Emekli olacağı günü heyecan içinde bekleyen çalışanların bir kısmı yaşa bir diğer kısmı ise prim günlerine takıldıkları için hayalini kurduğu emeklilikleri onlara bir adım uzak kalıyor. Emekli olmak için günümüz yasasına göre; yaş ve hizmet süresi ile prim gün sayısının doldurulmuş olması gerekiyor.
Erken Emeklilik için Ne Yapmak Gerekiyor?
Yaş aldıklarında daha rahat ve konforlu bir süreç geçirmek adına sigortalı olarak çalışan ve prim günleri yatırmaya devam eden çalışanların tek hayali emeklilik haklarını kazanmak. Emeklilik hakkınızı öne çekmenin farklı yolları olup olmadığına dair yaptığınız araştırmalar neticesinde borçlanma sistemi karşınıza çıkacaktır. Peki, borçlanma nedir? Borçlanma sistemi ile erken emeklilik için gereken koşullar nelerdir?
Erken Emekliliğin Yollarından Biri Olan Askerlik Borçlanması Nedir?
Vatani görev olan askerliği yapmak üzere, askere giden erkekler, askerlik sürelerini prim günlerine ekleterek erken emekli olabilme hakkına sahipler. Askerlik borçlanmasından faydalanabilmek için er, erbaş ya da yedek subay olmanız gerekiyor. Aynı zamanda yedek subay okulunda geçirmiş olduğunuz zamanı da prim olarak ekletebiliyorsunuz.
Askerlik görevinden muaf olan kişilerin bu borçlanma sisteminden faydalanamadığını eklemek gerekiyor. Sadece askerde kalındığı süre kadar borçlanma yapılıyor.
Askerlik Borçlanması Ne Kadardır?
2020 senesi için askerlik borçlanma aylığı, asgari ücrete göre belirlenir. Asgari ücret 2943 TL’dir. Bu bağlamda en düşük borçlanma aylığı 941,76 TL iken en yüksek borçlanma aylığı 7 bin TL olarak belirlenmiştir. Günlük borçlanma ise 31.39 TL‘dir.
Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Askerlik süresinde geçirdiğiniz zamanın sigorta primi olarak yatırılabiliyor olması askerlik borçlanması anlamına gelir ve erken emekliliğin en kolay yollarından bir tanesidir. Peki, bu başvuru nasıl yapılır? Askerlik borçlanması ile erken emeklilik hakkını kullanmak isteyen kişi SGK’ya giderek askerlik yaptığını kanıtlayan belge ile ispatlar. Bu belge ile başvuru yapan sigortalı yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapılır.
Askerlik Borçlanması Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Prim esasına göre düzenlenen askerlik borçlanması hesaplama işlemlerinde kazançların alt ile üst sınırları temel alınır. Sürecin başlatılabilmesi adınaSosyal Sigortalar Kurumu’na başvuru yapılması gerekiyor. Hesaplama için; sigortalı kişilerin aldıkları mevcut primlerine göre üst ve alt sınırları arasında belirlenen günlük kazançlarının %32’si üzerinden hesaplama gerçekleşir.
Askeri borçlanmanın yapılabilmesi için ödenecek en düşük tutar asgari ücretin %32’si kadardır. En yüksek tutar için belirlenen ise asgari ücretin %32’sinin 7,5 katıdır. Yani asgari ücretin 2943 TL olduğu biliniyor ve bu tutar üzerinden ödenebilecek en düşük prim 941 TL, en çok prim ise 7 Bin TL’dir.
Askerlik borçlanması ile birlikte erken emeklilik hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.