Emeklilikte yaşa takılanlar, güncel gelişmelere yakın şekilde takip ediyor. Her ne kadar prim gün ödemesini doldurmuş olsalar bile yaş şartını yerine getiremedikleri için emekli olma haklarını elde edemiyorlar. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere birçok siyasi alanda yer alan kesimlerde, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili belirli açıklamalarda bulunuyorlar. Bu durum. 8 Eylül 1999 yılında çıkarılmış olan 4447 sayılı Kanunu ile yasalaşmış bir şekilde yer almaya başladı. Peki, konuyla ilgili bugün neler yaşandı? Erkek ve kadınlarda emeklilik tablosu nasıl gerçekleşecek? 1999 senesinde, sigortalı olarak işe girenler için bu durum nasıl meydana gelecek?
Emeklilikte yaşa takılanlar, kendi bütçesi içerisinde yeteri kadar bir yer bulamadılar. Her ne kadar prim gün ödeme sayılarını yerine getirmiş olsalar bile yaşlarından dolayı emekli olamayan binlerce vatandaş yer alıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan düzenlemeler de yakında büyük bir heyecanla geleceğe benziyor. Aile, Çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu konuyla alakalı birçok açıklamada bulundu. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaşını, emeklilik için uygun olmadığını, bu yaştakilerin yaşlı sayılmadığını dile getirdi.
Peki, emeklilikte yaşa takılanlar için son durum ne?
Bakan, Selçuk, yaşlılık aylığı adı altında yer alan bu durumun uzun soluklu bir durum olduğunu dile getirdi. Şu an 1999 senesinden öncesinde sigortalı işe giren kişilerin, kademeli bir şekilde yaş şartlarından dolayı emekli olacağı, tarihlerin belirlenmesi bekleniyor. Emekli olmak için aranan en önemli şartlardan bir tanesi de yaştır. Yaş sınırına takılan kişiler bu yüzden emekli olamıyor. Belirlenen verilere göre, şuan 5 milyon 954 bin kişi yaş sınırından dolayı emekli olma hakkına sahip değil. Yakın zamanda bu sayının altlara çekilmesi hedefleniyor.
Prim gün ödemesi sayısının tamamlama zamanına göre, erkeklerde 63 yaşında emekli olma hakkı veriliyor.
4447 sayılı Kanun ile neler değişti?
Bu gelen kanun ile kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı getirildi. Emekli yaşı ve prim gün sayısı kademeli bir şekilde her gün artış gösterdi. Kanun ise kademeli bir şekilde son durum haline getirildi. Emeklilik yaşı hızlı bir şekilde geliştirilerek, kadınlarda 52, erkeklerde 56 yaş olması şartı getirildi.
Emeklikte yaşa takılanlar için ilerleyen zamanlarda neler olacak büyük bir merakla bekleniyor.