Erken Emeklilik Bekleyenlere Müjdeli Haber Geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzaladı…

Milyonlarca emekli olmayı bekleyen vatandaşı çok yakından ilgilendiren müjdeli haber sonunda geldi. Sigorta girişlerini artık öne çekmek mümkün olacak. Sigorta başlangıç tarihi aslında ne kadar erken olursa vatandaşlar o kadar erken emekli olmak söz konusu olacak.

Milyonlarca emekli olmayı bekleyen vatandaşı çok yakından ilgilendiren müjdeli haber sonunda geldi. Sigorta girişlerini artık öne çekmek mümkün olacak. Sigorta başlangıç tarihi aslında ne kadar erken olursa vatandaşlar o kadar erken emekli olmak söz konusu olacak.

Tabi ki bu sigorta girişinin daha erken olması diğer istenen şartların da azalmasına yardımcı olacak. 1991 yılında ilk kez sigortalı olarak istihdam etmeye başlayan vatandaşlar 5450 prim gün ödemesi ve 47 yaş şartı ile emekli olabilecekler. Fakat 1992 tarihinde ilk kez sigortalı istihdam eden vatandaşlar 5552 prim gün ödemesi ile beraber 48 yaş şartı aranıyor. Yani aradaki bir yıl fark olması bile sürelerin artmasına ya da azalmasına neden oluyor.

Sigorta başlangıcını geriye çekmek için ne yapmak gerekir?

Özellik ile kadınlar tarafından çok uzun yıllardır beklenen doğum borçlanması, gerçekten de erken emeklilik fırsatlarını sunacak mı? Sigortalı istihdam edilen süre için çalıştıkları yerden doğum için izin alan tüm kadınların en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir.

Erkeklerde askerlik borçlanması ile erken emeklilik

Erkekler askerde geçirdikleri süreyi başvuru yaparak borçlanma haklarına dönüştürebilecek ve böylece sigorta başlangıç tarihlerini geriye çekmek mümkün olacak. Daha askere gitmeden önce erkekler sigortalı olarak istihdam etmemiş bir kişi askerlikten döndüğü an sigortalı olarak işe girerse askerlik borçlanması yapabilecek. Bu konuda sigorta tarihlerini öne çekebilecekler. Fakat askere gitmeden önce sigortalı olarak çalışan bir kişi sigorta tarihini öne çekemiyor olsa bile askerlik borçlanması ile beraber prim gün ödemelerini tamamlamak için kullanabiliyor.

Staj sigortaları kabul edilmeyecek…

Her ne kadar eğitim hayatında staj yapan vatandaşlar sigorta başlangıç tarihleri için staj sigortalarını kullanmak istese bile bu durum kabul edilmiyor. Staj yapan vatandaşlar kısa vadeli olarak sigorta kolları prim bildirimi yapma haklarına sahipler. Bunun amacı da eğer çalışma hayatında kaza geçirilmesi gibi durumlar olursa sağlık haklarından yararlanabilmektir.

Staj sigortaları ve süreleri e devlet üzerinde ilk işe girme tarihi olarak değerlendirilmez. Bundan dolayı vatandaşlar emeklilik hesabı yaparken hatalar veriyor.

Fakat bu konuda bir istisna dikkatleri çekiyor. İlk sigortalılık staj sigortası ile başlandı ve bir kadın doğum yaptıysa, doğumun ardından ilk kez sigortalı olarak istihdam ettiyse doğum borçlanması ile beraber giriş tarihlerini erkene çekme hakları bulunuyor.

Staj yapan kadınlarda doğum borçlanması kapsamında işe girme tarihlerini geriye çekme hakları mümkün olacak.