Normalleşme süreci başladı, tarih belli oldu! Sokağa çıkma yasağı kalkıyor mu? Kafeler ve lokantalar ne zaman açılacak?

Korona virüs süreçlerinde alınan tedbirlere ne zaman son verilecek ve normalleşme süreçleri geçilecek merakla bekleniyor. Dün gün içerisinde ülkemizde toplam 151 bin 342 yeni test yapılması meydana gelirken 164 kişinin hayatını kayıp ettiği 5 bin 862 yeni pozitif vakanın olduğu açıklandı. Peki, Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkıyor?

Korona virüs süreçlerinde alınan tedbirlere ne zaman son verilecek ve normalleşme süreçleri geçilecek merakla bekleniyor. Dün gün içerisinde ülkemizde toplam 151 bin 342 yeni test yapılması meydana gelirken 164 kişinin hayatını kayıp ettiği 5 bin 862 yeni pozitif vakanın olduğu açıklandı.

Alınan tedbirler doğrultusunda vaka sayılarının ortalama olarak yüzde atmış oranında azalmasının ardından esnemeler ne zaman olacak, kafe lokanta gibi alanlar ne zaman açılacak, hafta sonu sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak gibi sorular yerini almaya başladı. Ülkemizde 14 Ocak tarihi ile başlanan aşı çalışmalarında huzurevleri ve bakımlarında kalan kişilerin yanı sıra bu alanlarda çalışan personellerin aşılama çalışmaları başladı. Sağlık bakanlığı tarafından korona virüs süreçleri için alınan tedbirler kapsamında sağlıkçılara getirilmiş olan izinler ve emekli işlemleri gibi birçok kısıtlama kaldırılma kararı alındı.

Yapılan kabine toplantısının ardından korona virüs bilim kurulu tavsiyelerde bulundu. Sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kovid – 19 aşısı ulusal uygulama stratejilerine göre 14 Ocak tarihinden bu yana kadar aşılama çalışmaları hız kesmeden gelmeye devam ediyor.

Sağlık bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz hafta Perşembe günü başlatılmış olan aşı çalışmalarında 830 bin sağlık çalışanına aşıların yapıldığı, hastalık gibi bazı istisna olan durumlardan dolayı aşı yaptıramayan çalışanların süreç devamında aşılarını yaptırabilecek olduklarını dile getirdi.

Şahsına ait twitter hesabından yapmış olduğu bir paylaşım sırasında aşılama programının ilk aşamasının yapıldığını ve ikinci aşamaya geçtiklerini dile getirdi. Çarşamba gününden itibaren huzurevleri ve bakım evlerinde kalanlar ile burada sorumlu olan kişilerin aşılanmaları yapılacağı açıklanmış, 90 yaş ve üzeri olan vatandaşlar için de yakın zamanda aşı çalışmalarına başlanacak olduğunun haberini vermişti.

İzin kısıtlamaları kaldırıldı…

Sağlık bakanlığı tarafından alınan karara göre korona virüs salgın süreçlerinden dolayı sağlık çalışanlarına özel olarak getirilen izin ve emeklilik işlemleri biliniyordu. Sağlıkçılar bu zorlu günlerde yıllık izin, şua izni, emeklilik işlemlerinin kaldırılmış olduğu yazı sağlık bakanlığı tarafından yayına alındı.

Normalleşme süreçlerine hazırlık…

Ülkemizde 14 Ocak tarihi ile başlayan aşılama çalışmaları ardından yeni planlar devreye alınmaya başlandı. İlk parti olarak yapılan aşılar sağlık çalışanlarına uygulanırken gelen bilgilere göre yeni aşılama çalışmaları için planlar devreye girmeye başladı. Sağlık çalışanları için yapılan bu aşılama çalışmalarının ortalama olarak bir hafta on gün içerisinde tamamlanması beklenirken şubat ayının ikinci yarısından itibari ile diğer gruplara geçilecek olduğu ön görülüyor.

Konu ile ilgili gelen son dakika bilgilerine göre aşı çalışmalarının hızlanması ve yeniden sonuç alınması ortalama olarak mayıs ayının ikinci yarısını bulacağı ön görülüyor.

Bahar çalışmaları başladı…

Yetkili isimler tarafından aşı konusunda tereddütlerin büyük ölçüde aşılmış olması, zorunlu olmasa bile sürecin normal bir şekilde işleyeceği düşüncesi beliriyor. Aşı yapılan kişilerin korunuyor olmasının yanı sıra dışarıya yaymış olduğu virüs yükünün büyük ölçüde azalması ve bulaştırıcılık düzeylerinin en aza ineceği bilgileri geliyor.

Mart ayının ikinci yarısında eğer her şey beklenen seyrinde devam ederse kuralların yumuşatılmaya başlayacağı, son bahar dönemi ile beraber virüsün artık kış gribi gibi olabileceği düşünülüyor. Haziran ayı itibari ile yerli aşının da artık devreye girecek olması tekrar aşılamalar için yerli üretim olacağı planları geliyor.

Vaka sayılarında son durum…

Hükümet kanadından korona virüs salgını için yapılan değerlendirmelere bakılacak olduğu zaman son iki aylık süreç içerisinde alınan önlemler karşısında vakaların ortalama olarak yüzde atmış oranında indiği, ölüm oranlarının da büyük ölçüde azalmaya başladığı açıklandı. Toplumsal bir şekilde kazanılan bağışıklıktan dolayı en çok da büyükşehirlerde önemli oranda sonuç alınması konusunda başarılı olunduğu açıklandı.

Nelerde değişim olacak?

Salgının son durumuna göre neler olabileceği ve kuralların ne yönde olabileceğine dair seçenekler hala tartışılmaya devam ediyor. İlk olarak hafta sonları için getirilen sokağa çıkma yasağındaki saatlerin daraltılması planlanırken hafta sonları dışarı çıkmanın gündüz yasak olmaması planlamalar arasında olacak. Hafta içi 21:00’dan sonra gelen sokağa çıkma yasağı 23:00 a kadar ilerletilebilecek. Bir sürenin ardından sağlık bakanlığına bağlı hastalarda normal hastalar kabul edilebilecek, ertelenmek zorunda kalan ameliyatlar ve tedaviler yeniden başlayarak kaldıkları yerden devam edecekler.

Mart ayının ikinci yarısı geldiği zaman her şey normal beklenen seyrinde devam ederse yüz yüze eğitim süreçlerine geçilebilir. Lokanta ya da kafe gibi alanlarda belirli kurallara uyma koşulu ve HES kodu ile girme şartıyla düzenlemelerin yapılması beklentiler arasında.