Ünlü Ekonomist İslam Memiş’ten çok konuşulacak kritik dolar ve altın yorumu! Ataklar devam ederse Merkez Bankası…

Altın ve dolar fiyatı savaşın gölgesinde yatırımcılarını tedirgin ederken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten oldukça tehlikeli sonuç bir değerlendirme geldi. İslam Memiş, "Özellikle 14,80 lira seviyesi dolar kurunda ruhsal direnç seviyesi. Eğer bu seviyenin üzerine ataklar gerçekleşirse bu sefer 15'li rakamları telaffuz ederiz. Böyle olunca enflasyonla savaşım o kadar da basit olmaz..

Altın ve dolar fiyatı savaşın gölgesinde yatırımcılarını tedirgin ederken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten oldukça tehlikeli sonuç bir değerlendirme geldi. İslam Memiş, "Özellikle 14,80 lira seviyesi dolar kurunda ruhsal direnç seviyesi.

Eğer bu seviyenin üzerine ataklar gerçekleşirse bu sefer 15'li rakamları telaffuz ederiz. Böyle olunca enflasyonla savaşım o kadar da basit olmaz O yüzden tekrar Merkez Bankası devreye girebilir diye tahmin ediyorum" dedi.
Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşının fiyatlamalar üstündeki etkisi devam ederken, risk iştahı yeni haftanın açılışında düşük seyrediyor.

Rusya'nın Ukraynalı askerlere Mauripol şehrini terk etmeleri için ultimatom vermesi, savaşta yeni bir evreye girilmiş olabileceğine yönelik endişeleri artırdı.

Piyasalar bir yandan enflasyonu bir taraftan merkez bankalarının para politikalarını fiyatlarken son olarak Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlikle harp veriyor.

Söz konusu gelişmeler emtia fiyatlarında yükseliş eğilimini bununla beraber getirirken, altının ons fiyatı 1925 dolardan değerleniyor. 900-920 dolar aralığında sıkışan gram altın fiyatı ise 913 liradan güne başlamasının peşinden şu sıralarda 918 dolardan alıcı ile buluşuyor. Dolar/TL kuru cuma günü yüzde 0,74 artışla 14,81’den kapanmasının peşinden bugün 14,83 seviyesinden işlem görüyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Youtube hesabından yapmış olduğu paylaşımla piyasalardaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş oldu. Bu hafta piyasaların negatif yönde etkilenebileceği herhangi bir veri akışının ve gelişmenin olmadığının altını çizen İslam Memiş, en önemli konuların kur korumalı mevduat hesabından yapılacak olan vade ödemeleri ve Merkez Bankası başkanlarından gelecek açıklamalar bulunduğunu belirtti.

“KUR KORUMALI MEVDUAT’TAN ÇIKIŞ İÇİN SEBEP YOK”

"Bu hafta kur korumalı mevduat hesabından vade ödemeleri olacak" diyen İslam Memiş, "Genel beklenti bu piyasalarda vatandaşların kur korumalı sistemden çıkmayacağı ve uzatacağı yönünde. Benim şahsi kanaatim de o yönde çünkü kur korumalı, ismi üzerinde 'kur korumalı' olduğundan döviz kurları yükselse de yatırım sahiplerinin veya para sahiplerinin herhangi bir zararı olmayacağı için, çıkış için bir sebepleri yok" yorumunda bulunmuş oldu.

"Şu anda dolar kuru 14,80 seviyesinde" diyen Memiş, "Velev ki 15-16 seviyesi üstüne ataklar gerçekleştirdi. Mevduat sahibi gidip oradaki aylık getirisinden vazgeçip yine dolar almayı tercih etmez zira burada kur garantisi olduğu için buradan çıkışlar olamayacağını tahmin ediyorum" dedi.

POWELL VE LAGARDE’NİN AÇIKLAMALARI TAKİP EDİLECEK

Memiş, "Bu hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'nin ve Amerika Merkez Bankası Başkanı Powell'ın açıklamaları olacak. Bu açıklamaları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Açıklamalarında büyük olasılıkla faiz artırım sürecine ve enflasyona değinecekler. Beraberinde Rusya'nın operasyonuna değinecekler. 'Faiz artırmaya devam edeceğiz, enflasyonu düşürmeye kararlıyız, enflasyon düşecek, Zaten Rusya operasyonu olmasaydı düşecekti' gibi söylemlerle piyasaları oyalayan bir konuşma gerçekleştireceklerdir. O yüzden hem Avrupa hem Amerika Merkez Bankalarından herhangi sürpriz bir açıklama beklemiyorum" ifadelerini kullandı.

"ÇAVUŞOĞLU'NU REFERANS KABUL EDERİM"

Bu hafta Rusya-Ukrayna görüşmelerine odaklanıldığını belirten İslam Memiş, "Bu yandan kısa vadeli ateşkes veya Zelenskiy-Putin içinde müzakere trafiği olacak mı yakından takip etmeye devam ediyoruz" dedi. Memiş, "Hafta sonu Bakan Çavuşoğlu, 'Görüşmeler iyi gidiyor, değişik konularda anlaşmaya yakınlar' türünden müspet bir izahat yapmış oldu. En isabetli açıklamaları, en sağlam açıklamaları kendileri yapıyor. Eğer görüşme trafiği ile alakalı optimist açıklama yapıyorsa ve yakın süreçte bir müzakere olabileceğini, anlaşma olabileceğini belirtiyorsa benim emin kaynağımdan birisi Çavuloğlu'dur, onun ağzından çıkanları referans olarak kabul ederim. Demek ki görüşmeler şu anda olumlu gidiyor" gibi konuştu.

Memiş, "Bunlar kısa vadeli ateşkesler, kısa vadeli görüşmeler. Üç haftadır özellikle düşüncelerimi ifade ettim. Kontrollü bir şekilde bu sürecin daha çok uzayacağına yönelik beklentilerimi ifade ettim" dedi.

"MERKEZ BANKASI TEKRAR DEVREYE GİREBİLİR"

Dışarıda Merkez Bankası başkanlarına, içerde ise enflasyona odaklandığımızı belirten Memiş şunları söylemiş oldu:

“Yüksek bir enflasyon var, bu rakamlar yükselmeye devam etmiş olduğu için, dolar kurundaki yükseliş enflasyonu negatif yönde etkilediği için, hafta sonu Bakan Nebati bir izahat yapmış oldu. 'Biz kararlıyız, bu enflasyonu geçireceğiz' dedi. Mücadele kolay olacak mı bakacağız.”

Merkez Bankası'nın faiz artırma olasılığını yine gündeme getireceğini düşündüğünü söyleyen Memiş, "Daha ilkin de söylemiştim. Kur atakları yaşandıkça Merkez Bankası'nın bilhassa enflasyonla mücadele etmek için bu sene faiz artırma ihtimalini fazlaca güçlü gördüğümü belirtmiştim. Özellikle 14,80 lira seviyesi dolar kurunda psikolojik mukavemet seviyesi. Eğer bu seviyenin üzerine ataklar meydana getirirse bu sefer 15'li rakamları söyleniş ederiz. Böyle olunca enflasyonla savaşım o kadar da kolay olmaz O yüzden tekrar Merkez Bankası devreye girebilir diye tahmin ediyorum. O yüzden 14,80 seviyesi altında doların kapanışları mühim olacaktır" ifadelerini kullandı.