel bir şekilde meydana gelen salgının yanı sıra rekor düzeyde verilen faiz getirileri oldu.

Bu sayede altın getiri arayışlarına giren vatandaşlar için en büyük yatırım araçlarından bir tanesi oldu. Analistler ise altın için geçtiğimiz yıl içerisinde merkez bankalarından gelen faiz indirimlerinin hala devam ediyor olması, risk iştahlarında meydana gelen bozulmalar ile beraber korona virüs salgınına karşı endişelerin devam etmesinden dolayı ons altın fiyatlarını yukarı yönlü olarak desteklediği aktarıldı. Yıl içerisinde dolar / TL kuru üzerinde yükselişlerinin gram altın fiyatları üzerinde bu kadar etkili olarak rekor seviyelerine çıkmasını etkilediğini dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl içerisinde 2 bin 75,11 dolar ile tarihi zirvelere kadar çıkan ons altın 2020 yılı içerisinde yüzde 25,2 artış gösterdi. Yılı ise bin 900,83 dolar ile tamamlayan ons altın son on yıllık süreç içerisinde en çok kar getirisini oluşturdu. 2010 yılında ise yüzde 29,6 değer ile iyi bir kar getirmişti.

Merkez bankasından gelen faiz indirimlerinin yanı sıra bol likitide ise geçtiğimiz yıl içerisinde ons fiyatlarının bu kadar çok artış göstermesine neden oldu. Analistler tarafından 2020 yılı içerisinde küresel bir şekilde ekonomi üzerinde oluşan belirsizliklerin altın ons fiyatlarında yukarı yönlü olarak etkilenmesine neden olduğu aktarıldı.

Korona virüs salgınından dolayı yılın son süreçlerine doğru alınan kısıtların tüm ülkeler üzerinde daha çok artış göstermesi risk salgınlarının daha çok artmasına neden olurken, ABD tarafından aralık ayında faizlerde değişiklik olmaması dikkatleri çekti. Bu süreçlerde Fed Başkanı JeromePowell’in risklere karşı vurgularına devam ederek mali yardımların önemine karşı dikkatleri çekerek ons için desteklerini esirgemedi.

Analistler tarafından İngiltere sınırlarında korona virüs salgın oranlarının yüzde yetmiş oran ile daha hızlı yayılım gösteren versiyonunun ortaya çıkmasının yanı sıra ABD sınırlarında 900 milyar dolarlık teşvik paketi kapsamında anlaşmanın olması ons atın fiyatlarının yükselmesine de neden oluyor.

2021 yılında gram altın fiyatı dalgalanmalı olarak yükselişe devam edebilir…

AA Finans Analisti İslam Memiş; korona virüs salgını ile beraber küresel çapta meydana gelen piyasalarda oluşan altının değer kazanması ile beraber açıklamalarda bulundu. Bu süreçlerde altın gram fiyatları için dalgalanmalı olarak da gelse yükselişin devam etme ihtimallerinin yüksek olduğu açıklandı. Bu süreçlerde 2020 yılında meydana gelen agresif dalgalanmalar ile beraber yükselişler de seyrine devam edebilir.

Memiş’e göre korona virüs salgını ile beraber merkez bankalarının genişlemeci politikalarının yanı sıra bol likitide ile dolar endeksleri üzerinde 107 seviyelerinden 89’a kadar gerilemiş olması 2020 yılında yatırımcıların altın bazlı yatırım fonları le beraber alımların hız kazanmasına yol açtığı aktarıldı. Bir yandan da dolar kurunun zayıf bir şekilde seyir göstererek bol likitide ile emtia taleplerinin olmasını arttıran nedenler ortaya çıktı.

Yılın ilk üç aylık sürecinde altın ons fiyatları 2 bin doların da üzerine çıkabileceğini aktaran Memiş açıklamasında şunlara yer verdi. "bu zorlu günlerde vaka sayılarının hızla artması, kısıtlamaların hız kesmeden sürmesi, mutasyona uğramış virüs salgını, ABD kapsamında 900 milyar dolar değerinde mali destek paketi ile beraber şubat ayında meydana gelecek yeni teşvik paketlerinin açıklanma beklentisi gibi faktörler etkili olacak.

Bu kapsamda güvenli liman talebini artırabilir. Genişlemeci bir şekilde ilerlemeye devam eden politikaların süreceğine dair merkez bankalarının açıklama yapmış olması da altının ons fiyatını olumlu yönde etkileyecek gibi olduğunu düşünüyoruz. Yılın hem ikinci hem de üçüncü çeyreğine gelindiği zaman ise aşı uygulamaları ile beraber vaka sayılarında meydana gelmesi beklenen azalma, kısıtlamaların yavaş yavaş da olsa ortadan kalkması ile ekonomilerde normalleşme olması ön görülüyor. Bundan dolayı olacak ki altının ons fiyatında tekrar en üst seviyelerine çıkması gibi 2.000 dolar seviyesinin altına sarkmalar gözlenmesi ön görülüyor." Sözlerine yer verdi.  

Ons altın 2021 yılında da yukarı yönlü devam edecek…

Commerzbank enerji, tarım ve değerli metaller analisti CarstenFritsch de geçtiğimiz günlerde altın ile ilgili analizlerde bulundu. Bu süreçlerde ağustos ayı itibari ile en üst yani rekor seviyelerine kadar çıktığını hatırlatırken, altın kasım ayında son dört yıllık süreç içerisinde en kesin aylık düşüşlerini meydana getirdiğini aktardı. Konuşmasının devamında meydana gelen dönüşte ana etken için aşılar ile beraber 2021 yılında kademeli olarak da olsa normalleşme dönemlerinin geleceğine dair umutların yer almasıdır.

Bunu 2019 yılının ortalarında meydana gelmeye başlayan altın fiyatlarındaki boğa piyasasının son kısmı olarak görmüyoruz derken 2021 yıllında mevcut koşullar devam ettiği sürece ons altın rüzgarı arkasına almayı başaracaktır sözleri ile dikkatleri çekti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.