1. HABERLER

  2. SSK

  3. 10 yıllık sigortalıya erken emeklilik müjdesi geldi! Sigorta girişiniz bu tarihlerdeyse hemen emekli olabilirsiniz!
10 yıllık sigortalıya erken emeklilik müjdesi geldi! Sigorta girişiniz bu tarihlerdeyse hemen emekli olabilirsiniz!

10 yıllık sigortalıya erken emeklilik müjdesi geldi! Sigorta girişiniz bu tarihlerdeyse hemen emekli olabilirsiniz!

Sigorta giriş tarihi, emeklilik için en önemli şartlardan biridir. Erken emeklilik için de büyük önem taşıyor. 10 yıl sigortalı olanlara müjdeli haber geldi. Belirli koşullar altında erken emekliliğin kapısı açılabilir.

A+A-

Sigorta giriş tarihi, emeklilik için en önemli şartlardan biridir. Erken emeklilik için de büyük önem taşıyor. 10 yıl sigortalı olanlara müjdeli haber geldi. Belirli koşullar altında erken emekliliğin kapısı açılabilir.

10 yıl sigortalı olanlar için umut verici bir duyuru yapıldı. Bazı durumlarda bu kişiler için erken emekliliğin kapısı açılabilmektedir. Belirtilen şartları taşıyanlar emeklilik sistemine girme hakkını elde edebilirler. Bu konunun gündeme gelmesiyle birlikte birçok sigortalı, konunun detaylarını araştırmaya başladı. Bu konudaki en önemli ve ilk detay sigortalılık başlangıç ​​tarihi ve işe başlama tarihidir. Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde...

Yeterli prim günü olmayan ancak yaşı nedeniyle tamamlayamayan kişiler, yaşlarına göre emekli olabilirler. Normal şartlarda emekli olamamış ancak belli bir yaşa ulaşmış ve prim gün sayısı az olan bireyler için “yaşa göre emeklilik” adı verilen bir uygulama bulunmaktadır. Yaşa göre emeklilikte bireyler daha düşük prim ödeyerek emekli olabilmektedir. Hatta sadece 10 yıl çalışmış bir kişi bile yaşa göre emekli olma hakkına sahip olabiliyor. Ancak bunun için erken yaşta sigortalı olmak gerekiyor.

ÇALIŞMA TARİHİ ÖNEMLİ

Yaşa göre emeklilik şartları ilk sigortalılık tarihine göre farklılık göstermektedir. 9 Eylül 1981 tarihinden önce ilk kez sigortalı olan kadınlar ile 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 15 yıllık sigortalılık süresi olan kadınlar 50 yaşında 3600 katkı günü ile emekli olabilirler. Öte yandan, ilk kez 9 Eylül 1976 tarihinden önce sigortalı olan erkekler ile 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 15 yıllık sigortalılık süresi olan erkekler ise 3600 prim günü ile 55 yaşında emekli olabiliyorlar.

Daha sonra sigortalı olanlar da 10 yıl yani 3600 gün prim ödeyerek emekli olabiliyorlar. Ancak 15 yıl sigortalı olma şartı bunun için de geçerlidir. Öte yandan, daha sonra sigortalı olan bireylerde yaş şartında artış olacaktır. Örneğin, 1 Ocak 1990 tarihinde ilk defa sigortalı olan bir erkek çalışan, 3600 günlük katkı payını 1 Ocak 2018 tarihinde tamamlarsa, 15 yıllık sigortalılık şartını yerine getirdiği takdirde yaşa göre emekli olabilir. 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri ​​arasında ilk kez sigortalı olanlar için ise 3600 gün katkı payı yaşa göre emeklilik için yeterli değildir.

Bu kişilerin yaşa göre emekli olabilmeleri için 12 buçuk yıl çalışma karşılığı 4500 gün prim, 25 yıl sigortalı olmaları ve kadın iseler 58 yaşını doldurmuş olmak, erkek iseler 60 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Bu nedenle yaşa göre emekli olma şartları kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.