MESS Zam Teklifini Yüzde 10’a Çıkardı

Metal işçi sendikalarının grev kozunu ortaya koyarak 5 Şubatta greve gideceklerini açıklamasının ardından Türkiye Metal Sanayicileri sendikası MESS zam tekliflerini yüzde 10’a çıkardıklarını açıkladı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS) üyesi 200 işletmedeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenler zam teklifini yükselttiklerini açıkladılar MESS, teklifini ikinci kez artırarak yüzde 10'a çıkardı.

İlk olarak yüzde 6 teklif edilirken, ilk artış ile yüzde 8 oranında bir teklif yapılmıştı. İşçi sendikalarının grev kozunu ortaya koyması ile birlikte MESS teklifi tekrar arttırdığı ve yüzde 10 teklif ettiğini açıkladı. Ayrıca MESS yetkilileri şirketlerin yurt dışında ki rekabet seviyelerini korumaları için işçi sendikalarının hassas davranması gerektiği ifade edildi.

Metal sektörünün ülke ekonomisi için önemi bir kez daha vurgulanırken, sendikaların ülke ekonomisi ve menfaatlerini de düşünmeleri gerektiği aktarıldı. Sektörün büyümesi için işletmelerin ayakta kalabilmesi gerektiği ifade edilirken yapılan teklifin bu çerçevede düşünülmesi çağrısı yapıldı.

Teklif Reddedildi

Sendikalar ise MESS tarafından iletilen teklifi kesinlikle kabul eletmeyeceklerini aktardılar. Bu anlamda metal işçi sendikalarının talepleri arasında yüzde 26 zam ve sahip oldukları hakları geriye götüren MESS taleplerinin geri çekilmesi oluyor.

İki taraf arasında yaşanan bu fikir ayrılığının ise çözülmesi oldukça zor görünüyor. 5 Şubatta yaşanacak bir grevin metal sanayisini oldukça zor durumda bırakacağı ifade edilirken MESS yetkililerinin hükümetten bu anlamda yardım bekledikleri ifade ediliyor.