SGK’nın, mevzuatına göre bazı meslekler erken emekli olma hakkına sahiptirler. Bazı meslekler ağır olarak kabul edilir ve yıpratıcıdırlar. Yıpratıcı ve ağır olarak nitelendirilen bu meslek gruplarında çalışan kişiler, 1 yıllık sigorta primlerine değişen oranlarda ek prim ilave edilmektedir. İşte bu kapsamda SGK mevzuatında yer alan 45 ağır meslek grubu…
Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre, emeklilik hakkı isteyecek kişiler 3 şartı taşımalıdırlar. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu oranda prim ödemesi yapmış olanlar, belirli gün sayısınca çalışma hayatında yer alıp gün şartını sağlayanlar ile belirli bir yaşın üzerinde olan kişiler emeklilik haklarını kazanmak için başvuruda bulunabilirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Erken Emeklilik Hakkı!
SGK, erken emeklilik hakkından faydalanabilmeniz için bahsi geçen unsurları, şartları yerine getirmeniz gerekir. Emeklilik süreçleri, çeşitli koşullara ve kişilerin kendi bilgilerine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Şartlar içinde bazı özel durumlarda bulunmaktadır. SGK az sonra bahsedeceğimiz meslek gruplarına ek prim imkânı sağlayarak erken emekli olmaları için fırsat sunuyor. Bu meslek gruplarının insan vücudu için ağır iş olarak kabul edilmesi, erken emeklilik konusunda yardımcı olması hususunda önemlidir.
60 Gün, 90 Gün ve 180 Güne Uzanan Yıpranma Primleri!
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlaman bu yıpranma yıllık bazda değerlendirilmektedir. İşçi ile memurların faydalandıkları yıpranma süresi, 3 yılı geçmemek üzere işçi ve memurun emekli olacağı yaş haddinden düşecektir.
60 Gün Ek Prim Hakkı Olan Meslekler Hangileridir?
Alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ile çimento fabrikaları, cam fabrika ve atölyeleri, kok fabrikaları 60 gün ek prim hakkı olan mesleklerdendir. Bunun yanında toplum sağlığı teknisyeni, hastabakıcı hemşireler, ebe ve hemşire ile tabip ve eczacı, diş doktoru, ihtiyat Pilotlarının da ek prim hakkı mevcuttur.
60 ve 90 Ek Prim Hakkı Olan Meslekler Hangileridir?
Su altında çalışmayı gerektiren meslekler ile kurşun ve arsenik işleri 60 ve 90 gün ek prim hakkı olan mesleklerdendir.
90 Gün Ek Prim Hakkı Olan Meslekler Hangileridir?
Cıva üretimi işleri ile demir ve çelik fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, radyoaktif işler, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve polis ile MİT çalışanları, TRT’de haber hizmetinde çalışan kişilerdir.
Ayrıca TBMM yasama organı üyeleri, Basın ile gazetecilik işleri, Ceza İnfaz kurumlarında çalışanlar 90 gün ek prim hakkı olan mesleklerdendir.
180 Gün Ek Prim Hakkı Olan Meslekler Hangileridir?
Madencilik ile yeraltı işleri 180 gün ek prim ile erken emeklilik hakkına sahip meslek gruplarındandır.