1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 1000 liralık sosyal yardım Ücretinde Artış Var mı? Aile Bakanı Açıkladı
1000 liralık sosyal yardım Ücretinde Artış Var mı? Aile Bakanı Açıkladı

1000 liralık sosyal yardım Ücretinde Artış Var mı? Aile Bakanı Açıkladı

Aile Bakanı Sosyal Yardımlar ile ilgili konuştu. Yapılacak 1000 liralık sosyal yardımlarda sürecin nasıl işleyeceğine dair açıklamalarda bulundu. Sosyal Yardım ücretlerinde artış olacak mı?

A+A-

Aile Bakanı Sosyal Yardımlar ile ilgili konuştu. Yapılacak 1000 liralık sosyal yardımlarda sürecin nasıl işleyeceğine dair açıklamalarda bulundu. Sosyal Yardım ücretlerinde artış olacak mı?

Corona virüsü nedeniyle sağlık alanında son dakika haberleri peş peşe gelirken, ekonomik olarak tedbirler alınıyor. Birçok işletmenin faaliyetlerine ara vermesi kararlaştırıldıktan sonra sosyal yardım ücretleri dağıtılmaya başlandı. İşletmelere İŞKUR koordinasyonunda verilen kısa çalışma ödeneği paralarının yanı sıra İhtiyaç sahiplerine de yardımlar yapılıyor. Vatandaşlar, Sosyal yardım ücretleri ne kadar olduğu ve ödemelerin ne zaman yapılacağı ile ilgili soruların yanıtını araştırıyor. Peki, Aile Bakanı Selçuk'tan 1000 TL sosyal yardım açıklamasına göre süreç nasıl işliyor ve sosyal yardım ücretleri ne kadar oldu? İşte, Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan sosyal yardım açıklaması ile ilgili detaylar…

Dünyayı saran KOVİD-19 hastalığı, sağlık sorunlarının yanında ekonomik problemler de getiriyor. Türkiye, virüsün görülmesinin ardından da ekonomik olarak önemli tedbirler alındı. Bunlardan bir tanesi de sosyal yardım ödemeleri oldu. Aile Bakanı Selçuk, corona virüsü nedeniyle alınan tedbirlerden ekonomik olarak etkilenen vatandaşlara sosyal yardım yapılacağını duyurmuştu. Bu karar sonrası 1000 TL sosyal yardım ücretleri merak konusu olmuştu. Bugün ise vatandaşlar, Sosyal yardım ücretleri ne kadar oldu sorusunun yanıtını araştırıyor. Haberimizde, 1000 TL sosyal yardım açıklaması ile ilgili detaylar yer almaktadır.

Sosyal Yardım Başvurus Nasıl Yapılacak? 

Bu noktada, ihtiyaç sahibi olan ve bu ödemelerden yararlanmak isteyen vatandaşlar da 'Sosyal yardım parası kimlere verilecek, başvurusu nasıl yapılır ve şartları neler?' sorularına yanıt arayama başladı. Bakan Selçuk, sosyal yardım parası başvuru süreci hakkında bilgi verirken bu ödemelerden yararlanmak için herhangi bir başvuru gerekmediğini sözlerine ekledi.

E Devlet Üzerinden Sosyal Yardım Sorgulama 

Yardımı hak edip etmediğini bilmeyen vatandaşlar için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından E Devlet sorgulama ekranı erişime açıldı.

Sosyal Destek Programı İçin Kriterler Neler?

Bakan Selçuk, koronavirüsün vatandaşlar üzerindeki sosyoekonomik etkisini, yükünü azaltmaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bu anlamda Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi altında bir sosyal destek programı açıkladık. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile çok sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Sosyal Destek Yardım Programı altında 3 faz var. 1'inci fazda, özellikle toplumumuzun en alt gelir grubunda olan vatandaşlarımıza erişmeyi amaçladık ve 2 milyon 111 bin hanemize ulaştık. Bu hanelerimize 1000'er lirayı teslim ettik.

2'inci fazda da yine belli kriterler koyarak, o kriterleri oluşturuyoruz şu anda vatandaşlarımıza 1000'er lira daha ulaştıracağız. Bu kapsamda 2 milyon 300 bin haneye ulaşmayı hedefliyoruz. Faz 3 ise talep bazlı olacak, ona dair altyapı çalışmalarımız da devam ediyor. Çünkü istiyoruz ki bu süreçte dokunulmayan hiçbir vatandaşımız kalmasın. Bu anlamda faz 3 çalışmamız devam ediyor.

Faz 2'nin kriterleri daha belli olmadı, belirleniyor faz 3 için web sitesi üzerindeki altyapı daha tamamlanmadı, onu da açıklayacağız."

Desteklere ilişkin Bakanlığın internet sitesinden duyuru yapılacağını aktaran Selçuk, vatandaşlardan başka duyurulara, WhatsApp mesajlarına itibar etmemelerini istedi.

Faz 1 ve 2 için başvuru yapılmasına gerek olmadığını belirten Selçuk, faz 3'ün ise talep bazlı olacağını vurguladı.

4000 Lira Gelir Desteği

Bakan Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'ne ilişkin soru üzerine, bunun herhangi bir iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen durması ya da üçte bir oranında azaltılması durumunda devreye soktukları bir program olduğunu belirtti.

Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'nde çalışanların son 12 aydaki prime esas kazancı üzerinden ortalamanın alınacağını ve brüt kazancının yüzde 60'ının verileceğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

"Bu brüt kazancının yüzde 60'ı denildiğinde yüzde 40'ı kalacak gibi düşünülüyor ama öyle değil. Nete vurduğumuz zaman bu oran yüzde 75-78'lere çıkıyor. Dolayısıyla çalışanımız maaşının yüzde 75'ine kadar almış olacak. Burada bir tavan bir de taban var. Tavan da ortalama brüt asgari ücretin 1,5 katını, yüzde 150'sini geçemiyor. Dolayısıyla biz 1752 lira ila 4 bin 380 lira arasında bir ücreti, ödemeyi, gelir desteğini bu dönemde çalışanlarımıza sunmuş olacağız."

Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında başvuru şartlarının kolaylaştırıldığını, istenen belge sayısının azaltıldığını, 600 prim ödeme gün sayısını 450'ye indirdiklerini, 120 gün hizmet akdine tabi olma şartını da 60 güne çektiklerini anımsatan Selçuk, böylelikle daha fazla çalışanın bu destekten faydalanmasını sağladıklarını vurguladı.

"Mücbir sebeple kapatılan iş yerlerinin başvurularını bekliyoruz." çağrısını yapan Selçuk, başvuruların da en hızlı şekilde sonuçlandırmaya gayret edildiğini aktardı. Bu desteğin hem çalışanı hem işvereni koruduğuna işaret eden Selçuk, başvurularda sektör ve çalışan sayısı ayrımının olmadığını hatırlattı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler