Bilim dünyası tarafından, evrenin en büyük sırlarından biri olarak görülen karanlık enerjinin gizemini çözmek için bilim insanları çok detaylı bir çalışma başlattılar. BBC kaynaklı habere göre, bir grup bilim insanı süper teleskop aracılığı ile evrene dair en kapsamlı gözlem görevine başladı. Yaklaşık 5 yıl sürecek gözlem kapsamında 5 bin mini teleskop kullanılacak. Söz konusu teleskoplardan her biri 20 dakika aralıklarla farklı bir galaksiyi gözetim altına alacak. Ekip elemanları bu çalışma kapsamında, Enerji Spektroskopik Enstrümanı (DESİ) adlı bir kullanacak.
Daha Fazlası Hedefleniyor
Amerika Birleşik Devletlerinin Arizona Eyaletinde bulunan Kitt dağında yerleşik olan 4 metrelik Mayall teleskopu üzerine yerleştirilen DESİ’de her biri birer mini teleskop gibi işleyen 5 bin optik lif bulunuyor. Çalışmaların ikinci yılında bilim insanlarının diğer tüm teleskopların incelemesinden çok daha fazla galaksiyi inceleme fırsatları olacak.
Karanlık enerji, kozmolojik verileri açıklamak için öne sürülmüş bir tür enerjidir. Karanlık enerjinin yoğunluğu hakkında birçok çalışma yapılmış ancak gizemi bugüne dek çözülememiştir. Yapılan bazı hesaplamalarda, Güneş Sistemi’nin Plüton’un yörüngesinin içinde kalan kısmındaki toplam karanlık enerji miktarının yaklaşık 6 ton olduğu hesaplanıyor. Karanlık enerjinin varlığına dair en önemli veri evrenin genişleme hızındaki artıştır.