Emeklilikte yeni dönem: Bu mesleklerden birinde çalışıyorsanız 49 yaşında emekli olabileceksiniz!

Ülkemizde emeklilik için sürekli farklı düzenlemeler gelmeye devam ediyor. Bu düzenlemelerin ardından her geçen gün emekli olmak daha zor bir hal alıyor ve vatandaşlar erken emekli olmak için biri birinden farklı yollar aramaya devam ediyor.

Ülkemizde emeklilik için sürekli farklı düzenlemeler gelmeye devam ediyor. Bu düzenlemelerin ardından her geçen gün emekli olmak daha zor bir hal alıyor ve vatandaşlar erken emekli olmak için biri birinden farklı yollar aramaya devam ediyor.

SGK kapsamında gelen düzenlemeler ile 18 farklı meslek daha erken emekli olma şansını elde ediyor. Ülke genelinde milyonlarca vatandaş yıpranma payı sayesinde daha erken emekli olabilecek. Belirli meslek gruplarında yer alan vatandaşlar daha erken emekli olabilmek için yıpranma paylarını tercih ediyor. Tehlikeli meslek grupları içerisinde çalışma hayatına devam eden vatandaşlar arasında ilk akla gelen kısım madende çalışma hayatına devam edenler oluyor. Maden işçileri gibi birçok tehlikeli işte çalışma hayatına devam eden vatandaşlar için 49 yaşına kadar erken emekli olma fırsatı geliyor.

Erken emeklilik için emeklilik fonu ve bağkur sisteminde aylık ödeme alan vatandaşlar için fırsatlar sunuluyor. Çalışanlar için yıpranma durumu yüksek olan meslekler için her yıl içerisinde 90 gün fiili ek hizmet süresi alternatiflerinden yararlanması ile bir yıl içerisinde 12 ay değil de 15 ay çalışmış olarak kabul edilir. Bu kapsamda 360 esas alınarak gün sayısı karşısında fiili artışlar ile beraber 360 gün üzerine 60 ila 180 arasında prim gün ödemesi eklenir.

Yıpranma prim miktarı…

SGK kapsamında bu yıpranma payları yıllık bazlar ile hesaplanır. Yani 360 gün çalışma hayatına devam edenler için çalıştıkları iş gruplarına göre 60, 90 ve 180 prim gün ödemeleri eklenir. Yıpranma için eklenen miktara göre bir vatandaş ortalama olarak 5 ila 8 yıl arasında daha erken emekli olma şansını elde edebilir. Yıpranma gün sayıları ile beraber vatandaşlar üç yılın üzerine çıkmamak şartı ile işçi ve memurların emekli olacakları yaş hadlerinden düşmelerini sağlar. Bu kapsamda eğer prim borcu olmayan vatandaşlar varsa işçi ya da memurların ortalama olarak 3 yıl daha erken emekli olmasına katkı sunar.

Yıpranma payı nedir?

Amortisman payı olarak da bilinen bu durum ağır ve tehlikeli meslek gruplarında yer alan kişiler için 12 ay çalışsalar bile 15 ay çalışmış olarak kabul edilme durumudur. Emeklilik için 360 gün üzerine ilave edilerek 60 ila 180 prim gün ödeme miktarı eklenir.

90 gün ek prim eklenen meslekler

  1. Cıva üretimi işleri
  2. Demir ve Çelik fabrikaları
  3. Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
  4. Sahil Güvenlik Komutanlığı
  5. Radyoaktif işler,
  6. Türk Silahlı Kuvvetleri
  7. Emniyet-Polis-Mit çalışanları
  8. Ceza infaz kurumlarında çalışanlar
  9. Basın ve gazetecilik işleri ,TRT'de haber hizmetinde çalışanlar
  10. TBMM yasama organı üyeleri
  11. Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar için geçerli olacaktır.

60 ila 90 gün prim eklenen meslekler

  1. Kurşun ve arsenik işleri
  2. Su altında çalışmayı gerektiren işler

60 gün prim eklenen meslekler

  1. Alüminyum fabrikaları
  2. Döküm fabrikaları
  3. Çimento fabrikaları
  4. Cam fabrika ve atölyeleri
  5. Kok fabrikaları
  6. Termik santraller
  7. İtfaiye ve yangın söndürme işleri
  8. İhtiyat pilotları
  9. Diş tabibi
  10. Eczacı
  11. Tabip
  12. Hemşire
  13. Ebe
  14. Hastabakıcı hemşireler
  15. Toplum sağlığı teknisyeni olarak gruplarda eklemeler yapılır.