Elektrik faturaları için uzun zamandır beklenen yeni döneme az kaldı! Gelen güncelleme ile beraber 3 ay fatura gelmeyecek…

Elektrik faturaları için uzun zamandır beklenen yeni döneme az kaldı! Gelen güncelleme ile beraber 3 ay fatura gelmeyecek. Konu hakkında merak edilen tüm detaylar resmi gazete içerisinde yayına alındı. Elektrik faturaları için beklenen yeni dönemler 1 Haziran günü itibari ile başlayacak.

Elektrik faturaları için uzun zamandır beklenen yeni döneme az kaldı! Gelen güncelleme ile beraber 3 ay fatura gelmeyecek. Konu hakkında merak edilen tüm detaylar resmi gazete içerisinde yayına alındı. Elektrik faturaları için beklenen yeni dönemler 1 Haziran günü itibari ile başlayacak. Bu durum ülkemizde yaşamlarına devam eden milyonlarca emekli abonesini çok yakından ilgilendirmeye devam ediyor. Yeşil tarife kategorisi içerisinde yer alan tüketicilerin faturalarında yer alan işaret ve logo konulma planları için harekete geçildi. Faturalarda yeşil tarife haricinde yer alan tüketiciler için verilen elektrik enerjisi vekili bir miktarın ya da oranların yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin ifşa edilmesi ile ilgili olarak enerji miktarına uygun olarak EPİAŞ tarafından gelecek belgeler tercih edilecek. Bu belgeler üzerinde özel işaret ve logolara yer verilecek.

Enerji sektörü için uzun zamandır planlamaları yapılan yeşil dönem için sayılı zaman kaldı ve 1 Haziran günü itibari ile uygulamaya geçecek. Belirlenen tarih içerisinde tüketiciler yenilenebilir kaynaklar aracılığı ile üretilen enerji kaynaklarını kullanmak için seçim yapabilecekler. Elektrik üretici firmaları kullanılabilecek olan enerji kaynaklarında belgeleme yapabilecekler. Yeşil enerji kaynaklarının kullanılmakta olduklarını belirlemek özellik ile de firmalarda ihracat üstünlüğü açısından Avrupa sınırlarına karşı olacak.

Yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında üretilen ve uluslar arası bir şekilde geçerlilikleri yer alan akredite olarak belirlenen kuruluşlar üzerinde sertifikalandırma yaparak raporlanacak. Yeşil enerji tarifelerinde çok rahat bir şekilde yer alabilecek. Bu tür enerji kaynaklarını kullanmakta olan abonelerin faturaları için de özel bir işaret belirlenecek.

Elektrik faturaları için beklenen yeni dönem…

Sadece yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde lisanslı bir şekilde üretim tesisleri üzerinde YEK – G belgeleri ihraç başvuruları yapılacak olduğu zaman esas üretim miktarına göre üretim tesislerinde belgelendirmeleri yapılacak. Bu sistem üzerinde katılım ise gönüllü bir şekilde esaslara dayalı bir şekilde olacak. YEK – G bu süreç içerisinde üretim tesislerinin sahibi bu sistem ile beraber kullanıcılara enerji piyasaları işletme AŞ yani EPİAŞ taleplerde bulunma durumları ile ihraç edilecektir.

YEK – G belgeleri ile ihraç işlemlerinin yapılabilmesi için her bir megavat ile beraber saat belirlemesi olacak. Üretim miktarlarına bağlı bir şekilde istenecektir. YEK – G belgeleri ile üretim dönemlerinin bitişlerinden itibaren geçerli olacak şekilde geçerli olacak. İptal işlemleri yapılacak olan ifta, ilga YEK – G belgelerinin yeni bir transfer işlemine konu olması söz konusu olmayacak. YEK – G sistem kullanıcıları için bir yandan ihraç bir yandan transfer bir yandan itfa bir yandan ilga ile beraber iptal işlemleri hakkında piyasa yönetimi sistemi aracılığı ile tüm adımlar sağlanacaktır.

Yeşil tarife kategorisi içerisinde yer alan tüketicilerin faturalarına işaret ya da logo konulması ile belli olacak. Tedarik amaçlı olarak yer alan şirketler ile beraber yeşil tarife kategorisi içerisinde yer alan tüketiciler için tedarik edilen elektrik enerjileri elektrik enerjilerinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesinden dolayı özel bir işaret ve logo ile beli edilecek. Yeşil tarife ile ilgili olarak elektrik enerjisi tüketicilerin faturaları üzerinden ilave edilerek yer alacak işaretlerin standardı EPDK taraflarından belirlemeleri yapılacak.

Yeşil tarife enerji haricinde yer alan kullanan tüketiciler tedarik edilecek olan enerji miktarı ya da oranlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen iftası ile ilgili enerji miktarlarına bağı olarak belgelerini EPİAŞ aracılığı ile oluşturulacak. YEK – G kapsamında sistemlerin organizesi piyasa üzerinde gerçekleşmesi mümkün olan işletmeler için tahsil edilmesi söz konusu olan piyasa işletim ücreti ile her yıl olacak kaydı ile kurul kararı ile belirlemeleri yapılacak. Bu kararın tamamı 1 Haziran itibar ile yürürlüğe girmesine dair planlamalar yer alıyor.