EYT'lilere Büyük Müjde! Erken emekli olabilirsiniz! Yeni sistem hakkında merak edilenler cevap buldu…

Emeklilik işlemlerinde belirli zaman aralıkları ile sıkıntılar yaşanıyor. Son zamanlarda meydana gelen 7 yıl kuralı ise yaşanması söz konusu olan sorunlardan bir tanesi. Daha özel EYT olan kişiler 7 yıl kuralı nasıl hesaplanacak merak ediyor ve araştırmalarına devam ediyor. 7 yıl kuralı ile emekliliğe kaç yıl kaldı? en çok araştırılan konulardan bir tanesi. İşte merak edilen detaylar..

EYT'liler için müjdeli haber geldi! Yeni sistem hakkında merak edilenler cevap buldu…

Emeklilik işlemlerinde belirli zaman aralıkları ile sıkıntılar yaşanıyor. Son zamanlarda meydana gelen 7 yıl kuralı ise yaşanması söz konusu olan sorunlardan bir tanesi. Daha özel EYT olan kişiler 7 yıl kuralı nasıl hesaplanacak merak ediyor ve araştırmalarına devam ediyor. 7 yıl kuralı ile emekliliğe kaç yıl kaldı? en çok araştırılan konulardan bir tanesi. İşte merak edilen detaylar..

7 yıl kuralı ile yıllarca SSK olarak çalışmaya rağmen bu kuraldan dolayı Bağkur ile emekli olmak birçok kişinin moralini bozuyor. Bu durum emeklilik şartlarının daha kısıtlı olmasından dolayı neden meydana geliyor. Kişiler Bağkur ile emekli olmak yerine SSK ile emekli olmayı tercih ediyor.

EYT ile gelen sistem ardından milyonlarca vatandaş ise EYT için tekrar beklenen umutların artmasına yardımcı oluyor. Emeklilik için 7 yıl kuralı nasıl hesaplanacak? Dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar...

Emeklilik için son 7 yıl kuralı nedir?

Emeklilik içinde son 7 yıllık süreç baz alınarak işlemler yapılıyor. Eğer son 7 yıl içerisinde fiili olarak yapılan bir hizmet için 360*7=2520 gün süre zarfından kalan son 3,5 yıllık süreç içerisinde 1260 gün üzerinden 4A  statüsü ile emekli olmayı başaracaktır. 2008 yılı ve sonrasında iş hayatına girmiş olan kişiler adına gerekli bir kural farkı vardır. 1.1.2008 tarihinde olan kişiler adına sigorta prim ödemelerine bakılarak en fazla statü hangisi içerisinde ise o statü şartlarına göre gerekli adımlar yapılır.

2020 yılında EYT çıkacak mı?

Toplantı sırasında yer alan durumlara göre emeklilik yaşı ile ilgili olan sorunlar karşısında maaşların düşmemesi adına sistem kurulma adımları öneri de dikkatleri çekiyor.

Bakan Selçuk açıklaması

EYT konusu şu an çözüme kavuşturulmak adına farklı yollara gidiliyor. Yaş ortalamasının şu an 48 olarak belirlenmiş olması bu yaşlarda ise kişilerin emekli olma hakkı verilmeyecek.. Bu anlarda; "Bizim tabirimizle, emeklilikte yaşı tutmayanlar. Biz bu kavramı kullanmayı tercih ediyoruz. EYT tabii kolay bir konu değil.'' sözlerine yer verildi.

EYT kimler yararlanacak?

Meclis içerisinde görüşülen durumlara göre onaylanma gerçekleşir ise 1999 tarih öncesinde sigortalı olarak yer alan kişiler adına sigorta kapsamı belirlenecek. Erkeklerde 60 olan yaş sınırı kadınlarda 58 oluyor. Bu yüzden de eğer EYT onaylanması meydana gelir ise 8 eylül 1999 tarih öncesinde sigortası olan kişileri de kapsamış olacak.

Emeklilikte nasıl yaşa takıldılar?

8 eylül 1999 tarih öncesinde sigortalı olan kadınlar 20 erkekler ise 25 yıl boyunca iş hayatında yer almalı ve en az 5000 prim gün ödemesi koşullarını yerine getirmelidirler. Kadınlarda yaş sınırı artık 58 erkekler de ise 60 a kadar çıkarıldı. 2036 yılından itibaren ise bu durum hem kadınlarda hem de erkeklerde 65 olarak eşitlemesi yapılacak.

EYT Maliyeti

EYT maliyeti ve sayısı hakkında bir açıklama geldi. Bu anlarda; "Emeklilik sisteminde temel üç kriter var; birincisi yaş, ikincisi prim ödeme gün sayısı, üçüncüsü sigortalılık süresi. Bunların hepsini tamamlayan kişi emekliliğe hak kazanıyor. Yani emeklilikte yaşa takılmıyor. Biz 2008'de büyük bir reform yaptık. SGK'nin mali dengesi yeniden herhangi bir popülist çizgiye gelinmediği sürece 2071'e kadar sürdürülebilir durumda." bakan Selçuk sözlerini açıkladı. Bir yandan da EYT sayısı ardından 5 ve 6 milyon değerinde olacağı dikkatleri çekerken en düşük maaş alan kişiler adına 600 TL üzerinden hesaplama yapılır ise yıllık maliyet durumu ise 100 milyar değerini de aşacak. 5.9 milyon vatandaş adına EYT katkıları biliniyor. Bu an belirlenen rakamlar adına ise fatura en az 113 milyar değerinde oluyor.