1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. 13 Milyona Katılın! SGK-SSK'dan Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Bu Şartlara Uyanlar Anında Ertesi Gün Emekli Olacak...
13 Milyona Katılın! SGK-SSK'dan Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Bu Şartlara Uyanlar Anında Ertesi Gün Emekli Olacak...

13 Milyona Katılın! SGK-SSK'dan Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Bu Şartlara Uyanlar Anında Ertesi Gün Emekli Olacak...

Erken emeklilik hayali içerisinde olan birçok kişi devletin yapacağı son konuşmayı oldukça büyük merak ile bekleme içerisindeydi. Milyonların beklediği haber ise SGK tarafından açıklandı ve herkesin aklındaki soru işaretleri ortadan kalkmış oldu. Emekli olmak isteyen kişiler için erken emekli olma fırsatı aralandı ve detayları da kişilere söylendi. Erken zamanlı emekli olmak isteyen kişilerin

A+A-

. Erken zamanlı emekli olmak isteyen kişilerin ilk olarak 1999 senesinden önce sigorta girişinin yapılmış olması gerekiyor. Bu koşul haricinde SGK tarafından yayınlanan diğer şartlar ile de erken emeklilik şansı artmış bulunuyor. Erken emekli olmak için kişilere sunulan koşullar nelerdir? Öncelikle kişilerin yaş koşulunu yerine getirmiş olması gerekiyor. 4500 ile 3600 gün koşullarından herhangi birisi ile emekli olma şansı elde ediyorlar.

Erken emeklilik isteyen kişiler devletin yapacağı açıklamayı takip ediyordu. Çalışan birçok kişinin rüyası olan erken emeklilik ile ilgili açıklama sonunda yapıldı. Çalışan kişilerin emeklilik haklarına belirlenen yaştan daha önce kavuşmasına erken emeklilik deniliyor. Erken emeklilik, emeklilik sisteminde gerçekleştirilen değişiklikler sonucunda meydana geliyor. Çalışan kişiler için kesin olarak belirli bir emeklilik tarihi mevcut değildir. Sigorta başlangıcı, çalışılan gün sayısı ve birçok etkenin bir araya gelmesi ile emeklilik tarihi değişebiliyor.

SGK’dan Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Direkt Emekli Olacaklar!

Erken emeklilikkoşulundan yararlanmak isteyen çalışanların prim sayısı belirli bir günü doldurmalıdır. 3600 gün primi ve 15 yıl çalışma süresini dolduran emekliler için erken emeklilik mevcuttur. 4A, 4B ve 4C sigorta kapsamı içerisinde herhangi birisinde çalışmış olmak gereklidir. Çalışanın prim borcunu tamamen kapatmış olması gereklidir.

Erken Emeklilik Şartları Neler?

Erken emeklilik durumundan yararlanmak için en önemli etken ise yaş olarak belirlenmiştir. Erkek ve kadın çalışanların emeklilik yaşı birbirleri ile aynı değildir. Emekli olmayı isteyen çalışanların, devlet tarafından belirlenen yaş sınırlamasını geçmiş olması gereklidir. Bütün şartları tamamlayan ancak herhangi bir şartı tutmayan kişiler emeklilik haklarından yararlanamazlar. 1999 senesinden önce işe başlamış olan kişilerin erken emekli olma şansı bulunmaz.

1999 senesi öncesinde sigortalı olarak çalışan kişiler, 3600 gün prim sayısını doldurmuş olarak ifade edilmiştir. Bu nedenle 1999 yılından sonra sigorta başlangıcı yapılmış olan kişiler, erken emeklilik durumunda daha şanslıdır. Bu kişiler 1999 yılından önce sigorta başlangıcı olan kişilere göre daha fazla maaş alma hakkına sahiptirler. Erken emeklilik durumunda ise kadınlar erkeklerden daha avantajlı olarak belirlenmiştir. 1999 senesinden önce sigorta girişi gerçekleştirilmiş bir kadın, erken emeklilik şartlarını yerine getirir ise emekli olma hakkına sahiptir.

Emeklilik durumunda ise en önemli koşul yaştır. 2002 ve 2005 yıllarının Mayıs ayları içerisinde koşulları sağlamış olan kadınlar 52 yaşında emekli olabilirler. 2005 ve 2008 yıllarının Mayıs ayı içerisinde koşulları sağlayan kadınlar 54 yaşında emekli olabilirler. 2008 ve 2011 yılları içerisinde Mayıs aylarında çalışan, koşulları sağlayan kadın çalışanlar 56 yaşında emekli olabilirler. 2011 yılından sonra tamamlayan kadınlar ise emeklilik fırsatını 58 yaşında elde edebilirler.

Erkekler Nasıl Erken Emekli Olabilir?

Erkek çalışanların erken emeklilik fırsatından ayarlanmaları için gerekli koşulları yerine getirmeleri zorunludur. Bu koşullar içerisinde 3600 prim gününün tamamlanması da mevcuttur. 3600 gün prim ödemesinin tamamlandığı zaman önemli bir etkendir. Ödemenin tamamlandığı günden itibaren emekli yaşı belirlenebilecektir. Prim ödemelerini 2002 ve 2005 yılında gerçekleştirmiş erkek çalışan 56 yaşında emekli olma hakkına sahiptir. 2005 ve 2008 yılları arasında prim ödemesini gerçekleştiren erkekler 57 yaşın emekli olabilirler. 2008 ve 2011 yılları içerisinde ödemesini gerçekleştirmiş çalışan erkekler 58 yaşında, 2011 ve 2014 yılları arasında gerçekleştirmiş olanlar ise 59 yaşında emekli olabilirler. 2014 yılı ve sonrasında gerçekleştirilen emeklilik ödemeleri ise 60 yaşında emeklilik hakkında sahip olacaktır.

Askerlik Borçlanması ve Doğum Borçlanması İle Erken Emekli Olma

Erken emeklilik hakkına sahip olmak için birçok koşul bulunuyor. Ancak bazı şartlar ile erken emeklilikimkanı daha kolay bir hale geliyor. En yaygın olarak uygulanan şartlar içerisinde ise kadın çalışanlar için doğum borçlanmasıdır. Bu şart erkek çalışanlar için ise askerlik borçlanmasıdır. Bu haklardan yararlanan kişiler erken emekli olma şansına sahip olabiliyorlar.

Erken Emekli Olma Yolu

Bağkur bünyesinde çalışan kişiler için de erken emeklilik imkanı bulunuyor. Sosyal güvenlik uzmanları tarafından ifade edilen erken emeklilik yöntemi vatandaşlara açıklandı. Uzmanların açıklamasına göre 1998 senesinde Bağkur prim ödemesini yapmaya başlayan kişiler 7285 prim gününü tamamlamalılar. Bu gün sayısını tamamladıktan sonra 13 Mart 2019 yılında SSK bünyesine girebilir ve SSK içerisinden toplam 415 güne sahip olabilirler.

Çalışan kişi 845 prim günü daha ödemesi yaparak SSK içerisindeki primlerini arttırabilir. 1260 güne tamamlanan SSK prim günü üzerinden, emekli olma yaşı belirlenebilecektir. Çalışan kişinin emeklilik hakkına sahip olması için toplamda 25 sene sigortalı zamanının bulunması gereklidir. 5900 gün prim ödemesi ve 57 yaşını doldurmuş olması asıl şart olarak belirlenmiştir. Bu örnekleme ile ifade edilen kişi 845 gün prim zamanını tamamladıktan sonra artık çalışmasına gerek bırakmadan, 57 yaşında emeklilik hakkına sahip olabilir. Askerlik borçlanmasını da hesaplayan kişinin 485 günlük borçlanması çıkıyor ve 56 yaşında emekli olabiliyor.

Askerlik borçlanmasında yararlanamayan kadınlar için ise doğum borçlanması imkanı bulunuyor. Kadınlar yaptıkları her doğum için ayrı olarak borçlanma yapabiliyorlar. Borçlanmalar üzerinden kadınlar da erken emeklilik imkanına sahip olabiliyorlar.

Emeklilik Zamanları

  • 1979 senesi doğumlu, 7 Temmuz 1995 sigorta başlangıcı bulunan kişi, 2500 gününü doldurmuş ise ne zaman emekli olabilir?

Bu kişi iş başlangıç tarihine göre 25 sene, 55 yaş ve 5750 gün primini doldurmak ile yükümlüdür. 55 yaşını dolduran bu kişi 7 Temmuz 2034 yılında 5750 tamamlanmış gün sayısı ile emekli olabilir.

  • SSK ödemesi 2 Nisan 1990 yılında başlayan, 11 Aralık 1971 doğumlu olan ve 5000 gün prime sahip olan kişi ne zaman emekli olabilir?

SSK başlangıç tarihi esas alınır ve kişinin 25 yıl, 52 yaş ve 5525 gün prim ödemek ile yükümlü olması önemlidir. 525 gün prim ödemesini gerçekleştiren bu kişi, 52 yaşını doldurduğu gün emeklilik hakkına sahip olacaktır.

  • 17 Haziran 1978 doğumlu, 1994 yılında sigorta başlangıcı bulunan ve 6500 gün primi bulunan kişi ne zaman emekli olur?

Bu kişinin işe başlama tarihi 24 Mayıs 1994 zamanından önce ise 25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim günü yükümlülüğü vardır. Bu tarihten sonra ise 25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim günü yükümlülüğü bulunur. Prim gününü tamamlamış olan bu çalışanın, 2021 yılı içerisinde 25 yılı tamamlaması gerçekleşir. 2032 ve 2033 yılları arasında yaş şartını da tamamlayan bu kişi, yaş şartını tamamlayarak emekli olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler