1. HABERLER

  2. SSK

  3. 15 Yıl Beklemeden Emekli Olabilirsiniz! 1999 Tarihi ve Öncesi İçin Erken Emeklilik Hakkı
15 Yıl Beklemeden Emekli Olabilirsiniz! 1999 Tarihi ve Öncesi İçin Erken Emeklilik Hakkı

15 Yıl Beklemeden Emekli Olabilirsiniz! 1999 Tarihi ve Öncesi İçin Erken Emeklilik Hakkı

1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişi bulunan kişiler 15 yılda beklemeden erken emeklilik hakkı elde edebilmektedirler. Rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek adına emeklilik hakkı elde etmek için uğraşan vatandaşlar gerekli diğer şartları da sağladıkları zaman erkenden emekli olabilecek! Peki, nasıl erkenden emekli olunur, emeklilik yaşı gelmeden nasıl maaş alınır? Tüm detaylar haberimizde...

A+A-

8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişleri bulunan kişiler erkenden beklemeden emekli olabiliyorlar. Bunun yanında 15 yıllık hizmet sürelerini tamamlama ve prim ödemelerini tamamlama ardından yaş koşulunu da yerine getiren vatandaşlar erkenden emekli olabiliyorlar. İşte 1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişi olan kişiler için erken emeklilik formülü detayları..

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişleri olan pek çok vatandaş erken emeklilik şartları nelerdir diye merak ediyor. Beklemeden erkenden emekli olmak isteyen vatandaşların şu şartları yerine getiriyor olması gerekmektedir:

  • 8 Eylül 1999 ya da öncesinde sigorta başlangıcının bulunması,
  • 4A, 4B ve 4C sigorta kollarından en az birisine mensup olmak,
  • 15 yıllık hizmet süresini tamamlamak,
  • En az 3600 gün prim ödemelerini tamamlamak,
  • Yaş şartını sağlıyor olmak.

Erken Emeklilikte Emeklilik Maaşları Ne Kadar?

Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihi ve daha öncesinde olan kişilerin emeklilik maaşları bu tarih sonrasında sigorta başlangıçları olan kişilerden daha yüksektir. Bu tarihlerde sigorta başlangıcı bulunan kişilerin emekli olması durumunda emeklilik maaşları en düşük 1600 lira olmaktadır.

Erken Emeklilik Avantajları Nelerdir?

Gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda vatandaşlar erken emeklilik hakkından yararlanabilmektedirler. Bu noktada pek çok vatandaş da 1999 ve öncesi sigorta başlangıcı olarak erken emekli olmanın avantajlarını merak ediyorlar. Bu avantajlardan ilki emeklilik maaşıdır. Emeklilik maaşları kıyaslandığı zaman 1999 ve öncesi sigorta girişi olan kişilerin emeklilik maaşları daha yüksektir. Bir diğer avantaj da emeklilik yaşı, prim ödemeleri ve hizmet süresidir. 1999 ve öncesinde sigorta girişi olan kişilerin emeklilik yaşı, ödemeleri gereken prim miktarı ve hizmet süresi daha düşüktür. Bu tarihten sonrası için hem çalışma süresi, yaş ve prim ödemeleri fazla olurken hem de alacakları emeklilik maaşı daha düşük olmaktadır. Yine bu tarih sonrasında emekli olmak bu detaylarla daha zor bir hale getirilmiştir.

SSK’ya göre Bağ-Kur’dan emeklilik hakkı elde etmek daha zordur. Ancak 1999 tarihi ve öncesinde daha kolay olmasından dolayı erken emeklilik avantajları en çok da Bağ-Kur’lular için geçerlidir. Bağ-Kur için 5400 ödenmesi gereken prim günü değişmezken bu tarihten sonrası için yaş şartı giderek artırılmış ve emeklilik daha zor hale getirilmiştir.

Bağ-Kur Emekliliği İçin Prim İndirimi

Bağ-Kur üzerinden emekli olacak kişiler prim indirimi almak istedikleri zaman belirli koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu indirimlerden faydalanmak için öncelikli olarak Hazineden karşılanmayacak olan kısmının ödenmiş olması gerekiyor. Yine sigortalılıktan kaynaklanan ceza ve gecikmelerin bulunmaması gerekiyor. Prim borcu olan Bağ-Kur esnafları için yılda en az 535 liralık bir indirim yapılıyor. Diğer kişilerin borçları ile yüksek tutarda birikmeye devam ediyor. Yani borçlarını yapılandıran kişilerin bu durumu bozmamaları gerekmektedir.

Emeklilik Yaşı Öğrenme

Emeklilikte yaş koşulunu ne zaman tamamlaması gerektiğini merak eden kişiler, emeklilik yaşlarını e-devlet üzerinden kolaylıkla öğrenebilirler. Emeklilik yaşını merak eden kişiler sorgulama için aşağıdaki adımları uygulayabilirler.

  • E-devlet kapısında giriş yapın.
  • Sistem üzerinde e-hizmetler sayfasına gelin.
  • Buradan Sosyal Güvenlik Kurumu listesine tıklayın.
  • Ardından “Normal Şartlarda Ne Zaman emekli Olabilirim” uygulamasına gelin.
  • Bu alanda bulunan sigorta kolu kısmından seçiminizi yapın.
  • SGK hizmetlerine başlama tarihinizi girin.

Onaylamanız ardından sigorta kolu ve hizmete başlama süresine göre ne zaman emekli olacağınız ekranda çıkacaktır. Burada emeklilik yaşı, emeklilik süresi ve emeklilik prim gün sayısı bilgileri son derecede kolay bir şekilde görülmektedir.

Emeklilik yaşı öğrenmek isteyen kişiler SGK resmi internet sayfası üzerinden de hangi tarihte emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler. Ne zaman emekli olunabileceği SGK verileri ile farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle de sorgulama yapan kişilerin alacakları sonuçların kesin olmadığını bilmeleri gerekmektedir. Tahmini olarak öğrenmek içi aşağıdaki adımların uygulanması gerekmektedir:

  • e.sgk.gov.tr adresine gelin.
  • Buradan “vatandaş” kategorisine gelin.
  • Ne zaman emekli olunabileceğini öğrenmek için 4A/4B/4C sigorta kollarından birisini seçin

Onayladığınız zaman tahmini olarak emeklilik yaşını öğrenebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum